Uzavřené hospody na Bystřicku a okolí
Úvodní slovo
Pokud se nová hospoda otevírá, je to většinou v prvních dnech a týdnech veliká sláva, hosté to tu
natěšeně navštěvují, aby zjistili, že stejně nic nového pod sluncem vlastně vymyšleno není, a tak
návštěvnost upadá a buď zůstane na nějakém povinném minimu, anebo se hospoda prostě zase zavře.
Nejenom ale nízká návštěvnost bývá důvodem pro uzavření, mnohdy jde o živelnou katastrofu, úmrtí
provozovatele, zbourání objektu, ukončení nájmu a využití prostoru pro jiný účel, a takových
důvodů by se našla ještě celá řada, a cílem tohoto článku není důvody hledat a komentovat.
Tento článek má za cíl zrekapitulovat hospody, které jsou aktuálně uzavřeny, ukončeny, zbourány,
a připomenout si je, jejich atmosféru, umístění, návštěvnost, kvality apod. Samozřejmě se bavíme
jen a pouze o hospodách, které byly na našem webu pajzly.cz zrecenzovány.
Corone
Jestli nevíte, o jakou hospodu se jedná, ničemu se nedivíme, protože tato megahospoda nacházející se
na Chvalčově naproti stále fungující pivnici Pod lipami fungovala opravdu jen jeden rok, max. dva. Jak rychle
byl objekt zrekonstruován a hospoda otevřena, tak následně stejně rychle vyklidila chvalčovské hospodské
pole. Co bylo ve skutečnosti důvodem pro její zavření, to nám není známo, ale domníváme se,
že to bylo díky nulové návštěvnosti a tak se provozovatel rozhodnul ukončit sponzorování provozu z vlastní
kapsy a raději tento nezdařený podnikatelský projekt uložit k ledu. No, ono se ani není čemu divit,
přece jen vystavět na malé vesnici megaknajpu, která byla schopná pojmout dobrou stovku návštěvníků,
a ještě k tomu u cesty bez možnosti parkování a v těsném sousedství dlouhodobě fungující pivnice,
to nebyla zrovna vydařená idea. No nic, v každém případě ji i za svůj krátký život stačil navštívit
bývalý porotce Wickerman v březnu roku
2008, který ji docela
vychválil a pořídil spoustu fotek, nicméně byl v ní sám samotinký, až se tam málem bál. Objekt tu stojí
nevyužitý dál, uvnitř se snad dokonce nachází ještě nějaké stoly a židle, nicméně na znovuotevření
to tu nevypadá, navíc když k již zmiňované pivnici Pod lipami vznikla hned vedle hospoda U Michala, takže
jakékoliv snahy o provoz dalšího restauračního zařízení v poloměru cca 10 metrů by byla jistou samovraždou.
Černá Hora
Bar Černá Hora měl bohatou historii, měl svá období vzestupů i pádů, a na bystřickém pivním poli se vyskytoval
desítky let. Úplně původní název měl "City bar" alias "Siťák", a jednalo se spíše o kulečníkový klub,
kde lidi chodili zahrát karamblo a u toho si dát lahváča. Ano, čtete správně, točené pivo se zde prostě
nevedlo. Toto pionýrské období ranných 90. let netrvalo dlouho a tuto hospodu čekala úspěšná kariéra.
Nový majitel z Holešova tuto hospodu převzal, totálně zrekonstruoval, změnil název na "Bar Černá Hora"
podle značky piva, které se zde začalo točit a otevírací dobu měl podle toho, dokud zde byli lidi, tzn.
mnohdy klidně až do rána. Zajímavostí je, že úplně prvními hosty zde byl Los s kamarádem Jirkou z Lázní.
Z této bohaté éry nám přinesli recenzi Kryšpín s Hajdalákem v roce
2003.
O dva roky později už bylo všechno jinak; majitel domu si uvědomil, jak úspěšný podnik se v jeho prostorách
nachází, a tak zrušil holešovskému hospodskému pronájem a začal to tu provozovat sám, resp. s pomocí
najatých barmanů. Pivní značku doplnil o nedaleký Zubr, otevírací doba byla opět do rána, a z této
ještě poměrně úspěšné doby nám Los s Trpajzlikem referovali svým hodnocením v roce
2005 a
2006. A pak už to šlo z kopce.
Pivo Černá Hora zmizelo, zmizela taktéž solidní klientela, nasáčkovali se zde gelomrdi, zlatomádežníci,
mlamoji a jiná chamraď, obsluha začala být nerudná a zavírací doba byla stejná jako v jiných hospodách.
O změnách poměrů nás v roce
2009,
informoval Ozzy, a jeho slova pak o rok později v roce
2010 potvrdil Los.
V roce
2011 se Losovi zdálo,
že se to tu zvedá k lepšímu, ale opak byl pravdou, a Čiva v roce
2014 poslal tenhle
pajzl do horoucích pekel. A to byla také poslední recenze na našem webu, od té doby se sem neměl
odvahu nikdo ani podívat. Hořký konec této putyky byl očekávaný, a nás jen zaráželo, jak dlouho
to tu vlastně ještě fungovalo, byť paběrkovalo. Škoda této hospody určitě není, byť máme krásné
vzpomínky na pobyty zde v dobách zlaté éry na přelomu tisíciletí.
Destino
V Bílavsku bývaly hospody dvě, jedna přímo u hlavní cesty zvoucí se Destino, druhá bezejmenná
pak v přízemí obecního úřadu. Ani jedna dnes nefunguje a tak je tato obec bez hospody! V každém
případě Los v roce
2015
navštívil prostory zmiňované putyky u cesty společně s Matsem, a vyzkoušeli
místní pohostinnost. Uvnitř bylo útulně a pohodlně, o to větší kontrast tvořila venkovní zahrádka,
která byla jak se říká bez ladu a skladu; majitel tam při provozu běžně řezal dřevo, od nedaleké
cesty nebyly žádné zábrany, jen drátěný plot, takže lidi v projíždějících autech vám koukali až do piva,
a na to, jak obrovský prostor tato zahrádka zaujímala, tak zde byl jediný stůl z neotesaných pařezů,
obklopený dalšími pařezy jakožto židlemi. Třetím chlastacím prostorem pak byly plastové židle v průjězdu,
ale to si fakt nedovedu představit, kdo by zrovna tam sedával. Pivo nicméně bylo výtečné a pro
obyvatele Bílavska je uzavření zcela jistě frustrující, když po celodenní dřině nemají chlapi
ani kam složit svá těla k občerstvení. Ještě je tu jedna zajímavost, a sice ta, že exteriérové
foto této hospody posloužilo jako podklad pro název našeho webu na ročence z roku 2017 SLAVNÉ DNY ...
