Hostinec Na Staré Kovárně, Praha 3 - Žižkov


2.4.2023, sepsal Pavluscha


Hostinec Na Staré Kovárně
Kubelíkova 27
130 00 praha 3 - Žižkov

Tel.: 608 808 672
E-mail: jitkanamojska@seznam.cz
Web: www.starakovarna.cz
Facebook: @KovarnaAkropolis
Instagram: kovarnaakropolis

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

Když jsem se dozvěděl, že se má velmi oblíbená kapela a špička českého metalu rozhodla oslavit 40 let existence velkolepě, výročním koncertem v O2 Areně, bylo mi jasné, že u této slávy nesmím chybět.

No a když už na koncert do hlavního města, tak ne na otočku. Je třeba využít situace, setkat se s přáteli a také navštívit nějaké ty osvěžovny. Jelikož na náhodu moc nedám, tak jsem dlouho před zakoupením jízdenky do lokálky pana Jančury, měl jasno v tom, že určitě navštívím podnik, který patří do sítě a požívá výhod ochrané známky sestávající se z kosočtverce a tří svislých čar uvnitř. Ano, modří už vědí..... byl jsem na Kovárně. A protože jsem miloval atmosféru té předchozí Kovárny kousek od Letné, která již bohužel nefunguje, byl jsem velmi zvědavý, jaká bude ta nová.

Jako bájny´ Fénix vždycky povstane z popela, tak i hostinec Na Staré kovárně zbrocen pivem znovu ožívá! Nyní nalézá svůj třetí domov v Paláci Akropoli.


Kvalita piva

I přes třeskutý mráz, který mě provázel na cestě k mému cíli, má chuť na vychlazený ležák neutuchala a byl jsem zvědavý, v jaké kondici zastihnu nabídku čepovaných ležáků?

V nabídce na Kovárně měli speciál Tři Sestry, Pilsner Urquell a Radegast 10° a 12°. Na úvod jsem ochutnal polotmavou 13° Tři Sestry. Chuťově nebyl špatný, spíše lepší, bohužel málo vychlazený. Dal jsem si pro jistotu i druhý kus aby nedošlo k mýlce, ale výsledek byl stejný. Možná si řekli, že host v lednové sibérii uvítá něco méně chladného do žaludku.

Jako druhou volbu jsem zkusil Radegast 12° a tady už bylo vše v naprostém richtiku. Sice čepované na hladinku, ale kroužkovalo a také říz byl jak se na Ryze hořkou sluší. Pivo jako křen!

4.00


Kvalita jídla

Nevím jak vy, ale já pokud jsem v nějakém podniku poprvé a chci jej poznat komplexně snažím se z nabídky jídel vybrat nějakou místní specialitu. Tady nejlépe poznáte, jestli hosta berou vážně a nabídnou skutečnou specialitu, nebo si z něj jen dělají legraci a pod nějakým přitroublým názvem (jako např. Hradní tajemství či Řezy pana nadlesního) nabízejí tuctovku a ještě si myslí, jak jsou originální.

Chvíli jsem pátral, co by se tak asi k pivu a mému momentálnímu duševnímu rozpoložení hodilo nejlépe a Buřty na černém pivu mi vyšly jako dobrá volba. Když mou objednávku souhlasem posvětila i obsluha, čekal jsem s nadšením , co dobrého mi pan kuchař připraví.

Bylo to skvělé! Ta dobrota byla v jemně pikantní omáčce s cibulí, na buřtech nešetřili a k tomu čerstvý chléb. Kdybych měl více času a setrval na Kovárně více než 2 hodinky, tak bych si je dal určitě i jako druhou večeři. Když navíc vezmu v úvahu poměr kvalita versus cena, nemohu hodnotit jinak než plným počtem bodů.

5.00


Kvalita obsluhy

Na celkovém dojmu z návštěvy podniku se kvalita obsluhy podepisuje měrou významnou či vrchovatou. I sebelepší pivo či jídlo, vám dokáže nepříjemná obsluha znechutit a naopak.

Tady musím říci, že bylo vše v cajku. Mladá žena s decentní punkovou vizáží, přesně zapadala do prostředí restaurace jakou může host očekávat, pokud vstoupí do podniku jenž se honosí značkou souboru jakým jsou Tři sestry. Navíc byla milá, usměvavá a často se zajímala o to jestli netrpím hlady či žízní.

5.00


Kvalita prostředí

I když jsem byl zpočátku na pochybách, zdali se podaří přenést genius loci předešlé Kovárny na tu současnou, musím uznat, že se to podařilo na výbornou. Motorka visící ze stropu, velký a dle mého názoru povedený bilboard firmy Ravelli "Dášenka a Václavka" je taky na místě a navíc prosklené vitrínky v nichž jsou zachovány jako vzácné relikvie kytary, paličky, alba, ocenění a také jedny tanga na kterých není poznat jestli jsou od fanynky, či snad od Supice, přidaly prostoru restaurace v porovnání s tou předchozí, ještě více na atraktivitě.

5.00


Kvalita klientely

Na sobotní odpoledne mi přišla restaurace celkem prázdná. Kromě mé maličkosti, obsluhu zaměstnávala už jen asi osmičlenná skupina chlapů, kteří zřejmě něco slavili a evidentně se dobře bavili. Pak ještě jeden pán kolem sedmdesáti, kterého dle domácího úboru který měl na sobě, tipuji na někoho z vedlejšího vchodu, který se s novinami stavil na jedno aby doma nepřekážel manželce při sobotním úklidu. Na některých stolech byly rezervace, takže živěji bylo ten den asi až večer. Slabá účast ze strany hostů, byla pro mě asi jediným menším zklamáním během mé návštěvy.

4.00


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Co dodat na závěr ? Z Kovárny jsem odcházel spokojen až nadšen. Kdybych tam nebyl sám, měl více času, nešel na koncert, tak bych zabojoval o trofej v podobě kalednáře Sester na letošní rok, který plakát na vstupních dveřích sliboval získat za konzumaci sedmi ležáků a jedné zelené. Návštěva přesně splnila to, co jsem od ní očekával a při nejbližší návštěvě Prahy se zde opět rád zastavím.

4.75


Prognóza

Podnik je na hezkém místě a ani v těžkých dobách, jaké v posledních letech zažíváme, by neměl mít o klienty nouzi. Je však na pováženou, že i tak věhlasný podnik, jako byla minulá Kovárna se nakonec musel uzavřít a přestěhovat. Snad stejný osud nepotká Kovárnu v Akropoli, protože by to byla velká škoda. A kdyby přece jen si osud s budoucností podniku nějak nemile pohrál, veřím, že logo s třemi čárami v kosočtverci nám zůstane zachováno .