Zhodnocení událostí v roce 2016



Vážení přátelé a čtenáři pajzly.cz,
v roce 2016 se na našem webu stala celá řada událostí, které stojí za to, abychom si je tady shrnuli a připomněli.


Recenze


Alfou a omegou naší činnosti jsou samozřejmě recenze hospod, o tom není žádných pochyb, a proto tuto činnost je třeba zmínit jako první. V roce 2016 jsme sice nezopakovali megavýkon z roku 2015, kdy jsme zveřejnili stovnku recenzí, ale i tak si myslím, že 55 zveřejněných recenzí je úctyhodné číslo, které zaslouží pochvalu i obdiv. V průměru tedy každý kalendářní týden si měli naši čtenáři možnost přečíst jednu novou recenzi.

Nejlépe hodnocenými hospodami, každá s celkovým hodnocením 4,75 bodu, byly:
- Bouda U Čerta Holešov
- Nádražka U Krokodýla Litoměřice
- Klub malých pivovarů České Budějovice

Nejhoršími pajzly roku 2016 pak byly tyto hospody:
- Bufet Na koupališti Rusava (2,50 bodu)
- Nádražní restaurace Přerov (2,75 bodu)
- Restaurace Pivovar Přerov (2,50 bodu)
- Restaurace 9vítka Zlín (2,75 bodu)
- Pivnice Boston Zlín (2,75 bodu)


Porotci


Recenze se nenapíšou samy, to je všem jasné. Napsat recenzi se zdá být jednoduché, ale kdyby tomu tak bylo, tak máme desítky porotců a stovky externích přispěvovatelů. Není tomu tak, naše porota má v současnosti 9 stálých porotců, ale toto číslo je silně zavádějící, protože jen 6 z nich napsalo nějakou recenzi. A i z těchto šesti je třeba vypíchnout porotce Čivu s jeho 20ti recenzemi a šéfredaktora Losa s 18 recenzoidními zářezy. Pak je dlouhá díra a následuje po 13ti letech znovurecenzující Kuzmič s jeho 3 recenzemi, Oliver má na triku recenze 2 a Děda Lebeda s Myšákem po 1 recenzi. Douhodobě neaktivní je zakladatel stránek Candát a k němu se pomalu, ale jistě, přidává Divoké prasátko, kteří spolu s RUMcajsem v roce 2016 nenapsali vůbec, ale vůbec, nic!

Na druhou stranu naši čtenáři nestrádali, protože se nám podařilo zlanařit porotce nové, kterým tímto chci poděkovat, jinak by na našich stránkách nebylo co zveřejňovat. Prvním z nich je zlínský Beer Belly, který přispěl 3 recenzemi. Následuje Čorbutin z okolí Litoměřic, další zlínský přispěvovatel Milan a bystřický brtnik, který se nám ozval i v roce předchozím, se 2 recenzemi. A v neposlední řadě přispěli 1 recenzí i jistý Pilchowski, bystřický recenzent jazyklámavého jména crappynickname a meziříčský Cop, jehož recenze byla pojata jako vyprávění.


Sraz poroty


Jako každý rok, tak i letos jsme uskutečnili sraz porotců a přátel našeho webu. Letos padla čest nás pohostit na holešovskou Boudu U Čerta, kde jsme se jeden krásný letní červnový večer sešli v počtu více než deseti lidí. Pocta to byla nicméně vzájemná, protože tato hospůdka byla díky Losově a Kuzmičově skoro maximálně hodnoceným recenzím vyhlášena jako nejlepší hospoda roku 2016, a tak jsme spojili příjemné s užitečným, a tento den jsme provozovatelům Lence a Romanovi osobně předali cetrifikát, který od té doby visí na zdi na čestném místě.

Byli jsme pohoštěni čertovskými klobáskami ze severní Moravy i skvěle napojeni vynikajícím Zubrem Grand. Dalším z bodů večera pak bylo premiérové promítání krátkého filmu ze křtu naší ročenky z roku 2015; toto video bylo natočeno po vzoru pořadu Slavné dny na Stream.cz, a bylo de facto spouštěcím mechanismem pro tvorbu nové ročenky ...