Tato hospůdka nemá žádá omezení pro to, aby nemohla fungovat; objekt stojí, uvnitř vybavení asi ještě je,
několik žíznivců by se určitě taky našlo, ale ono to asi nestačí; žíznivců by muselo být daleko více,
a ti, kteří by měli zájem do hospody chodit, tak jsou určitě kuřáci. Holt, nový zákon o nekouření
to tu zabil, a tak se to tu asi jen tak neotevře ...
Formanka
Jednalo se o špinavý pajzl, rozdělený do dvou místností, do dvou zcela odlišných prostor. V tom
předním se nacházela typická čtyřková hospoda s posezením na dřevěných židlích u dřevěných stolů.
Jednu celou stěnu této hospody tvořila skleněná výloha, takže večer bylo zvenku možno vidět
uvnitř sedící pochlastávače; výhodou pak bylo, že i naopak byl zevnitř výhled ven na okoloprocházející,
okoloprojíždějící, a jak zmínil kdysi Jaryn, tak i na městské policajty hrající si kolem kostela.
Druhou místností pak bylo feťácko punkové doupě, kam se uchylovala bystřická omladina, jedoucí
na fetu a schovaná za kouřem z cigaret utrácející peníze od rodičů při poslechu hudby z tamního
jukeboxu. Do zadní místnosti se odvážili popravdě jen ti nejotrlejší a osobně neznáme nikoho,
kdo by byl schopen zdejší atmosféru nějak popsat.
Jedinou recenzí, kterou jsme dokázali zaznamenat, bylo hodnocení trojice přátel Jaryna, Vanďase
a Gočiho z roku
2002, samozřejmě
z oné přední místnosti. Jejich hodnocení víceméně potvrzuje výše uvedená slova, ale jsou zde i náznaky
pozitivních zjištění, hlavně tedy ohledně krásné obsluhy a taktéž prostředí, které sice již v té době
hyzdila televize s TV Hovna, ale pořád šlo o putyku spíše socialistického, než moderního, typu.
A takové máme rádi, a dnes je jich už opravdu jako šafránu, což je veliká škoda. Významným specifikem
této pivnice bylo, že se jednalo o jeden z prvních podniků v Bystřici a širokém okolí,
které byly v té době otevřeny i na Štědrý večer,
což je dnes již běžnou záležitostí, ale těsně po revoluci to bylo něco raritního a nepředstavitelného.
Nedovedete si vůbec představit, jak tu bylo narváno, protože prostě každý chtěl na Vánoce zachlastat, a ten,
kdo ne, tak zde trávil čas čekání na autobus jedoucí na půlnoční mši na Svatý Hostýn, které byly
po čase zrušeny, možná právě kvůli tomu, že se tam sjela banda ožralých lidí z Formanky. Ať tak nebo onak,
konec hospody souvisel s rozšířením hotelové restaurace Podhoran, v jehož budově se nacházel, o bowling
a další restaurační prostory, ale jestli
je této hospody škoda nebo ne, to si netroufneme tvrdit a necháme to spíše na tehdejších návštěvnících, zdali
si na časy strávené na Formance někdy vzpomenou, a pokud ano, jestli ve zlém nebo v dobrém.
Internetová pivárna
I když byl oficiální název této hospody Internetová pivárna, tak kromě pár zasvěcených o této
skutečnosti neměl nikdo ani potuchy. Jelikož ani z jiných zdrojů se nám nepodařilo zjistit její
název, tak jsme na našem webu po celou dobu používali název pracovní, a sice "U Trojnožky", který
vymyslel Candát při své první návštěvě zde, kdy tu pobíhal třínohý pes. Nicméně název
internetová pivárna přesně odpovídal smyslu a účelu tohoto podniku; scházeli se tu pařmeni online
her, aby v přítomnosti točeného piva mohli zasednout k jednomu z mála kompjůtrů a ponořit se
do virtuálních světů. Bohužel si ovšem provozovatel neuvědomil, že tento typ návštěvníků si přišlo
spíše zahrát, než popíjet, a na to podle nás taky dojel a zkrachoval. Jak už jsme zmiňovali, prvním
návštěvníkem (dokonce ještě před oficiálním otevřením) byl Candát, který své dojmy sepsal do ještě pozitivní
recenze v roce
2005.
Už ale v následujícím roce začala kvalita této pivárny razantně uvadat, což se projevilo
nejen v oblasti klientely, ale hlavně díky strašnému smradu od zpocených těl pařičů, takže tato
hospoda by se mohla s přehledem ucházet o titul nejmradlavější hospody široko daleko.
Pokles kvality zaznamenal o rok později sám Candát ve své další recenzi z roku
2006 a pak se
sem odvážili až Los s Čivnou v roce 2013,
kteří úpadek jednoznačně potvrdili ve svých recenzích
2013-1 a
2013-2.
Brány tohoto pajzlu se definitevně uzavřely někdy v průběhu roku 2014 a byť můžeme za naši porotu říct, že
této hospody určitě škoda není, tak pro některé to tu za návštěvu stálo, třeba se tu i rádi vraceli,
a tak nemůžeme tuto knajpu v našem výčtu pominout.
