Penzion "Ovčárna", Hostýn


12.7.2020, sepsal Los


Penzion Ovčárna
Svatý Hostýn 111
768 72 Chvalčov

Tel.: 730 964 173, 722 316 507
E-mail: penzion@hostyn-ovcarna.cz
Web: hostyn-ovcarna.cz

Recenze z předchozích let:
2019, 2015, 2014, 2011, 2010-2, 2010-1, 2008, 2005, 2003

Mapa


Los slovos úvodňos

A toš na Hostýně sem nebýl snáď pjet šest rokú; gdyž sa dívám na svoju poslední recenzu penzijónu Ovčárna, toš ta je sepsána na začátku roku 2015, to znamená, že sem se tu mosel vyskytnóť něgdy koncem roku 2014, tagže sem to odhadl docela přesně. Moja tehdéjší náfštěva mjela ešče účast předchozího provozovatela Pavla, o němž si možete přečíst v nové knížce celou kapitolu pod názvem "Příběh plných talířů", kerá je teda shodou okolností aj oficijálně celá zveřejněná na internetu jako taková ukázka, jako taková ochutnávka, na co sa možú čtenáři na začátku letošního srpna těšiť. Docela mě vyděsily Brtníkovy zprávy z loňska, že sa to tu docela pokazilo co se jídla týká, a toš nebyl bysem to správné šéfredachtór, abysem tyto zvjesti nešel ovjeřiť. A toš nás tu teda máte, těsně před sobotní zavíračkou, sami samotincí, hladoví a žízniví.


Los pivos kvalitos

A toš po fčerejším maratónu sem mjel už docela žízeň, a s ohledem na to, že sem nemosel pak řídit auto smjerem k domovu, toš sem sa hodně těšíl na místní přerovský mok, voltáže 11, s označením Grand (osobně už ani nevim, ešlivá se ešče vůbec něgde čepuje přerovská jedenáctka s podnázvem Gold). A moje chuťové pohárky byly uspokojeny na maximum; řízná hořkosladká chuť byla odmjenou za půldenní čekání na pivní hlt. Těžká sklenice s uchem taky potěšila, žádné čínské tenké sklíčko jako sa ešče určitě něgde vyskytuje, nic takovýho. Pjena sa držala zuby nehty, byla krásně bílá, o trubky sa tu asi starajó poctivje. Jojo, dal sem tři a byl sem spokojené opravdu fest.

4.75


Los jídlos kvalitos

A toš loňskéBrtníkovo prohlášení, že "rozhodně se lze na Hostýně teď najíst i lépe" mje docela děsilo, ale gdyž ono tu už na Hostýně nebylo nic inýho otevřený, toš nám nezblilo nic jinačího, než to jít prubnóť semka. A hnedkaj na úvod hlásím, že asi nebude moc míst na Hostýně, gde byste se mohli najíst lépe, tady nám šmakovalo fše. Bylo nás hodně, a toš sme si naobjednali snáď fšecka jídla na místním jídelníčku, od smaženýho sejra, přes kančí guláš, dajakýho "myslivca", až po obyčejný kuřecí plátek s hranclama. Ochutnál sem gdeco, a kromje snáď míň osolených hranolek (ale to spravilo dvojité zatřesení přítomnou slánkou), a trochu víc osolenýho guláše (což naopak spravilo namáčání hranolků ve ščávje) sem nenašél nějaký gastronomický průser. I moji spolustolovníci hlásili, že je to dobrý, tagže bysem musel lhať sám sobje do kapsy, že sa tu človjek nenají. A velikosť porcí? No, na dřívjejší hromady zapomeňte, ale i tak byly porce velikánské, protože skoro nigdo to fšecko nedojédl, ani slovenská náfštěva v podobje Milana, který je zvyklé sněst fšecko co je na talířku, tak nechál tam dajaké zbytky, že je narvaný jak "prasca". Bravo, myslím, že reputace zdejší restaurace je zachráněna, snáď to dneskáj nebyla enem svjetlá výjimka, ale že tu drží kvality jídla na vysoké úrovni furt.

