Moravská jídelna Avion, Kroměříž


10.2.2019, sepsal Myšák


Moravská jídelna Avion
Velké náměstí 111
767 01 Kroměříž

Tel.: 573 339 446

Recenze z předchozích let:
2015

Mapa


Úvodní slovo

Tož tak jednou v zimním slunci obcházím Velké náměstí v Kroměříži: jeden hotel a restaurant vedle druhého, jeden luxusnější než druhý. Naštěstí aspoň jeden obyčejný: Avion, dnes nazývaný Moravská jídelna. Matně si vzpomínám, že ho před pár lety doporučil na srnkách bratr Los, a hned jdu dovnitř na inspekci, jestli se něco změnilo.


Kvalita piva

Ano, pivo: místo Hambáče teče Klášter. Ale ani břevnovský, ani strahovský, jenom Klášter nad Jizerou, člen spolku Pivovary Lobkowicz Group. Ten znám odjinud a nemám k němu důvěru. „A nemáte zelenou nebo bechera nebo svařené víno?“ – „To ne. Bývalo – už není!“ lituje žena za pultem. Budiž, půjdu na pivo jinam a tady se zdržím hlasování.

x.xx


Kvalita jídla

Ale napřed se tu výtečně nadlábnu. Na tabuli čtu ta nejhutnější a nejchutnější jídla: dršťková, guláš, řízek, svíčková... Poručím si smažený sýr a bramborový salát: to bych v žádném z těch nóbl restaurantů nedostal, a kdyby přece, určitě to nebude tak hutné a chutné.

5.00


Kvalita obsluhy

Ochotná paní středního věku a mladistvý pomocník, možná syn. Vyjedu sice s tácem, ale paní nabídne, že mi to donese až ke stolu. Ani tam dlouho nečekám. Děkuji pěkně!

5.00


Kvalita prostředí

Starý dobrý bufet, doufám, že ho nezruší. Viz též snímky u Losovy recenze: samoobslužná výdejní linka, za sklem kovové várnice, před sklem kolejnice, po kterých si hosté posouvají tácy až k pokladně. Sedám na obyčejnou hospodskou židli, hledím velkým oknem na Velké náměstí a mám sto chutí napsat paní Myšákové, jak je mi tu dobře. Pak vzorně odkládám použité nádobí na předepsaný pult, jak je dnes zvykem jenom v opravdu lidových jídelnách. Otevřeno mají od sedmi do čtyř, u takových podniků je to logické, ale být místní občan, uvítal bych večerku až v šest.

4.00


Klientela

Zrovna minul čas oběda a bylo liduprázdno, ale načapal jsem tu známého, který se zasvětil duchovnímu povolání. Když už sem chodí i tací, pak asi platí staré rčení: „Tam se vaří jak na faře.“

5.00


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Nadprůměr dávám za to, že kroměřížský Avion stále drží tradici bufáčů mého mládí, a body strhávám jenom za to pivo (za výběr značky, ne za momentální chuť) a absenci líhovin.

4.00


Prognóza

Obávám se, že jsou činěny tlaky, aby se tato lidová jídelna změnila na něco IN a tak se přizpůsobila těm vyšňořeným sousedům na celém náměstí. Ještě tu chybí mekáč a suši. Mládež je zvlčilá, bufáče našeho dětství jsou jí pro srandu a my penzisté brzo vyhyneme. Tak si to užijme, dokud můžem.