Lázeňská koliba
Jednoznačně nejvíce vzpomínaná uzavřená restaurace. Její plně dřevěný interiér s funkčním krbem
byl pro návštěvníky jako zjevení, protože jsme se zničehož nic objevili "ve srubu", útulném,
malém, komorním, rodinném. Tato hospůdka vznikla někdy kolem roku 2002 a na bystřickém pivním poli
vydržela do cca roku 2007. Následně byl objekt přestavěn na rodinné bydlení a jeden z předchozích
provozovatelů tu má dnes obývák. I za tuhle krátkou dobu si nicméně v našich vzpomínkách vybudovala
neochvějné místo, a my si ji dnes už můžeme připomenout jen našimi recenzemi. Tuto kolibu premiérově
zrecenzovali společně RUMcajs s Dědou Lebedou koncem roku
2003, následoval během pár měsíců
v první polovině roku
2004 Los, což byla mimochodem
jeho úplně první recenze na našem webu, a poslední
(bohužel poslední definitivně) hodnotící počin z roku
2005 přinesl opět Los,
který to tu pravidelně
navštěvoval po celou dobu fungování. V poslední recenzi je zveřejněna celá řada fotografií interiéru, takže
aspoň jejich prostřednictvím můžeme nasát tehdejší atmosféru, která byla opravdu unikátní.
Průměrné celkové hodnocení 4.17 ze všech recenzí hovoří jednoznačně
pozitivně a je škoda, že o tuto hospodu je Bystřice ochuzena, protože podobně laděný
komorní, domácký, "dřevěný", interiér se
od té doby nikde neobjevil, a vlastně do dnešních dní podobnou restauračku v okolí nikde nenajdeme. RIP.
Mrtvolka
Mrtvolka, to byla legenda našich otců a dědů, podobně jako Sokolka, Zahájka, Podhoran, Na rožku, a nemnoho
dalších hospod, jejichž minulost sahala hluboko do komunistických let, některé z nich tu byly
již za války. Činnost této hospody byla ukončena de facto pár let po začátku našeho recenzování,
takže moc zážitků, zkušeností či fotografií jsme neměli možnost pořídit a zaarchivovat.
To ale neznamená, že jsme zde nechodili, opak je pravdou, tuhle výkladní skříň jsme navštěvovali ve svých
puberťáckých dobách docela pravidelně, jednak to bylo dál od domova, takže moc nehrozilo, že
bychom zde potkávali své otce, a jednak se tu nikdo v oněch dobách neptal na věk a točené pivko
zde dostalo snad i batole. A slovo "výkladní skříň" není zvoleno náhodně, naopak, celá jedna
stěna směrem ke hřbitovu byla prosklená, takže pokud se nezatáhly těžké záclony, tak jste tu za večera
seděli jako ve výkladě a ukazovali se případným kolemjdoucím (ale těch zase moc nebylo,
kdo by chodil večer kolem hřbitova, že). Kdy přesně Mrtvolka vznikla, to nevíme, ale byla to jedna
z legendárních hospod již v hlubokých komunistických dobách. My jsme měli štěstí, že ji ještě v původní
podobě navštívili zakladatelé našich stránek Jaryn a Vanďas, a přinesli nám její recenzi v roce
2002, první a zároveň
poslední hodnocení této knajpy pod původním názvem, s původním pinglem, a s původní atmosférou.
O pár let později se to tu jmenovalo "U dvou lvů", kdy to tu zrekonstruovali Vietnamci v asijském stylu,
ale to už je zcela jiná kapitola. Dnes to zde již nějakých pár let nefunguje, a i kdyby se to tu
ještě někdy otevřelo, tak původní kouzlo retro socialistické hospody je stejně již nenávratně pryč.
Na rozcestí
Tato hospoda měla odjakživa těžký život a zároveň i smůlu v tom, že sousedila s dosud fungující restaurací
Obecní dům, takže
návštěvník Rusavy měl vždy dilema v tom, zdali se vydat do hospody nalevo, tzn. sem, anebo do hospody
napravo, tzn. do Obecňáku. Menší dilema pak měli ti, kteří se chtěli najíst; pak byla volba jasná,
Obecňák nabízel a nabízí celou řadu jídel, nicméně Na rozcestí byla spíš nálevna, byť se tu taky
dalo cosi uklohnit. Je tím pádem pro nás záhadou, jak to tu mohlo fungovat vlastně tak dlouho,
mít vedle sebe restauraci, to je jasné znamení menší návštěvnosti, protože drtivou většinu návštěvníků
tvořili vždy jen a pouze turisti, a to ať už pěškoidní, tak kolidní, anebo chataři či jiní
návštěvníci Rusava bydlící v mnoha na Rusavě poskytovaných ubytování; a ti samozřejmě chtěli pojíst,
nejen zůstat na tekuté stravě. No, dilema se vyřešilo, Na rozcestí je po smrti, a tak nezbývá než
dodat, že i několik našich porotců mělo tu čest to tu navštívit, konkrétně Čiva, Los nebo
Divoké prasátko. Na druhou stranu zase ale musíme říct, že jediným a výhradním porotcem této hospody
byl Čiva, který našim čtenářům přinesl za dobu fungování hned tři recenze, první v roce
2009,
další pak v roce
2013
a tu poslední o dva roky později v roce
2015. Jak víme z Losova
vyprávění, tak de facto potvrzoval Čivova slova v tom, že se zde vždy v dobách jejich návštěv vyskytovalo
jen pár kusů, sedících u pivka, takže rentabilita byla asi mizivá. No co už, objekt stále stojí,
byť není otevřen, nápis na zdi je stále jako nový, tak třeba to někdo riskne, a znovu to tu otevře.
Ale mezi námi, byl by to blázen. V každém případě díky za to, že to tu zde fungovalo, a že zde mohlo
nemálo žíznivců uhasit své pivní choutky.
Na rožku
Na rožku byla legendární hospoda na místě, kde se dnes nachází část parkoviště u Lidlu. Legendou se stala
již za dob komunistických a pro naši porotu se stala jednou z prvních občerstvoven, kam jsme mířili
v přestávkách brigád, kterých jsme se jakožto mladiství účastnili. V 90. letech to tu byla typická
dělnická nálevna, kam se chlapi z okolním fabrik scházeli namísto oběda, a následně po práci
na pár kousků před odchodem směrem k domovu. S nástupem nového tisíciletí bohužel s rostoucí konkurencí v blízkém okolí
se této nálevně přestávalo dařit, to ještě z Myšákovy recenze z roku
2005 nebylo nijak cítit.
Další pozitivní názor a tím i naději do budoucna přinesl v roce
2008 Ozzy,
který kromě piva pochválil i místní klientelu, následovaný Čivou v roce
2009
a tak jsme doufali, že se tu bude blýskat na dobré časy navěky.
