|
|
LOSÍ INFORMACE | ||
KONTAKT: Občerstvení Vagón pí. Zicháčková 768 72 Chvalčov - Lázně |
LOS SLOVOS ÚVODŇOS | ||
Los | Na Vagón se v létě těším jak slípka na sopel, posedět venku s výhledem na Bystřici, v krásném prostředí a s výborným pivkem, to je sen a zde i skutečnost mnoha Bystřičáků. Jaké je to tu ale v zimě? Ano, hospoda funguje celoročně, uvnitř se totiž nachází několik stolků, takže bylo jen otázkou času, kdy se sem někdo vypraví a ztrestá tohle pohostinství zimní recenzí. Jako na sviňu jsem sem zavítal v mrazivém únorovém podvečeru, což se jevilo jako optimální příležitost pro zhodnocení situace... |
LOS PIVOS KVALITOS | ||
Los |
Sem se vždy těším na Zubra, i když se točí v polovině bystřických hospod, tak tady ho vždy uměli natočit.
Nejinak tomu bylo i dnes, a i přes mrazy venku za okny první jedenáctkový Zubřík zasyčel v mých útrobách
jak na poušti. Nádhera, je to sice trochu jiné než zahánět žízeň v létě, ale i tak se toto pivko může stále
pyšnit vynikající chutí, vysokou pěnou, natočené do zubrovských sklenic. K druhému pivku, Holbě, mám docela despekt. Tohle pivo mě v minulosti zklamalo, když jsem byl nucen na týdenní dovolené v Beskydech tuhle značku popíjet, ale jak v lahvové tak ani v točené verzi to bylo na blití. Tady se točí světlá dvanáctka a bylo na čase ji ztrestat mých kritickým hltem. Holbová sklenice nevypadá špatně, je to přece jen kus těžkého skla, ale typická pavůně mě začala varovat. Ale co to? Že bych se dobře vyspal anebo mám nějakou novou chuť? Ono se to dá pít! A nejen to, já už u Holby zůstal celý zbytek večera, a ne u jedné! Dvanáctková verze mého jinak neoblíbeného piva je opravdu pitelná, ale možná je to díky kombinaci místních trubek a uměním čepujících. Mohu, byť nerad, doporučit i přítomnou Holbu pro ty, pro které je jedenáctkový stupeň příliš slabým... |
4.50 |
LOS JÍDLOS KVALITOS | ||
Los |
I když se to nezdá na první ani na druhý pohled na tuhle hospodu, tak zde se opravdu, ale opravdu, vaří!
Ne že by zde byla zrovna nějaká zážitková gastronomie, ale kdo by o ni stál, že? Však mrkněme na
takový Sušil, kde to zkoušeli, a jak dopadli! Tady vám nabídnou skvělé minutky, a to ve formě obložené
topinky, langoše se sýrem a kečupem (tuhle nabídku nikde jinde nedostanete, alespoň já nevím o jiné
hospodě či restauraci, kde by nabízeli langoše), samozřejmostí jsou opékané klobásky, suché či obložené
bramboráčky a určitě i další pochutiny, které jsou pravidelně psány křídou na malou tabuli.
