Kdo ty servírky učí takový chytrý věty? Kuchaři těžko ...






"U Jana"
Olomouc
2013


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurant U Jana
Karla Farského 7
772 00 Olomouc-Hodolany
tel.: +420 585 315 192
ÚVODNÍ SLOVO
Čiva Čiva si čas od času rád dopřeje nějakou tu pizzu, a i když se k nejrůznějším „zaručeně italským“ pizzám v podnicích různých žánrů staví spíše skepticky, jelikož mnohdy zůstane u průsvitného kola se spálenými okraji a rozházenou (roz)mraženou zeleninou, neodolal tentokrát se svou drahou polovičkou vábení „vyhlášené“ olomoucké pizzerie U Jana, a to možná i proto, že jejich „pravou italskou pizzu“ zahlédl na jednom slevovém portálu.  

KVALITA PIVA
Čiva Tak tady jsem se nasmál hodně. Zřejmě to, co podnik „prodělá“ na slevách pizzy, to chce vyrýžovat např. právě na cenách pitiva, jelikož za Brno 10° tady zaplatíte bratru 30 (!) českých a za Plzeň dokonce 45 (!!!). Troufám si tvrdit, že dražší pivo v Olomouci lze nalézt pouze v tom předraženém nesmyslu s názvem Moravská restaurace a také ve Vile Primavesi, kam ale běžný smrtelník nevkročí. Poněvadž jsem blázen jen trochu, dal jsem si Brno – donesené v roztomilé sklence na stopce, teplota v pořádku, nějakou chuť jsem ani moc neočekával (kupodivu nějaké náznaky tam byly), pěna už na tom byla hůře, i tak ale na desítku solidní počin – jen ta cena! 3.50

KVALITA JÍDLA
Čiva Během dvou návštěv jsme vyzkoušeli pizzy se surimi a kukuřicí, krevetami a dalšími mořskými plody, žampiónovou, se čtyřmi druhy sýra a sardelovo-olivovou. Až na posledně jmenovanou, která byla slaná jak Mrtvé moře, byly všechny pizzy opravdu velmi chutné a velké jak kolo od vozu. Jejich nedostatkem však budiž to, že už po (nijak pomalé!) konzumaci poloviny pizzy je ta druhá polovina úplně studená. Radši bych tudíž to, že se pizza připravuje v kamenné peci, ve které se topí dřevem, vyměnil za to, že bude pizza déle teplá. 4.00

KVALITA OBSLUHY
Čiva Obsluha je jedním z bodů, který se ve vás snaží navodit pocit, že jste se ocitli v nóbl podniku. Svou návštěvu máte hlásit dva dny dopředu telefonicky (ač po příchodu bylo vždy poloprázdno/poloplno), po příchodu jste tázáni, zda máte rezervaci, a po kladné odpovědi je vám ještě nabídnuto uschování vašich svrchníků ve zdejší šatně. Potkal jsem zde dvakrát dvě mladé, relativně šikovné slečny, které jsou však místy aktivní až příliš – to když se vás několikrát během chvíle ptají, zda už máte vybráno, a především pak i během konzumace tovaru obcházejí s dotazy, zda je vše v pořádku, po jídle samy nabízejí moučníky etc. Pobavila mě zejména jedna věta, kdy servírka směrem k přišedším hostům prohlásila: „Tak co si dáte dobrého?“ Až příliš strojené vyjadřování servírek, které jim evidentně není vlastní (v kontrastu např. s tím, jak rozmlouvají s jinochy z kuchyně) je korunováno při procesu placení, kdy vám donesou na talířku účet mírně přikrytý látkovým ubrouskem a vy máte vložit obnos, který bude odnesen a již se nevrátí. S touto západoevropskou praxí se Čiva v Olomouci setkal pouze v již zmíněné snobárně jménem Moravská restaurace, k pizzerii se však taková praktika pranic nehodí. Jako bonus ještě uvádím to, že se obsluha nerozpakuje si sníst svou porci čehosi přímo u jednoho ze stolů na place – to se nevidí ani v daleko „horších“ podnicích. 3.00

KVALITA PROSTŘEDÍ
Čiva Tady jsem se nasmál podruhé. Při první návštěvě jsme byli nevhodně umístěni poblíž okýnka, kterým se z kuchyně vydává jídlo na plac, čili jsme mohli zaslechnout např. to, co se zrovna děje s tou kterou surovinou naší budoucí pizzy, falešné variace kuchařů na hity rádia Frekvence 1 nebo dokonce dvojsmyslné, „košilaté“ vtipy směrem k servírkám (možná to patří spíš do obsluhy, tam už je toho ale, uznejte sami, docela dost). Abych to tedy vzal od začátku, po vstupu do podniku vás čeká buď odbočka vlevo do výše zmíněného prostoru s výdejovým okénkem, nebo se dáte doprava do místnosti s bohatě zdobeným barem. Stoly jsou tu jak pro dva nebo pro čtyři, tak pro početnější skupiny, přičemž každý stůl vypadá z dálky velmi úhledně, se svíčkou uprostřed a se „stojícími“ ubrousky…nicméně když si k němu sednete, můžete jako např. já celou dobu civět na cca 6 cm dlouhý mastný flek, dokud vás nenapadne ho raději překrýt oním ubrouskem. V místnosti s barem hrálo rádio již jen decentně, k tomu nebylo slyšet kuchařské vtípky, čili druhá návštěva dopadla o poznání lépe. I tak se ale nemohu ubránit dojmu, že vše působí nablýskaně jen z dálky a jako celek, při důkladnější analýze objevíte věci, které byste raději neobjevili. 3.25

KLIENTELA
Čiva Tady není moc co hodnotit – tu rodinka s dětmi, tu zamilovaný pár mladý, tu zamilovaný pár starší, všichni si v klidu baštící to svoje a spíše si šeptající než spolu hovořící – jako by se ve zdánlivě nóbl podniku báli toho, že se něčím proviní proti bontonu. 3.25

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Čiva Tak zjišťuju, že vyhlášené to tu je zřejmě zejména kvůli tomu, že podnik co chvíli pořádá nějakou tu slevovou akci na pizzu, jelikož telefon požadující rezervací stolu opravdu drnčel neustále. Pizzu samotnou pochválit musím, ostatní atributy v podobě přehnaně zdvořilých servírek, přisprostlých kuchařů, umaštěného ubrusu nebo desítky za 30 českých však podniku na vyhlášenosti moc nepřidají (spíš právě naopak). Vzhledem k tomu, jak se to tu profiluje, docházím k podobnému závěru jako u Moritze – totiž žádná sláva. 3.40

PROGNÓZA
Čiva Dovoluji si hypotetizovat v tom smyslu, že kdyby byl podnik opravdu vyhlášený a měl tudíž pořád plno, nemusel by dělat tyto slevové akce. Myslím si, že sem jinak nějak moc lidí nezavítá, jelikož pizzerie je sice umístěná u hlavní silnice v Hodolanech při tramvajové trati, avšak dost netakticky zastrčená v postraní uličce jménem Farského, kam z hlavního tahu lze jen těžko dohlédnout, a tak projíždějící řidič zaparkuje buď naproti U Jelena nebo ještě spíš ve Švejk restaurantu U Mačáků, oblíbeném to „tradičně českém“ konceptu. Nicméně pokud někdo nezakáže slevové portály, myslím si, že podnik si bude v klidu hrát na extratřídu dál.