"Zahájené"
2006
(2014, 2013, 2010-2, 2010, 2009-2, 2009, 2007, 2004, 2003)


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurace Zahájené
Sportovní 340
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: 573 380 592
LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Zahájka je v Bystřici snad odjakživa. Není nám samozřejmě známo, jak dlouho jsou v této hospodě lidé napájeni všemi možnými tekutými i pevnými pochutinami, ale dle obrazu nad vchodem to vypadá, že už v 19. století sem pravidelně zavítala celá řada ožralců. Proto můžeme tuto hospodu bez obav nazvat legendou, a proto bychom si měli považovat toho, že ji můžeme navštěvovat. I tak jsme všichni jednoho lednového víkendového večera nechali veškerou úctu doma a vtrhli jsem sem za jediným účelem, ztřískat si držku tak jako v každé jiné knajpě. Čekal jsem, že mí spolupiči zkusí taktéž přispět svou recenzi na tydle srnky, ale protože už je to nějaký čas a nic se neděje, nezbývá než zveřejnit recenzi této hospody bez nich. Přece jenom, jedná se o zimní recenzi a tak aby byla ještě jakžtakž aktuální, dokud je ještě zimní téma alespoň trochu aktuální (alespoň co se ročního období týče).  

LOS PIVOS KVALITOS
Los Výběr piva zůstal od mé poslední recenze stejný, tzn. dvě pivní značky, konkrétně pak Zubřík v 10°, 11° a 12° provedení a Gambrinus 10°. V letních měsících si zde dávám běžně 11° kvůli její svěžesti, v zimě jsem se ovšem přeorientoval na hutnější mok a tak jsem statečně popíjel Zubříkovu dvanáctku. Tato byla vynikající. Pivo bylo natočeno na míru a pokud byste chtěli počkat až spadne pěna, tak to byste se taky nemuseli dočkat, protože ta drží na povrchu jako přibitá. Teplota optimální, takže i na-ex je možno toto pivo louskat. Pivo bylo bez bublinek, natočeno do stylového krýglu s uchem. Co bylo na tomto pivu špatného? Jedinou vadou je to, že není rozdáváno zdarma jako lék. 5.00

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Podobně jako je tato hospůdka stálicí na bystřické hospodské scéně, tak i obsluhující osazenstvo zde zůstává již po mnohá dlouhá léta de facto shodné, což výrazným pozitivním způsobem přispívá ke skutečnosti, že si zde každý začne připadat jako doma, protože se může vždy svěřit stejnému barmanovi se svými žíznivými i jinými problémy. Jelikož se jedná o zimní recenzi, jak už bylo v úvodu zmíněno, nebyla tudíž v době naší návštěvy otevřena megazahrádka před hospodou a tím bylo taktéž způsobeno, že frekvence, přesnost i grandióznost obsluhy byla až překvapující. Když se náhodou stalo, že jsme na pivní mok čekali určitý čas, byla tato skutečnost naštěstí hospodským vždy okomentována nějakou vtipnou hláškou, takže jsme mu jeho zpoždění rádi prominuli. Na závěr jedno varování: pokud nechcete skončit na záchytce, nerozpakujte se říct někdy obsluze "Dost!", protože jinak před vás budou krýgle stavět i přesto, že máte ještě dvě piva před sebou rozpité. 4.50

LOS PROSTŘEĎOS
Los Typická hospoda, a to se vším všudy. Typicky hospodské rozložení stolů, jejich velikost, typy židlí (Candátova toneťácká příslušnost je vidět), umístění a velikost baru, přítomnost megatelevize (optimální pro sledování sportovních pořadů), kulečníku - karambolu (což se už v hospodách moc nevidí) i karetního stolu (což v hospodách není snad nikde), to všechno jsou pozitivní charakteristiky interiéru. Hlavní místnost je opticky zmenšena velkým nosným sloupem uprostřed, takže si návštěvník nepřipadá jako někde na letišti, a to je moc dobře. Pokud dáváte přednost více barovému prostředí, je zde pro vás připravena další místnost, bar silně připomínající, tzn. s barovými sedačkami včetně další megatelevize. Tato místnost je vhodnější pro soukromé pařby a navozuje více diskrétnější atmosféru. Hajzlíky jsou relativně čisté (dle možností) a hlavně - je jich dostatek, takže není třeba stát frontu. Co říct závěrem? Asi jen to, že pokud si chcete "přičichnout" k typicky české hospodské atmosféře, přijďte a nebudete litovat. 5.00

LOS KLIENTELOS
Los Jak už bylo někde výše zmíněno, neměnnost osazenstva obsluhy se zákonitě musí projevit i v určité neměnnosti osazenstva návštěvníků. Troufám si tímto tvrdit, že do této hospody chodí nejvíce štamgastů v porovnání s jinými bystřickými kanjpami. Mají svůj vyhrazený stůl, ostatní pak posedávají na "svých" místech. Chodím sem už hezkou řádku let a stejné lidi vždy nacházím na stejných místech. Co se týče x-boďáků, tak i těch je tady docela velká hustota. Každého hostinského musí přece potěšit, když vidí, že mu vyrůstá snaživá a velkou spoustu moku konzumující příští generace. Občas se zde mihne i Belmondo a tak jsou zde zastoupeni i ti nejpovolanější a nejzkušenější z nejzkušenějších chlastometrů. Nerad se zase opakuju, ale ani v oblasti klientely se na této hospodě moc much najít nedá. 4.50

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Trochu jsem se obával, aby mé názory a hodnocení nedopadlo obdobně jako při mé recenzi před dvěma lety. A dopadlo to nejen obdobně, ale na prosto stejně. Kvality této hospody se nijakým způsobem nezhoršily, naopak líbí se mi zde stále víc a více, což je samozřejmě s dvouletým odstupem o to více potěšující. Všichni, kteří chtějí okusit výborné pivko v typicky české hospodě se skvělou obsluhou a za účasti stálých štamgastů, rychle se sem stavte, nebudete v žádném případě litovat. Navíc musím na závěr taktéž zmínit tamní vynikající kuchyni, protože byť to není na první (možná ani na druhý či třetí) pohled zřejmé, jedná se o restauraci s velmi chutnými a vydatnými pokrmy. Jen tak dál!!! 4.75

LOS PROGNÓZOS
Los Za 30-40 let doufám budu sedět u štamgastského stolu a probírat denní novinky u stejně dobrého pivka jako dnes. Pokud se nestane nic zvláštního, čímž myslím živelnou pohromu nebo válku, tak tato hospoda tady bude i v době, kdy tu už nebudou ani naši prapravnuci. A to bude jenom dobře, protože takovýchto hospod není mnoho.