Bohužel se tak nestalo a podnik začal rychle upadat, což potvrdil paradoxně opět Čiva ve své recenzi z roku
2013
a zároveň nastínil ten největší problém zdejšího pajzlu, a sice, že se zde razantně změnila klientela, kdy
zmizeli štamgasti z řad pracujících, a naopak se sem nastěhovala nezaměstnaná individua, která i když
tady nechávala své celé dávky v nezaměstnanosti, tak to zcela jistě nestačilo k nějakým převratným výdělkům
provozovatele. Díky tomu se odsud taktéž vytratili i normální popivutoužící návštěvníci, a vejít sem
si troufl opravdu jen šílenec, anebo pak Čiva, který díky svým fyzickým dispozicím měl tu odvahu sem ještě
jednou přijít a potvrdit totální úpadek kdysi legendární hospody v roce
2014. Tak jak jsme u
Lázeňské koliby museli zatlačit slzu v oku, tak tady naopak děkujeme Lidlu, že se rozhodnul
rozšířit své parkoviště a tento podnik zmizel z místní pivní mapy.
Pod Skálou
Původní účel této budovy je nám záhadou, zdali to tu kdysi fungovalo jako rodinný dům anebo nějaký
průmyslový objekt, to si nikdo z nás nevybavuje. Co si ale vybavujeme dobře je, že jakmile zde začaly
být snahy o otevření restauračního zařízení, tak vždycky šlo o pořádný průšvih, protože to tu nikdy
nikdo pořádně nenavštěvoval, a tak se to tu otevíralo a zavíralo jako na běžícím pásu. Jedním z posledních
pokusů zde bylo vybudovat pizzerii i s rozvozem, ale i ato snaha dopadla špatně, protože přece jenom
silná konkurence v podání Pizzabaru Angelo byla nepřekonatelná. A pak už nastoupil podnik, který byl známý
jako restaurace Pod Skálou. Majitelé interiér řádně zrekonstruovali, což jim trvalo několik týdnů
ba i měsíců, ale výsledek se asi dostavil, protože v RUMcajsově z roku
2014 Pivoj potvrzuje,
že interiér hospody je v klidu. Výsledné hodnocení bylo lehce nadprůměrné, a to jednak z důvodu
nevhodné volby piva v podobě nechutného Staropramenu a chybějící klientely, což byl ale vždy problém této
hospody. Ani ne za měsíc po RUMcajsově recenzi nám ale v mailu přistála
druhá recenze od
neznámého Zdendy, který to zde naopak vychvaluje do nebes a skoro maximální celkové hodnocení to jen
potvrzovalo. My máme spíš podezření, že šlo o hodnocení účelové, buď přímo od majitelů, anebo minimálně
od nějakého známého či příbuzného, protože takovou kvalitu tento podnik určitě nevykazoval, ale to
nic nemění na tom, že i tato recenze zůstává v našem archivu jednou provždy. Životnost této hospody
pod tímto názvem a provozovatelem byla jepičí, a trvala všehovšudy 7 měsíců, od léta 2014 do ledna 2015.
Následně to tu opět chvíli leželo ladem, až posléze se to tu změnilo na hospodu napřed pod názvem
"Hospoda", aktuálně prý "Zvláštní škola"; no nevíme tomu konca kraja, mají v tom nějaký zmatek, ale už
jde o zcela jinou putyku než ta Pod Skálou.
Zajímavé určitě je, že dodnes fungují její dvoje(!!!) webové stránky, jedny jako
Pod Skálou, druhé jako
Hospůdka Pod Skálou, a
pak ještě dokonce i
Facebook,
takže můžete dodnes nasát zdejší atmosféru z fotogalerií.
Podhoran
Tak tato restauračka je zavřená již mnoho let, takže vzpomínky na ni jsou již trochu matnější,
protože si neuvědomujeme nějakou rapidní či významnou událost či okolnost, která by nám Podhoran
nějak blíže připomínala. V každém případě od počátku 90. let zde stával opravdu honosný hotel řízený
firmou BEZA, což můžete sami posoudit z přiloženého
letáku,
který se nám kdysi kdesi podařilo ukořistit, a dnes má již popravdě historickou hodnotu.
První hodnocení této hotelové restaurace s novým bowlingem nám přinesl RUMcajs v roce
2004, a jeho základním
poznatkem bylo, že tu vše působilo
jakýmsi sterilním "hotelovým" dojmem; a právě to byl asi problém těchto prostor, prostě šeď a průměr.
I přesto jsme to zde navštěvovali, asi hlavně kvůli zmíněnému bowlingu, který byl v té době jeden z mála, ne-li
jediný v Bystřici, a tak se hned následující rok
2005 zrodila další
recenze od Losa, Křemílka a Trpajzlika. Posledním recenzentským počinem pak byla trojrecenze
Candáta, Losa a RUMcajse z roku
2008, ve které již
nebylo hodnocení natolik kritické jako v letech předchozích, ale přesto to nezabránilo od pádu
této megarestauračky, kam byli za pár let na pár let nastěhováni cikáni, čímž to tu zde bylo nadobro
uzamčeno. Nicméně v současné době k nám začínají prosakovat zprávy, že Městský úřad objekt odkoupil
a hodlá zde kromě kanceláří (nečekaně) obnovit i provoz restaurace; tak uvidíme, pokud to bude pravda,
tak si to tu po více než dekádě od poslední návštěvy určitě nenecháme ujít.
Renno club
Renno vždy sloužilo jedinému účelu, a to odkladišti těch největších trosek. Fungovalo to tu
od nevidím do nevidím, otevírací doba pravidelně do šesti do rána lákala ty největší zoufalce,
anebo ty, kteří už neměli kam jít, protože moc podniků po půlnoci opravdu v Bystřici
otevřených nebývá. Taktéž se zde stahovali ti, kteří mastili výherní mašinky, alias automaty,
pro které byla vyhrazena celá zadní místnůstka sloužící jako předsíň pro hajzlíky. Všude bylo
velmi tmavo, tudíž se nám nikdy nepodařilo pořídit fotografii interiéru, a na internetu taky
není žádná dostupná, což je určitě škoda, aby šlověk dokázal nasát hrůznou atmosféru této paluše.