4.25


Los obsluhos kvalitos

A toš nás konkrétně obsluhovál mladé klučina tak kolem dvaceti let vjeku, tipovál bysem to na synka manželú provozovatelú. A ten byl skvjelej. Po počáteční nedúvjeře v mé pivní schopnosti trvala donáška druhého kousku o něco dýl, ale s ohledem na to, že mezitím naobjednál šest sedum jídel, tak sa to dá pochopiť. Při každým doneséní nezapomněl poděkovať, respektive poprosiť, je viděť, že mu slušnosť není cizí. Vzhledem k temu, že sme tu v tuto pohnutou hodinu už byli sami, tak sa nám vjenovál na maximum, nemožu ale posúdiť, jak by to vypadalo, gdyby byla hospoda narvaná. Ale mě sa jeho péče o nás líbila, tagže nemožu řéct žádného křivého slova.

4.25


Los prostřeďos kvalitos

A toš obrovský to tu je na oba smjery, jak vendete dovnitř, do malého předsálí se dvjema dlouhýma stolama a pípou v čele, tak pak každá místnost jak nalevo tak napravo obsáhne naráz podle mě dobrých 30-35 hostů, takže celkovje si myslím, že sa tu usádlí najednúc klidně do stovky lidí. A gdyž k temu připočtu dobrou další stovku, kerá može seděť venku pod slunečníkama, toš si myslím, že sa jedná o jednu z nejvjetších knajp na Podhostýnsku. Potvrzuji Brtníkova loňská slova, že "zmizely vycpaniny zdechlin a místo je vzdušnější ... restauraci to pohledově prospělo" a interijér je možno si prohlédnúť na fotkách na webu tohoto penzyjónu. Já žádné fotografické hody nepořádal, a tak možu poslúžiť enem jednú fotkú zmíněnýho výčepního okýnka níže. Za mě jo.

4.00


Los klientelos kvalitos

A toš už sem to výše naznačovál několikrát, nigde nigdo; jednak sme přišli tak hoďku před zavíračkú, a jednak venku chcalo a chcalo, do teho sa přidal vjetr a dajaký mráčky mlhy, tak celkovje na Hostýně sme v to odpoledne už nikeho nepotkali, ani v kostele, ani u stánků pod ním, kerý byl otevříté enem jeden jediný s dajakýma andělíčkama; aj tam sme utratili nejaké korunky, abysme podpořili místní podnikatelstvo. Proto dneskaj nemožu klientelu hodnotiť nijak, byť je jasný, gdo sem chodí; turisti, vjeřící, kolaři, trampi, rodinky s děckama, partyje na výletech a tak dále a tak dále ...

x.xx


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Mjel sem obvy, mjel, co bysem lhal, ale tyto byly rozptýleny bjehem okamžiku po příchodu. Výborné řízné pivko, doplněné chutnými pokrmy, vychovanou obsluhou i s panem provozovatelem, kerý sa nebráníl sa s nama dať na kus řeči, to fšecko gdyž smíchám dohromady, toš mi vycházá, že při příští náfštěvje Hostýna (snáď dříf než za dalších 5 let) moje kroky do Ovčárny v pohodě zamíří.

4.25


Los prognózos

A toš gdyž už to přežilo Covid, tak už to snáď přežije fšecko (a to prej v dobje vládního uzavření restaurací Matice Svatohostýnská provozovatelům neodpustila ani korunu z nájmu). Náfštěvníkú je na Hostýně celoročně dost a dost, restaurací pak enem poskrovnu, takže ono moc jinéch variant néni, ale vlastně proč by aj mjelo, Ovčárna se svými nadstandardními nabídkami určitě vyhoví vjetšině přítomných.