|
|
LOSÍ INFORMACE | ||
První soukromý pivovar společenský, s. r. o. Restaurant Pivovar filiálka Novosady č. 164 751 31 Lipník nad Bečvou Otevřeno: Ne-Čt 10.30-22, Pá-So 10.30-23.30. |
ÚVODNÍ SLOVO | ||
Myšák | Jdeme takhle po malebném historickém městečku Lipníku a paní Myšáková mě najednou upozorní: Hele, komín! Tady je pivovar?? Odpovím, že o žádném zdejším pivovaru nevím, když tu náhle pod tím komínem spatříme krásně opravený dům se štítem "Restaurace Pivovar". A i když jsem chtěl ženušku provést pověstnými lipnickými krčmami, jako je Nadsklepí, Modrá hvězda nebo Zvonice, ihned měníme směr prohlídky a vstupujeme. |
KVALITA PIVA | ||
Myšák | Jak se dovídáme ze starých fotek uvnitř, ten komín patřil za starého Rakouska k pivovaru, který vedl pan Antonín Valík (čest jeho památce). Zhruba před čtyřmi lety byl pivovar obnoven a vaří svůj vlastní mok jménem Lipnický ležák. Nevíme, zda podle původní receptury, ale brzy degustujeme, že to není nejhorší. Světlá 11% za 21, tmavá 11% za 23, světlá 12% za 25 a řezák za 23 Kč. Proti všudypřítomným gambáčům a staropomejím je to příjemná změna, i když se dost podobá jiným produktům domácích pivovarů, jako je prostějovský Ječmínek, brněnský Pegas nebo olomoucký Václav. Ale pořád je to pro nás pochoutka. | 5.00 |
KVALITA JÍDLA | ||
Myšák | Podle vzhledu je to spíš nóbl podnik a tlustý jídelní lístek jistě obsahuje speciality pro mlsné hubičky, ale výpis na stojáncích (viz snímek níže) nabízí i normální nezdravá jídla pro obyčejné pivaře. Stačí si ho přečíst a člověk u? se cítí najedený. Načež se může nacpat a dobře udělá. | 5.00 |
KVALITA OBSLUHY | ||
Myšák | Byla tu přívětivá žena středního věku a hleděla si nás svědomitě. Škoda že nevěděla nic bližšího o zdejším podniku, o tom pivu a že neměla k dispozici nějaké prospekty, ale to je spíš manko majitele. To se dá čekat, někteří hosté jsou zvědaví... | 4.00 |
KVALITA PROSTŘEDÍ | ||
Myšák | V?echno dýše novotou, na pestře čalouněné židle se stydíme sednout v gatích, které toho dne už vymetly několik zamaštěných putyk, ale celkově je tu útulno, květiny v oknech vytvářejí atmosféru vesnického domku, venku lze zasednut na několik tvrdých lavic pod parazoly. Vedle výčepního pultu vidíme zasklenou místnost a v ní pozlacené kotle; pan sládek právě v jednom míchal. Tácky pod půllitry jsou porcelánové. | 5.00 |
KLIENTELA | ||
Myšák | Bylo kolem poledne žhavého letního dne, kromě nás tu seděl jediný mlčenlivý host. I když je tu pivo chutné a relativně levné, celodenní nasávači zřejmě chodí jinam; možná se i trochu ostýchají zdej?ího interiéru, přišlo by jim nepatřičné bafat tu svou machorku, řvát na celý lokál, polívat ubrusy pivem či kořalou... Bystřické vysokoboďáky si tu jen těžko dovedeme představit. | 3.00 |
CELKOVÉ HODNOCENÍ | ||
Myšák | Lepší podnik, do kterého naštěstí smí vlézt i normální člověk. Ani při bohaté nabídce jídel personálu nevadí, že jdete jenom na pivo. Klidné místo bez řvoucí televize a herních automatů. V Lipníku ho můžeme přirovnat k už zavedené a nedávno hezky rekonstruované restauraci Hotelu Lípa. To všechno jsou silně kladné hodnoty. | 5.00 |
PROGNÓZA | ||
Myšák | Škoda že u takových nově otevřených podniků člověk nemůže s jistotou odhadnout, jak dlouho jim vydrží dech a elán. Stejně jako u malých rodinných pivovarů: ty můžou přejít na nějaké konfekční technologie z katalogu, a pak budou v?šechny vařit to samé... Ale pro letošní prázdniny vypadá prognóza lipnického soukromého pivovaru ještě nadějně. |