Ale na druhou stranu si otevřeně řekněme, že každý jednou potřebuje zapadnout do šedých
sedaček ve skoro totální tmě, ať už z jakéhokoliv důvodu, a to klidně do ranních hodin, prostě
když se nechce domů apod. Ať je jak je, tak takový podnik bylo potřeba. Následně ovšem převzaly
štafetu pajzly ještě horší, Las Vegas, Na rožku apod., takže existence Renna přestávala být
potřebná. První zmínku o Rennu přinesla trojice Kryšpín, Hajdalák a Kuzmič již v roce
2003
a výše uvedený účel Renna jen potvrdili.
Pak po pětileté pauze se sem v roce
2008
odvážil Čiva a přinesl další z průměrných hodnocení. Toto potvrdil jak RUMcajs ve své recenzi z roku
2009,
tak následně opět Čiva v posledním hodnocení této hospody z roku
2014.
Veškerá hodnocení byla velmi průměrná, tudíž chuť to tu více navštěvovat nebyla, což tedy
začali činit i jiní do té doby stabilnější hosté, a nakonec to provozující sourozenci již
neudrželi a prostory museli vyklidit. Dnes tu nově funguje nový bar v Heinekenovském stylu,
tak uvidíme, jestli natáhne nějaké hosty.
Sušil
V těchto prostorách bývala restaurace už za komančů, nicméně v 90. letech spolu s koncem
fungování kina skončila i socialistická éra této hospody. Ale jen na krátko, následně byl
provoz kina obnoven, takže proč neobnovit i provozování restaurace, že? A když se našel i člověk
ochoten za pronájem platit městu nekřesťanských několik desítek tisíc měsíčně, tak tu
bylo slavnostně znovuotevřeno. Jako první si této restaurace všiml v roce
2006
Candát, a jeho hodnocení bylo více než kladné, což naznačovalo úspěšný start. Bohužel ale toho
nadšení nesdílel Děda Lebeda v roce
2007,
který se zde chytl s paní provozovatelkou, a to tak výrazně, že jeho nulové hodnocení pak
asi nikoho nepřekvapilo. Jinak by asi neměl problém sem kohokoliv pozvat, spokojenost
panovala i u něj. Úplně jiné dojmy nám přinesl v roce
2011
Wickerman, který zde byl nadmíru spokojený, a to jak netradiční značkou piva v podobě Bernardu,
tak nabídkou i chutí jídel, které ve své recenzi vyjmenoval snad skoro všechna. Na Bystřici se
jednalo o nadprůměrně drahou restauraci (možná nejen výše zmíněnému nájmu), která se snažila zlákat
bohatou klientelu, a dokonce zde proběhla snaha o přeměnu na kulinářskou gastronomickou špičku.
Tato snaha se ovšem neshledala s pochopením bystřických maloměšťáků, kterým bohatě stačil
pfefer stejk z okolním restaurací, a tak provoz zde byl zachráněn vlastně jen díky shodě okolností,
kdy novou střechu nad hlavou hledala pizzerie Angelo, do té doby provozovaná v panelbloku na sídlišti;
Dnes se tu tedy nachází Pizzabar Angelo; proměnou prošel jak interiér, tak nabídka,
ale to už je jiná kapitola, a restaurace Sušil jako taková jest již minulostí.
U dvou lvů
Tento podnik se sice v poslední dekádě svého života nazýval U dvou lvů, ale místní tomu stejně
neřekli jinak než Mrtvolka. Jednak tady hospoda fungovala odnepaměti právě pod tímto názvem,
a jednak sousedí s místním hřbitovem, takže se to prostě nabízí samo. My jsme měli to štěstí,
že nám Jaryn s Vanďasem v roce
2002
přinesli recenzi ještě staré dobré prosklené Mrtvolky, kdy interiér připomínal spíše mléčný bar
uvnitř, a zvenku prázdnou výlohu nuceného výseku. Ale mělo to tu své kouzlo, kdo tu nebyl, jako
by nenavštívil pořádnou putyku. Vše se změnilo záhy kolem roku 2005, kdy původní Mrtvolka zanikla,
objekt koupili Vietnamci, a celý objekt totálně zrekontruovali. Z malé pivnice udělali velkou restauraci
s nábytkem ve starožitném stylu, nové hajzlíky a oddělenou místností pro pohřební trachty i jiné
akce. Jako první nám změnu vzěstoval v roce
2007
Candát, zdatně následovaný Dědou Lebedou v roce
2008.
Jídlo zde bylo asijské a na docela solidní úrovni, bohužel podnik padal na nevalné úrovni obsluhy,
navíc moc nerozumící a nemluvící česky, což je v ČR docela problém. Ale ani Vietnamci tu nevydrželi nafurt,
podnik zavřeli a na nějaký ten rok se tu nedělo nic. Nakonec si objekt pronajal místní mladý pár,
který se snažil seč mohl, aby to tu začalo vzkvétat, vždyť lokalita u hřbitova, navíc v sousedství
megaparkoviště pro turisty jedoucí na Hostýn, to je přece to nejlepší místo pro profitující pohostinství.
Chyba lávky, turisti se najedli a napojili na Hostýně, popřípadě v Lázních na Vagóně, a tak příjmy
nijak moc nerostly, ba naopak. A tak jsme rádi, že sem v roce
2013
ještě zavítal Čiva, aby nám oživil dojmy z této hospůdky, která nyní stojí ladem a skladem bez jakékoliv
aktivity na znovuobnovení činnosti.
