Sokolka v Praze? Tožkurvažejo!






"Branická Formanka"
Praha 1

2014


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Branická Formanka
Vodičkova 26
110 00 Hl.m. Praha-Praha 1
Tel.: +420 222 231 892
ÚVODNÍ SLOVO
Čiva Na srnkách se již objevily hospody z různých koutů Moravy a Slezska, dokonce máme nějaké počiny i z Maďarska, Izraele či USA. Na stránkách pajzlovských se však doposud neobjevila ani jedna hospoda cajzlovská! Jakmile si toto Čiva, nacházející se právě v šenku jménem Branická Formanka, uvědomil, recenze se před ním najednou zhmotnila jako živá.  

KVALITA PIVA
Čiva V nabídce je, pro někoho možná překvapivě, jen a pouze Bráník, a to desítka (za 26) a dvanáctka (za 28). Opět je nutné podívat se na to v kontextu – všude okolo vládne Plzeň (začínající na ceně 39 za kus), k ní je většinou připojen černý Kozel desítka za cca 34. Jaký to tedy div, že jsme narazili na pivko pod 30 českých, a ještě k tomu v provedení dvanáctkovém! Při požívání tohoto lahodného (samozřejmě jen dvanáctkového) moku jsem se v duchu přenesl o deset let zpátky na Sokolku a pivka tak do mě padala jak Němci do krytu. I když bylo nošeno převážně v obyč sklenicích (a ne v kryglech), soustředil jsem se na teplotu nízkou, chuť plnotučnou a mírně nahořklou, která se na patře měnila do chuti mírně sladové. Pěna bohatá, dlouho se držící, i když jak nás přišlo více, začala pěna vzhledem k rychlému točení trochu kvalitativně i kvantitativně upadat. To však mnoho nemodifikuje na vynikajícím pivním zážitku. Jaká škoda, že zde zavírají ve 21 hodin. 4.50

KVALITA JÍDLA
Čiva V nabídce je snad vše základní a pro přežití potřebné – klobása, párky, tlačenka, utopenec a dokonce i nakládaný hermelín, vše okolo 30 korun, to je opět vzhledem k lokaci tohoto podniku takřka neuvěřitelné. x.xx

KVALITA OBSLUHY
Čiva Výčepák byl klasik střihu Petra Nárožného ze seriálu Hospoda, jen ten knír mu chyběl. Kasíroval nás hned po prvním pivku (a pak po každém dalším). Když jsem se opatrně zeptal, zda by bylo možné založit lístek, odvětil: „Nebylo. A já vím, proč to dělám!“ Zamyslel jsem se nad tím a jistou logiku to má: jednak nejsou možné situace, že host vyžahne patnáct kousků a nebude mít na útratu, dále nejsou možné situace, že se hostovi nebude líbit množství čárek na lístku, a bude tak s placením otálet. Tímto přístupem, kdy se navíc pro většinu objednávek muselo chodit k výčepu, si rovněž výčepák kontroluje, kdo je již ve stavu šrotovém (to když si nedokáže objednat nebo jen s velkými obtížemi). Inu má to své opodstatnění, i když zejména to neustálé chození k výčepu je mírně otravné – na druhou stranu to měl vždy natočeno tak nadvakrát – co na tom, že pěna lítá úplně všude. Poměrně kontroverzní pán za pultem výčepním, nicméně zamlouvala se mi jeho přirozená výčepácká autorita, která byla v knajpě až „hmatatelná“. 3.75

KVALITA PROSTŘEDÍ
Čiva Začnu trochu zeširoka. Kdo se sem bude chtít podívat, měl by si zaprvé hodně pohnout, neboť se obávám, aby to tady nezrušilo nějaké pravidlo z EU. Zadruhé je potřeba vystoupit z pražského podzemí nejlépe na stanici metra Můstek v polovině Václaváku. Pokud se vám toto nezdaří, musíte holt do té poloviny doklápat po svých. V polovině Václaváku se rozhlédnete a tam, kde uvidíte (Jidřišskou) věž, tak tam nechoďte a dejte se na stranu druhou. Minete palác Lucerna a už se před vámi bude rýsovat rozlehlé a v přízemí nažloutlé stavení, na kterém je zelenými písmeny vyveden název Branický sklípek U Purkmistra. Pozor! Stojíte-li k podniku čelem, vlevo je restaurace, tam opět nechoďte a jděte vpravo do klasické čtyřky v centru Prahy, která se zove Branická Formanka! Interiér je velmi malý, je zde asi pět stolů v podlouhlém provedení a jeden stůl menší plus ještě jeden schovaný v podivném výklenku přímo naproti výčepu. Nábytkem to dost připomíná pivnici U Hanuša, jen je to všechno takové zmenšené. Přímo proti vchodu (resp. mírně vlevo) je tedy (klasický!) výčep, vpravo jsou pak stoly a lavice/židle. Interiér je zčásti ve dřevě spolu s velmi tmavým cihlovím, na zdech barvy okrové (?) nějaké archaičtější obrázky, strop je hezky klenutý, až trochu pseudogoticky. Hospoda postrádá okna, až na jedno miniaturní, což je k odtrhnutí se od pražského shonu úplně ideální. Pominu-li velmi specifický strop, interiér mi připomněl hlavní místnost na Sokolce – a nejenom interiér. Hajzlíky jsou odpovídající interiéru, trochu hardcore vzduch, nicméně dá se to. Nebýt velké ploché televize (na kterou naštěstí z našeho místa nebyl výhled), je to tady úplně ideální špeluňka. 4.00

KLIENTELA
Čiva Výskyt nějakého pražského x-boďáka (?!?) lze v této hospodě považovat za relativně pravděpodobný. Nebylo možné zdejší typy analyzovat nějak podrobně, jelikož předmětem jejich analýzy jsme byli právě my sami, nicméně sestava zde za bílého dne popíjející vypadala velmi kvalitně, vládla zde dokonce, nebojím se napsat, jakási štamgastská atmosféra, což na centrum Prahy je podle mě jev vskutku nevídaný 3.75

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Čiva Absolutní cenový ráj co se poměru cena/kvalita piva týká, a to v naprostém centru Prahy, vážení přátelé. Poměrně nepřístupně působící výčepák, což však jistě jen profesionální deformace způsobená xy léty v kšeftu jest, lahodné pivko atmosféru starých dobrých časů navozující, pivní pochutiny za cenu více než přijatelnou a k tomu prostředí i klientela připomínající Sokolku bystřickou. Paráda. Prostě paráda. 4.00

PROGNÓZA
Čiva Nepochybně to tady nekrachne kvůli nezájmu lidí, to spíš se někdo z EU zastaví na inšpekci a protočí se mu panenky, jak neevropsky se tady lije za bílého dne, nebo se majitel rozhodne rozšířit sem prostory restaurace od vedle. Doufám, že se nestane ani jedno.