Restaurace na vlakovém nádraží, České Budějovice
29.5.2016, sepsal Čiva
Restaurace na vlakovém nádraží
Nádražní 119/4
370 01 České Budějovice
Tel.: 777 944 165
Recenze z předchozích let:
2015
Mapa
Úvodní slovo
Po dlouhé době napadlo mě zaskočit při průchodu budějckou nádražní halou do prvního patra, kde se ukrývá rozlehlá nádražka. Byv pln nadějí, že se zde setkám se starým dobrým Klostermannem, vpadl jsem dovnitř jak velká voda – aby taky ne, když mi za půl hodiny jel rychlík na Prahu.
Kvalita piva
Klostermanna jsem zde opravdu zastihl, žel opět nebyl v nejlepší kondici, ježto zdejší klientela zřejmě daleko více preferuje desítku Švandu a jedenáctku Dudáka, a ti movitější jdou do zdejší klasiky, Budvara 12°. Klostermann se sice tvářil potemněle, oplývaje syrovým vyjadřováním a maje parádní čepici, nicméně chyběl mu říz neboli šmrnc, nadto se z něj zlehka linul podezřelý odér vyjadřující nečerstvost. Tak snad jej příště naleznu v lepším rozmaru.
3.75
Kvalita jídla
Sice to tady má v názvu „restauraci“, ale o přítomnosti něčeho teplého k snědku nemám žádných informací.
x.xx
Kvalita obsluhy
Nehodlal jsem ztrácet čas čekáním na zdejšího ne moc pohyblivého výčepáka, nadto když vedl u výčepu hovor se dvěma drbany. I přisedl jsem si tedy vedle nich k baru, což mělo úspěch a byl jsem obsloužen velmi rychle. Výčepák je zřejmě stará škola – moc toho nenamluví, sem tam něco zabručí, pozdravy nebo poděkování rozdává asi jen známým. Na druhé straně lepší než nějaké mladé nemehlo.
3.25
Kvalita prostředí
Stále je zde mnoho stolů a mnoho židlí, stále jsou zde šipky, avšak na kulečníkovém stole se nyní usadily automaty na cukrátka. Škoda. Pak je zde stále ona slavná plíseň na stropě, což koreluje s celkovým katastrofálním stavem budějcké nádražní budovy. Za zmínku stojí to, že zde návštěvníky neruší televize, a taky to, že existuje možnost posedět u obrovského otevřeného okna a kochat se tak výhledem na zaneřáděné přednádražní prostory. Až budu mít čas, jistě toho někdy využiju. Potěšila pak i přítomnost vtipných nápisů na tabulích, jako např. „Na dluh dáváme pouze osobám starším 70 let v doprovodu obou rodičů.“ Na samostatnou recenzi by snad vydala cesta na zdejší hajzly, které se nacházejí v přízemí, tudíž čas, který host stráví blouděním v katakombách, může hospodskému napovědět, nakolik je již jeho zákazník šrotový či nikoliv.
3.00
Klientela
Dva důchodci o desítce, jeden osamocený šipkař, dva drbani kolem čtyřicítky na baru a moje maličkost. Tady věru není moc co hodnotit. Kdy já tady potkám nějakou zaznamenatelnější klientelu, to je mi fakt záhadou.
3.00
CELKOVÉ HODNOCENÍ
Tak jako na rekonstrukci čeká již drahnou dobu celá nádražní budova, tak čeká zdejší nádražka na to, až se bude moct pyšnit čilým hospodským cvrkotem. Nějaké ty náznaky by tu byly – místa je zde stále dost, takže by se sem vešel i celý školní zájezd, na čepu čtyři pivka, nějaké ty atrakce jako šipky a kulečník taky, ale spíše než na pokusy o oživování to vypadá, že se pacient v podobě nádražky nechává v klidu dožít, maje svá nejlepší léta dávno za sebou.
3.25
Prognóza
Jak jsem již uvedl výše, nemyslím si, že to tady bude v budoucnu prosperovat, vlastně je mi záhadou, z čeho hospoda žije. Chtělo by to rozhodně vymalovat a udělat nějakou tu reklamu. A nebo taky ne.