U Hanuša
Ano ano, čtete správně, i tuto pivnici postihl po zákazu kouření a zavedení EET smutný osud. Pro upřesnění
ještě jednou opakujeme, že v tomto našem pojednání hovoříme o uzavření pivnice, a nikoli restaurace,
ta funguje i nadále! Fotbalová pivnice U Hanuša, tolika lidmi zatracovaná a tolika lidmi vyzdvihovaná
až do nebes. I mezi porotou vládly velmi rozporuplné názory. Tak například první recenze z roku
2002
od Vanďase a Jaryna byla velmi kritická, čož potvrdila následující rok
2003
recenze od Jaryna a Štajnyho. Vše se v roce
2004 snažil uvést na pravou
míru Los, a jeho hodnocení 3.50 bylo zajímavým příslibem pro budoucí návštěvy. přece jen fotbal
je sport populární a tady byl v několika zapnutých bednách puštěný snad nepřetržitě, navíc dekorace
ve fotbalovém hávu ještě atmosféru umocňovaly. Jelikož Losa toto prostředí docela uchvátilo, tak se
sem vrátil hned o rok později, a v roce
2005
už tento podnik dosáhl výrazně nadprůměrného hodnocení 4 body. Dalšími recenzemi vás nebudeme
otravovat, jen si v krátkosti řekněme, že na našich stránkách se jich vyskytuje celkově 10, takže
v žádném případě nešlo o špatný podnik tak, jak byl původně na náš web uveden prvními výše uvedenými
recenzemi. Kromě Losa se tu pravidelně stavovalo i Divoké prasátko, Kafka, Děda Lebeda i Čiva,
a pořád se hodnocení motalo kolem 4 bodů. V každém případě je škoda, že se to tu zavřelo, a dvakrát
škoda také proto, protože na jejím místě je nyní v provozu zase nějaký noční TomLan bar, kam
nikdo z nás asi nevkročí. Bylo tu parádně, takže jde o další podnik, na který budeme rádi vzpomínat.
U ježka
Objekt této hospdůky uprostřed Hostýnských vrchů se nacházel na cestě mezi Rajnochovicemi a rozcestníku
mezi Tesákem a Trojákem (oficiálně nazývaný Bernádka). Nyní se na tomto místě již nenachází vůbec nic,
snad jen betonové základy ukazují na místo, kam zavítalo nemálo kolemjdoucích turistů, a dokonce
zde naše porota chtěla uskutečnít svůj tradiční sraz, a to v první polovině roku 2009. Na sraz nakonec
nedošlo, protože den předtím, než se měl sraz uskutečnit, byl se Los s Trpajzlikem osobně přesvědčit, zdali
je vše nachystáno, nicméně totálně sešrotovaní provozovatelé nebyli schopni ani slova, natožto činu,
a proto jsme nakonec sraz uskutečnili na Tesáku. Paradoxně jsme druhý den při odjezdu na Tesák
potkali ony provozovatele penzionu U Ježka na zastávce, takže možná nás fakt čekali, anebo jen jeli
do svého podniku prožít další z alkoholem nasycených dnů. Láska k alkoholu majitelů se stala následně osudná i samotné
hospůdce, protože tato shořela údajně od zapálené cigarety jednoho z nich po jedné párty. Na našem
webu máme jedinou recenzi této hospody, a to od Losa z roku
2006, a posezení zde bylo
podle jeho hodnocení velmi příjemné. Myslíme si, že pokud by to tu neshořelo, byla by tato restauračka zcela jistě
více než důstojným konkurentem nedaleké restauračky Ve Dvoře na kraji Rajnochovic; bohužel s ohledem
na neslavný konec se již nikdy nedozvíme, jak by to tu dnes vypadalo a jak by si tato hospůdka
dnes vedla, a tak alespoň pár fotografií
na našem webu bude navždy už jedinou připomínkou o tom, že zde někdy stávala budova, která nebyla jen
tak nějakou restaurací a občerstvovnou, ale dokonce plnohodnotným penzionem s několika pokojíky
v podkroví.
U kapličky
Nejsme si moc jistí, kdo všechno kdy navštívil tuhle rychlovskou hospůdku, ale jsme přesvědčeni,
že snad kromě blízko bydlícího Kuzmiče asi nikdo, protože tato se nachází skoro na konci
Rychlova na výpadovce na Přerov, což je od centra Bystřice dobré 2 kilometry, a trmácet
se sem nikomu nijak nevyhovovalo. A ani vlastně nebyl důvod, v Bystřici i po cestě do Rychlova
se nachází spousta jiných hospod, do kterých se dalo zapadnout. My jsme ale měli štěstí v podobě Čivy
a Ozzyho, kteří si po cestě z domovských Dřevohostic našli celkem 3x v minulosti čas na to, aby se
tu zastavili, a čtenářům přinesli své pocity i z těchto zapadlých končin. První recenzi spáchal Čiva
v létě v srpnu v roce
2007, přičemž
za pár měsíců v témže roce
2007 následovala
kontrarecenze od jeho kamaráda Ozzyho, konkrétně v prosinci. Zatímco Čiva moc nadšený nebyl, hlavně
tedy z obsluhy a astronomickou rychlostí mizející pivní pěny, Ozzy už tak kritický nebyl. Prostě
co člověk, to názor. Pak se nad hodnocením této putyky slehla zem a až po 7 letech se sem vypravil
opět Čiva, který v červenci léta páně
2014
opět prověřil zdejší kvality. A jak bylo vidno, kvalita zde šla rapidně nahoru, Čiva si pošmáknul jak
na pivku, tak byl spokojený vlastně se všemi hodnocenými kritérii. No a to bylo taky to poslední, co jsme
se o této hospodě dozvěděli. Od té doby zde nikdo z porotců nebyl a tak jsme ani hned nezaznamenali,
že je to tu po smrti, a to někdy kolem léta 2019. Pro Rychlov určitě škoda, už dlouho zavřený Valach,
nyní U kapličky, takže Rychlovští mají už jen jednu možnost, kam se jít občerstvit, a to restauraci
"Hospoda" alias dříve pizzerie "Pod Skálou", která má ale taktéž pomíjivou existenci...
U Králů
První zmínku o této hospodě
přinesl Kryšpín se Ženou se 2 tvářemi již v ranných dobách naší činnosti, konkrétně v roce
2003
a nejzajímavější na téhle hospodě bylo, že byla rozdělena na dva samostatné prostory, dokonce
dva rozdílné světy; jeden sloužil jako typická hospoda, kdežto druhý jako tzv. TV salonek,
kde se sledovalo na projektoru všechno možné. Ať tak či onak, tato hospoda prostě fungovala,
lidi sem chodili, a jestli do hospody na pivo, nebo na televizi do salonku, to bylo každému
vuřt. Situace ohledně dispozice i návštěvnosti se nijak nezměnila ani o 5 let později při Losově
návštěvě v roce
2008.