Já si skvěle pochutnal na langoši, který nebyl ani mastný, ale ani suchý, a kombinace sýra s kečupem
se projevila jako docela chutná a nečekaně osvěžující. Jak už jsem zmínil výše, žádné megahody zde nečekejte (i když jsem si jist, že zde na objednávku pro větší skupiny uvaří vše), ale na druhou stranu se zde nadlábnete daleko líp, než ve spouste jiných bystřických hospod. |
4.00 |
LOS OBSLUHOS KVALITOS | ||
Los | Dcera majitelky je dlouhodobou stálicí a ukazatelem kvality obsluhy. Je fakt, že v letních měsících je na to sama a proto se doba donášky, roznášky a odnášky nepříjemně protahuje, ale ve stísněném vnitřku vagónu není snad co zkazit. Vždy usměvavá a ochotná, bez komentářů a jiných rušivých postojů, kdyby to byl chlap, tak je to optimální kombinace pro jakoukoliv hospodu. Semtam sice popletla donášku, typ piva či tvrdého chlastu, ale s příjemným ostychem hned vše dala na pravou míru. | 3.75 |
LOS PROSTŘEĎOS KVALITOS | ||
Los |
Venku je prostředí zdokumentováno docela dost, ale vevnitř se mi podařilo dohledat jen jednu
fotku, a to z recenze z roku 2010. Po příchodu dovnitř uvidíte před sebou jeden stolek v rohu,
hned vedle vlevo je za záclonou schovaný vchod do kuchyně / výčepu. Vpravo se nachází další
dva stolky a pak je pár schoků dolů do nižší části hospody, kde jsou další dva stoly. Suma sumárum
se tady může naráz ožírat cca 15-20 lidí, což je nečekaně mnoho na to, jak jsou místní prostory
malé, ale o to více milé a komorní. Bohužel, hned po příchodu na vás dýchne strašlivé vedro. To by nebylo nic divného na tom, že venku bylo v té chvíli nějakých -12°C, takže první dojem byl příjemný, že vcházíte do tepla, ale co je moc, to je příliš. Neměl jsem s sebou teploměr (a kdo ano, že?), ale sázel bych, že tu bylo hrubo k 30°C. Vnitřní prostor je totiž vytápěn malými kamínky, Petrami, které samozřejmě nemají žádnou regulaci, maximálně tak co do velikosti plamene, ale ne co do množství sálajícího tepla. A to byl kámen úrazu. U stolků "nahoře" to chvílemi opravdu vypadalo jako na horním schůdku v sauně, u dolních stolů už se teplo dalo snést, ale tam bylo (asi logicky) obsazeno. My jsme u horního stolu vydrželi 3 piva, kdy jsme se osvěžovali v tirčkách s krátkým rukávem, a přesto chladné pivo nepomáhalo a někteří z nás se potili jak dveře u chlíva. Víc to nešlo. Nevím, ale tohle by chtělo pro další zimy vychytat. |
2.50 |
LOS KLIENTELOS | ||
Los | Pohostiství Vagón je v teplém období útočištěm široké škály návštěvníků, odpoledne maminy a tatíci s hafo děckama, v podvečer pak turisti scházející z nedalekého Hostýna a večer pak místní štamgasti, případně i turisti, pro které je místní prostředí a mok silnější než včasný příchod domů. V zimě fakt nevím. Kromě pár turistů a večerních štamgastů si moc jiných lidí tady nedovedu představit. Určitě tu nejsou nějaké mimořádně kvalitní typy, pro které by nebyl problém vyšlápnout si do Lázní těch pár kiláčků do kopce v zimě. Zcela určitě je ale tahle hospoda místem pro pořádání různých soukromých či firemních oslav, protože se nechází mimo město, mimo centrum a tak se tady dá asi více uvolnit. | 3.50 |
CELKOVÉ HODNOCENÍ | ||
Los | Tak nevím, co na zimní Vagón říct. Pivo super, stejně jako ostatní hodnocená kritéria jsou docela v pohodě. Ale to šílené vedro mě v zimě odrazuje, a to je problém, který jen tak nepřekousnu. Takže asi spíš záleží na každém, co jeho tělo snese a unese, a tím mám teď na mysli něco jiného než počet čárek na lístku, takže závěr ať si raději udělá každý sám. | 3.50 |
LOS PROGNÓZOS | ||
Los | Hospoda asi prosperuje, zadarmo to přece nikdo dělat nebude. Nespornou výhodou je, že se nachází na pozemku majitele, takže neplatí žádný pronájem a jakýkoliv apgrejd dělá sám pro sebe a investice vráží sám do sebe. A to je dobře, protože výše nájmu je kamenem úrazu u jiných hospod, a případné vrážení peněz do cizího je mnohde vidět na první pohled, že se nechce. Tady se postupně rok od roku rozšiřuje nabídka, zkášlování vnitřku a hlavně venkovních prostor, a tak se o množství návštěvníků nebojím. A to je pro tuhle lázeňskou perlu je dobře! |