LOSÍ INFORMACE | ||
KONTAKT: Nádražní restaurace Husova 1/632 750 02 Přerov I-Město Tel: 581 217 832 |
ÚVODNÍ SLOVO | ||
Myšák | Ujede-li ti, milý čtenáři, v Přerově autobus (třeba na Bystřicu), nesakruj. Přesuň se na blízké nádraží vlakové a neprodleně obsaď zdejší restauraci nebo bufet, podle toho, co má otevřeno. Jsou to spojité nádoby neboli spojený sklep, z něhož to jedním koncem teče do bufetu a druhým do restaurace. Trefíš-li se sem ve správnou dobu, můžeš tu i hodnotně zachlastat. |
KVALITA PIVA | ||
Myšák | Co se tak asi může točit na jediném přerovském nádraží? Přece Zubr 10°, ale za pouhých 13,50 Kč! To je dneska v podstatě sociální pití, něco jako sociální bydlení. Chuťově přijatelný, nepřechlazený ani v těch vražedných mrazech, které panovaly koncem ledna. Jeho lahoda až udivuje, když si uvědomíme, že je to podnik bez obsluhy a že v nádražním frmolu nám krýgl napustí jedním trhem jako z pumpy. Jak by asi chutnal, kdyby ho paní mohla natočit hezky v klidu! Jednou se dirigent Moravské filharmonie František Stupka chlubil přerovskému obecenstvu, že si tu kvůli pivu schválně nechal ujet vlak. | 4.00 |
KVALITA OBSLUHY | ||
Myšák | Střídají se tu dvě starší ženy, kterým nezávidím, na jakou sebranku se tu někdy musí dívat. Makají jako včeličky ochotně, bez přehnaných úsměvů, ale taky bez otrávených ksichtů. Když je narváno, nemůžou dělat žádné extrabuřty, ale co stíhají, dělají kvalitně. Vždycky mi vrtá hlavou, jak to, že se nebojí pracovat v tak divokých poměrech. Vypadají a chovají se spíš jako učitelky před důchodem, omylem navlečené do barevných zástěr a postavené k pípě. Tím vším si získaly moje neomezené sympatie. | 5.00 |
PROSTŘEDÍ | ||
Myšák | Chodím spíš do bufetu, protože ten má otevřeno vždycky, kdežto restaurace občas stávkuje. A to má nevýhody. V bufetu jsou těžké dřevěné a většinou dvoumístné židle, které brzy obsadí alkoholici, a pak už pulty pro chlast na stojáka. Jeden celý roh zbytečně zabírají hrací automaty, které tučně vykrmují hluční mladíci, hovořící nesrozumitelným jazykem. Restaurace je klidnější a prostornější, míst k sezení je víc. Židle a stoly z kovových trubek pocházejí tak z počátku 70. let, pokud si dobře pamatuju, protože to už jsem rozum bral a na krčmu se ptal. Ovšem v bufetu a restauraci se nabízí totéž jídlo a pití, obojí je samoobsluha. Jídla jsou naštěstí dobrá a nezdravá: pivní psi, dršťková polívka, hrachová kaše, prostě samé lahůdky. Ale co mě opravdu štve: za potřebou se musí proběhnout celé první nástupiště, což člověka nepotěší, ani když pak posedí v luxusní kabině a dostane oštemplované potvrzení, že tu konal. | 3.00 |
KLIENTELA | ||
Myšák | Některé skupiny hostí byly už vděčně vzpomenuty. Domorodá bystřická porota by tu mohla celý den fotografovat čtyřboďáky a pětiboďáky a byla by to rozsáhlá a pestrá galerie, Ermitáž hadra. A bývá to ještě dojemnější. Jednou ráno jsem tu zažil dav hokejových fanoušků, kteří statečně vyhrožovali té ušlechtilé paní, že jí to tu všechno rozmlátí, jestli jim nenaleje. Jinak je to průchozí areál, příliv a odliv lidí se řídí jízdním řádem. Klientela je tedy krajně nespolehlivá a někdy nebezpečná. Přesto jsem tu už párkrát popíjel taky v klidu. | 2.00 |
CELKOVÉ HODNOCENÍ | ||
Myšák | Přerovské nádraží bylo nedávno opraveno jako památka na Severní dráhu Ferdinandovu, ale na krčmu a bufáč se přitom kupodivu nesáhlo. Nevím, jestli to bylo dobře nebo blbě. Na jedné straně je tu leccos zanedbané a mizerné. Na druhé straně je to furt nádražní bufáč, ve kterém se při určité konstelaci poměrů dá i výtečně pivařit. Ještě se zpětnou platností se děsím, co z toho taky mohli při té generální rekonstrukci udělat. Víme přece všichni, jak dopadlo restaurační zařízení na hlavním nádraží v Praze: celá slavná Fantova kavárna se vedle přerovského bufáče může jít tak leda vycpat. | 3.00 |
PROGNÓZA | ||
Myšák | A děsím se i do budoucna: přerovské nádraží stojí na mezinárodním koridoru, někoho popadne budovatelské nadšení, a než se nadějeme, může tu místo našeho zaplivaného pajzlu být Pizzeria Italiana nebo stylová vinárna s maďarskou cimbálovkou. Tady se nedá předvídat, tady si můžem jenom přát, ať to radši zůstane při starém. I když je co zlepšovat. |