Zajímavostí určitě je, že v roce
2008
to tu navštívilo i Divoké prasátko, a jak byla Losova recenze pozitivní, tak Prasátkova byla docela
kritická; asi moc alkoholu, ale na druhou stranu to možná bylo věštění do budoucna, jak se posléze
ukázalo. Majitel Král zemřel a podnik převzaly dvě žensštiny, jedna postarší a jedna pomladší, obě
ovšem bez zájmu o tuto práci a to se projevilo jak na kvalitě obsluhy i na množství osazenstva.
Tento stav popsal poprvé RUMcajs v roce
2011,
a následně tento neutěšený stav ve své recenzi z téhož roku
2011
potvrdil i Los. Definitivní úpadek ve všech hodnocených kritériích ještě jednou potvrdil RUMcajs v roce
2014,
a od té doby tam už nikdo moc nepáchnul, takže informace o uzavření v roce 2017 byla víceméně
očekávaná, a překvapující bylo spíše to, že to tu fungovalo ještě tak dlouho. Určitě ale škoda této
hospody není.
U kůlu
Z dnešního pohledu je možné o každé zavřené, a předtím dlouho fungující, putyce říct, že to byla
legenda. V případě občerstvení U kůlu na Rusavě to ovšem opravdu platí. Jednalo se o
hojně navštěvovaný podnik, hlavně tedy v letním období, kdy se dalo posedět venku opravdu
u kůlu, který se mezi stoly a lavicemi z půlkuláčů tyčil k nebi spousty let. Drtivou většinu
návštěvníků tudíž tvořilo osazenstvo z řad cyklistů, pro které bylo umístění tohoto občerstvení
vpravdě strategické. Objevilo se i pár turistů, ale pro ty to tu byla docela zacházka, nicméně
ty statečně doplňovali ubytovaní v okolních chatkách. Jídlo zde bylo opravdu vynikající a za hubičku,
pivko se tu točilo sice jen v desítkovém hávu a ještě k tomu euroznačky jako Radegast a Gambrinus,
ale to popravdě aktivním návštěvníkům vyhovovalo, protože aspoň nebyli po pár škopcích příliš
znavení alkoholem. Prostředí venku bylo spartánské, takové dřevácké, ale bohatě dostačovalo
pro houfy zpocených návštěvníků; uvnitř pak bylo daleko více útulno. Nejlépe dokreslí prostředí
celá řada fotografií v první recenzi této občerstvovny z roku
2010
od Losa, který to tu vychválil, a od té doby se zde pravidelně občerstvoval.
Narozdíl od Losa se ale mnohdy a od mnohých ozývaly negativní zkušenosti s paní majitelkou,
která nešla pro ostřejší výraz daleko, což se mohlo zdát jako neslušné (byť ne vulgární) a
urážlivé (ono se to nezdálo, ono to tak fakt bylo). Nicméně ani to neodrazovalo další a další houfy
návštěvníků i Losa, který své pozitivní dojmy zpracoval do své další recenze z roku
2013
Losovo nadšení, a taktéž přítomnost ubytování, bylo natolik silné, že
se zde konal křest naší historicky první tištěné publikace, knihy
"Pajzly aneb 15 let recenzí moravských hospod". V té době se ovšem naplno projevilo nevlídné chování
"paní Kůlové", což trefně zaznamenal Čiva do své recenze po křtu na konci roku
2014.
Nakonec paní majitelku zradilo její zdraví a tak byla nucena své občerstvení uzavřít, byť
ubytování údajně funguje i nadále.
U Luďka
Kdy byla tato hospoda otevřena, to netušíme, zdali to bylo již za bývalého režimu, anebo to
tu začalo být aktivní až porevoluci, je pro nás záhadou. To ale nic nemění na tom, že jsme se
tu vyskytovali mnohokrát; neříkáme často, ale s ohledem na to, že v 90. letech součástí
tohoto podniku byl i noční bar, otevřený skoro až do rána, tak naše kroky sem směřovaly
už jen pro to, že bylo kde složit naše znavená těla. Bar následně skončil, a byť byla snaha
o jeho znovuotevření v roce 2013, na své úspěchy ranných kapitalistických let už nenavázal, a tak plně
fungovala už "jen" hospůdka, která měla uvnitř příjemnou komorní atmosféru,
a v letních měsících byla její kapacita
výrazně rozšířena o zahrádku nacházející se v průjezdu za hospodou. Pokud si dobře pamatujeme,
tak se zde i vařívalo, takže šlo vlastně i o restauraci.
V této legendární putyce se v průběhu let vystřídala de facto celá naše porota, ať už ta původní,
která přinesla první trojhodnocení již v roce
2002,
tak hned ta následující, která se sem vydala v roce
2003
dokonce hned ve čtyřech. Pak sice následovaly již jen sólo recenze od Losa z roku
2006,
Myšáka z roku
2008,
i Čivy datující se k roku
2013, ale
vlastně všechny hovořily pro kvality této legendární putyky. Posledním hodnotitelským zářezem
je pak Losovo hodnocení z roku
2014, a od té doby
se sem nikdo z nás vlastně nepodíval. A jestli podobné smýšlení měli i bystřičtí občané, tak pak už
asi tušíme důvod, pro to tu zde k 1.6.2019 nadobro uzavřelo své brány. My jsme to tu měli rádi,
a byť jsme návštěvy přímo nevyhledávali, tak si myslíme, že tato hospoda tvořila opravdu hodně hodně
desítek let pevné zázemí bystřické pivní scény, a její uzavření je určitě škoda.
Facebook
stránky jsou sice stále funkční, ale poslední aktualizace z roku 2013 nesvědčí zrovna o aktivitě;
ale teď už je to vlastně jedno.
U tří šutrů
U Supa, Na Kamenci alébrž U tří šutrů, všemi těmito názvy se tento podnik honosil, ale nic nezabránilo
nakonec jeho uzavření a již nikdy obnovení. Zavřeno je zde ještě déle než u výše zmiňovaného Podhoranu,
ale jednalo se o nejnavštěvovanější noční bar v širokém okolí, takže vzpomínek je nasnadě celá řada.