Ročenka 2017


I když je v názvu ročenky letopočet 2017, tak ve skutečnosti byla tato, v pořadí naše již třetí, publikace zpracována a vydána koncem roku 2016. Byla sepsána šéfredaktorem Losem za rekordní jeden měsíc a rekapituluje jednak historické milníky něší činnosti, a jednak vybrané recenze z let 2015 a 2016, kterých bylo více než 150 a tudíž bylo z čeho vybírat.

Jak již bylo zmíněno v předchozí kapitole, tak si Los vzal jako vzor internetový pořad Slavné dny, celý název nové ročenky pak zní SLAVNÉ DNY aneb hodnocéní moravskéch šenkú. Ročenka má 80 stránek formátu A5 a složilo se na ni 14 porotců a přátel našeho webu. Křest této ročenky proběhne v prvních měsících roku 2017 a určitě vznikne další krátký filmeček i z této vyjímečné události, stejně jako tomu bylo u křtů předchozích.


Rubrika "Napsali jsme ..."


Máme za sebou opravdou dlouhou historii, proto je z čeho vybírat, z historických článků a recenzí. Proto jsme v roce 2016 zkušebně spustili zveřejňování recenzí, které se na našich stránkách objevily přesně před 10ti lety, tzn. v roce 2006. Je úžasné sledovat, jak se naše recenze za ta léta vyvíjejí, a byť 10 let staré recenze již nejsou asi aktuální, tak proč si nepřečíst, jak to před celou dekádou kde vypadalo, kdo tehdy na stránky psal, a hlavně pokud jsou přiloženy i fotky, tak jak to kde tehdy vypadalo apod.

V novém roce hodláme v této aktivitě pokračovat a zveřejňovat nejen 10 let straé recenze, ale pokud se na našich stránkách tehdy objevila jiná zajímavost, událost či článek, tak samozřejmě budeme zveřejňovat i tyto.


Sociální sítě


Webové stránky jsou sice krásná věc, ale světu již dlouhodobě vládnou sociální sítě, a určitě platí rovnice, že kdo není na fejsu, tak neexistuje. Naše Facebookové stránky od počátku šefredaktoruje kolega Čiva, který v roce 2016 kromě zrcadlového zveřejňování recenzí zavedl také uvádění dalších novinek na poli pivním či hospodském. Odrazem jeho úspěšného vedení naší FB stránky je fakt, že máme na FB více než 330 sledovatelů. Navíc jeho hodnocení speciálních piv z celé republiky je věc zcela jistě záslužná a zajímavá, a v zásadě vedla k tomu, že jsme na našem webu zrušili sekci "Hodnocení piv" a rádi jsme přenechali pokračování vývoje v této aktivitě čistě na Čivovi a jeho Fejsu.

Další významnou sociální sítí je bezesporu Twitter, proto i my se snažíme na tomto médiu participovat. Ke konci roku máme na Twitteru více než 150 sledujících a jejich počet pomalu, ale jistě narůstá.

Dalším významným médiem je Youtube; je fakt, že nemáme tolik fotek ani videí k tomu, abychom tuto stránku aktivně provozovali, nicméně naše Youtubácká stránka slouží jako spolehlivý archiv, na kterém máme uloženo například video z premiérového (a nyní již víme, že i derniérového) vystoupení divadelního spolku SemTam z června 2015, ve kterém sehráli více než půlhodinovou scénku ohledně naší knihy Pajzly v penzionu U bílého koně na Rusavě. Pokud se v budoucnu vyskytnou další důležitá videa či fotky, určitě je budeme archivovat touto formou.


Závěrem


Každá činost potřebuje mít důvod; v zaměstnání vyděláváme peníze, při dělání koníčků máme dobrý pocit radost a uspokojení, při sportování vidíme zušlechtění našeho těla atakdále atakdále. Odměnou za naši činnost jsou naši čtenáři, a těch je, počítaje se návštěvnost na webu, Facebooku i Twitteru, v řádech stovek těch pravidelných, a to je velmi slušné číslo. V každém případě doufáme a věříme, že rozšíření našich aktivit z pouhého webu přes sociální sítě až k tištěným publikacím nám pomůže naši čtenářskou základnu rozšířit, a že věhlas naší práce bude vzrůstat. Tak dospěje naše činnost ke svému cíli, který chceme plnit ještě dlouhá předlouhá léta.

Ať se vám v novém roce 2017 daří, to všem za celou porotu webu pajzly.cz přeje
Los - šéfredaktor