Pivovar "Schrott", Brno-Trnitá


30.1.2022, sepsal Čiva


Schrott – industrial bar, gallery
Křenová 10
602 00 Brno

Tel.: 606 060 145
E-mail: doschrottu@seznam.cz
Web: www.schrott.cz/pivovar
FB: www.facebook.com/schrottbrnor

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

Netěš se předčasně, laskavý čtenáři. Stále platí, že na pravidelné recenzování již Čiva nemá čas, nicméně návštěva níže popsaného podniku prostě musela být zaznamenána pro budoucí generace. Je to totiž geniální symbióza dřívějšího věhlasného pajzlu a dnešního progresivního craftového minipivovaru. Tož zatlačme silou vší do železných vstupních vrat a mok chmelový začněme nasávat.


Kvalita piva

Na čepu 6 kousků ze zdejšího pivovaru plus pro konzervy jedenáctka od Rychtáře z koncernu Lobkowicz. Domácí pivka jsem ochutnal všechna (byť dvanáctky jsem měl jen loka od laskavého spolupiče Robina alias Cvrčka, čímžto mu velmi děkuji) a mohu prohlásit, že se nikde nestala chyba. O něco vyladěnějším dojmem na mě působila spodně kvašená piva, zejména 10° německého střihu Vorkloster a Bock 16°, lahodně karamelový a příjemně alkoholově nakládající. Ze svrchních se nejvíce povedl Pale ALE, pivko s „ovocnými“ chmely moderního střihu. Oatmeal Stout byl fajn, ale nijak moc výrazný, no a mangové gose… to nebylo pivo. To byl prostě a jednoduše mangový džus s dužinou. Ale nevadí, alespoň jsem trochu rozředil ostatní pivka, že jo.

4.50


Kvalita jídla

Ihned po dosednutí ke stolu jsme se krom piva dožadovali i něčeho k zakousnutí, což bylo jistě podpořeno i tím, že o pár stolů dál dva týpci vyráběli chlebíčků jak pro celej regiment – asi nějaká soukromá akce, říkali jsme si. Inu, dali jsme si každý nakládaný hermelín, Čiva obyč a Cvrček s cesnakem. Oba jsme byli spokojeni, za což vděčíme i krásně čerstvému chlebu a zeleninové obloze. Jaké bylo naše překvapení, když nám po nějaké době na stole přistály tyčinky, arašídy, brambůrky a nějaké minichlebíčky, a to, považte, zcela grátis, jelikož zrovna v ten den pivovar slavil sedm let své existence! Tomu říkám být ve správný čas na správném místě. Děkujeme tímto ještě jednou!

4.50


Kvalita obsluhy

Jak už vám asi došlo, obsluha zde byla slovenská, tedy slečna kelnerka, která to tu evidentně měla na povel. Sekundovali jí dva hoši, kteří vypadali, že se spíše teprve zaučují. Všichni působili sympaticky a dokonce se snažili sem tam něco prohodit o přinášených pivech. To však působilo např. u mangového gose poměrně legračně, jelikož jsem byl hochem upozorněn, že pivo je fakt hodně kyselé. Inu, možná bylo lehce slané, ale rozhodně ne kyselé. Až roztomile pak působila omluva za to, že na pivu není pěna – ne, na goséčku bych pěnu fakt nečekal.

4.00


Kvalita prostředí

Těžko tento podnik popsat, to prostě musíte vidět. Je to podlouhlý prostor s nízkými klenutými stropy, všude spousta prvků se steampunkovou tematikou, což Čiva tuze rád. Zejména omšelé měřiče po cestě na hajzly jsou vpravdě rozkošné, až je mi líto, že jsem je laskavému čtenáři nevyfotil. V podniku je docela tma, což však koresponduje s absencí oken – a popravdě pořád lepší tmavší prostor než zářivka oslepující vás při konzumaci piva. Stolů a židlí je zde nepřeberné množství, takový ten moderní hipsta pel mel. My jsme s kolegou ve dvou okázale obsadili stůl pro sedm lidí a byli jsme spokojeni zejména jeho strategickou polohou, která nám zaručovala stálý přísun pivka a přednostní donášku chlebíčků.

5.00


Kvalita klientely

Jedním z důvodů, proč jsme tak rychle obdržely ony chlebíčky, byl fakt, že jsme byli toho odpoledne v hospodě prvními hosty. Až delší dobu po nás začala do knajpy proudit vesměs omladina (asi ve věku obsluhy, tedy 20+) oděná v různé oslavně působící oděvy, které se často vyznačovaly přítomností velké číslice 7 (tedy 7 let existence Schrottu). I když nám tato omladina s kolegou pasovala spíš do nějaké hipsta kavárny než do tohoto podniku, působilo jejich snažení docela mile. No a zejména kvůli přítomnosti páně Robina prostě musím v této sekci udělit vyšší bodové hodnocení.

4.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Strategická poloha poblíž Hlavasu, poměrně originální pivka v nabídce, útulné, až kontemplativní prostředí a sympatická obsluha způsobují v tento narozeninový den poměrně vysoké bodové hodnocení. Na druhou stranu proč ne, měli jsme se tu dobře a jistě zase rádi zavítáme ochutnat obměněnou pivní produkci. Na závěr tedy nezbývá než ještě jednou symbolicky připít a zvolat: „na Schrott!“

4.50


Prognóza

Časy se mění. Jak bych před 10 až 15 lety prorokoval s klidným svědomím dobrou budoucnost pajzlu Mandragora, dnes s klidným svědomím prorokuji dobrou budoucnost Schrottu. Je totiž stále výraznější sháňka nikoliv po podnicích, kde celý večer pijete jeden druh pivka, nýbrž po těch, které mají potenciál svou obměňující se pivní nabídkou překvapovat své hosty.