Tři šutři byli vlastně tři kamarádi, kteří tuto hospodu provozovali. Celkově jsme na našich stránkách
přinesli čtenářům 8 recenzí, z toho jednu recenzi ještě pod názvem U Supa, dvě pod názvem Na Kamenci,
a zbytek, počínaje Candátovou recenzí z roku
2005
pak pod nejznámějším názvem U tří šutrů. Následovaly recenze Kafky z roku
2007,
RUMcajse z roku
2008,
i Losa z let
2009
a
2010.
Zajímavostí a můžeme říct přímo předností
bylo, že zde platilo jednoduché pravidlo - dokud jsou zde hosté, dotud je otevřeno, proto se nezřídka stávalo,
že odchody odsud byly již za jasného druhého dne, a to i v jarních a podzimních dnech. Paradoxem na
počtu návštěvníků i délce jejich pobytu zde pak bylo, že se tento podnik netěšil dobrým hodnocením
ze stran recenzentů. Důvodů k těmto kritickým slovům bylo hned několik, a hned několik těch najzávažnějších.
Tak v první řadě tu bylo docela spartánské prostředí, kde v dolním patře, kde to jedině žilo,
byly jen cca 4 boxy a pár barovek u barpultu, takže drtivá většina návštěvníků postávala buď u řvoucího
jukeboxu, anebo jentak v uličkách, což bylo docela nepříjemné a otravné. Nahoru do patra se nikomu
moc nechtělo, protože byť tam byl klid, tak se tam nic v zásadě nedělo a i obsluha byla výrazně
pomalejší. Nepříjemné a otravné pak bylo
osazenstvo samo, protože se jednalo většinou o frikulíny, fotbalisty, rádobydrsné slečinky a jiná
omladina vyvrhnutá a nepouštěná do jiných podniků. O čistotě hajzlíků se dá říct jen jedno - díky že
jsme tu nedostali žloutenku.
U Valacha
Tato hospoda byla hojně navštěvovaná v dávných časech zaměstnanci židličkářské fabriky nedaleko,
kteří si zde krátili obědové přestávky, popřípadě popracovní čas na cestě domů. Zajímavostí
určitě bylo, že se jednalo vlastně o podniky dva; po příchodu do prvních dveří jste si následně
mohli vybrat, jestli budete pokračovat vlevo do baru, anebo vpravo do hospody. Bar jsme sice
v minulosti navštívili, ale ten skočil snad ještě dříve, než jsme se vrhnuli na recenzování. A tak
v poslední dekádě existence byla k dispozici už jen hospoda. Ale jaká, typická, s karambolem
uprostřed, dřevěných stolů a židlí velký počet, a pak ještě několik polstrovaných boxů podél
zdí s okny. Odhadem pro minimálně 60-70 lidí v pohodě. Problémem ovšem byla návštěvnost; kromě
stabilních štamgastů jste tady na nějaké nové hosty narazili zřídka, a proto i naše návštěvy
nezůstaly bez povšimnutí, protože jsme rozčísli stabilní osazenstvo o cizí přítomnost. Když pomineme
velmi strohé Bakonovo hodnocení z roku
2006,
tak tuto hospodu regulérně poprvé zrecenzoval Čiva v roce
2007.
Hodnocení bylo nicméně průměrné, prostě jako hospoda sama, kromě špatného piva a obsluhy pak už nebylo
čím zaujmout. Návštěvnost tohoto podniku šla od desíti k pěti a s ohledem na docela velkou vzdálenost
od bydlišť porotců jsme se sem prostě jen tak nepodívali, a když už, tak jen letmo, nebylo prostě
o co stát. Proto není divu, že další recenzentský zářez provedl opět Čiva, a to až po celých sedmi letech
v roce
2014,
což jak se následně ukázalo byla vlastně recenze poslední. V té době Čiva dostal již pivo lepší kvality
i s lepší obsluhou, ale těch jeho pár kousků už podnik od zkázy nemohlo zachránit. Na to, jak málo lidí sem
chodilo, chtěl majitel hodně peněz na pronájem, a to byl a je kámen úrazu, prostě lakomec, tak mohl mít
aspoň něco, takhle nemá nic, a objekt pomalu chátrá.
Zátopek
Motel Zátopek se nachází v Meziříčském regionu, ale na výslovné Losovo přání jej zařazujeme sem, mezi
ostatní hospody na Bystřicku a okolí, vždyť vlastně od ostatních námi hodnocených bystřických hospod typu
"Na Tesáku", "Ve dvoře" nebo "Na Trojáku" byl vlastně jen přes kopec. Zdejší hospůdka
s teplým jídlem nejvíce připomínala turistickou občerstvovnu a venkovskou pivnici než motelovou
restauraci. A díky tomu si držela jak své kouzlo, tak svou klientelu i své štamgasty. Los to tu
navštěvoval pravidelně, nejen kvůli lidovým pokrmům za lidové ceny, ale hlavně pak kvůli již
zmíněnému prostředí a taktéž famóznímu číšníkovi, který pobavil i slovem potěšil. První recenzi
nám nicméně přinesl Los až v roce
2014, kde svým
osobitým rozsáhlým stylem popsal všechna zmíněná pozitiva. Taktéž se pozastavil nad skutečností,
že zdejší budova se nachází vlastně mimo jakékoliv turistické trasy a tak nás všechny překvapuje,
jak dlouho to zde podobným způsobem fungovalo. Možná byla klientela vystavěna na kolem projíždějících
ze Vsetína směrem na Zlín či Bystřici a naopak. Svou druhou, a zároveň poslední, recenzi tohoto podniku
Los přinesl o dva roky později, v roce
2016,
kde již začal poukazovat na zhoršené jídlo a taktéž nabídku tohoto objektu k prodeji. O dva roky
na to se zde otevřel superluxusní penzion Hora, a původní lidová občerstvovna se změnila v honosnou
hotelovou restauraci, do které se nám již nechce vstoupit (viz srovnání obou stylů interiéru
ZDE na našem Twitteru). Z Hostýnských
hor tak nadobro zmizela další hospůdka primárně zaměřená na horaly, trampy a pěši či koloturisty,
proto si važme těch dosud fungujících, výše uvedených. Dosud fungují původní webové stránky, tak
je zde pro zajímavost uvádíme -
motelzatopek.zde.cz.