Hostinec Na Trojáku, Troják/Rajnochovice
9.11.2019, sepsal Los & Rotkader
Hostinec Na Trojáku
756 22 Hošťálková č. 217
Tel.: 573 391 090
Mobil: 603 147 342
E-mail: info@natrojaku.cz
Web: www.natrojaku.cz
Recenze z předchozích let:
2015,
2014,
2013,
2009-2,
2009-1
Mapa
Los slovos úvodňos
A toš sme sa s Pítkečem dohodnuli, že vyrazíme opjet po pár mjesícách do Hostýnského horstva.
Volba padla tentokrát na Troják, páč tam sme nebyli několik rokú. Ale ani o Tesák sme nakonec
nepřišli, ale o tom až v další recenzi, fčil tu máme před sebú pravú nefalšovanú horskú legendu,
hospodu hnedkáj u cesty, dnes obleženú stovkama a stovkama hladovjejících a žíznivých jedincú.
Původně jsem do dnešní Losovy recenze nechtěl vůbec zasahovat, ale po jejím přečtení musím i já
přijít se svou trochou do mlýna. Hostinec i hotel Na Trojáku změnil provozovatele, a tak se
zde určitě celá řada změnila. Los si této skutečnosti určitě nebyl vědom a posuzoval věci stále
jakoby se jednalo pořád o ty samé lidi, o ty samé služby, o ty samé kvality, ale ono to tak prostě
není a ani nemůže být, každý nový majitel přece chce přinést kus něčeho svého, nějaké inovace,
zlepšení, invence apod. Proto moje dnešní "kafrání" bude opravdu spíše zaměřeno na porovnání
nového a předchozího stavu nikoli od poslední návštěvy k té dnešní, ale spíš rozdíly mezi fungování
za předchozího a za současného provozovatele.
Los pivos kvalitos
A toš ta nejpříjemňéjší zmjena hnedkaj na úvod; z hnusnýho desítkovýho Radka tu přesedlali
na Holbu, a to hnedkáj ve dvúch provedéních, desítku a aj jedenáctku. A toš Šeráka možu, a toš
sem si i díky dlúhé frontě nechál načepovať hnedkaj raději pivka dvje a aj ty ve mně zmizely
jako by mi je něgdo vylíl, tak dobrý to bylo. A toš zpátky do fronty a čekať na další.
Jaxem sledovál, tak kolaři a kolařky si objednávali spíš desítkovú verzu, mnohdy dokonca aj
v malým provedení, někeří odporníci této značky pak zaséj pili lahvovú Plzeň, tagže každé
si tu mosí přijít na svý. Za pivo díky, ale cena 37 korun je fakt s vysokohorskú přirážkú,
díky temu mosím sraziť body.
A hned jsme u první změny. Ano, pivo je důležitou, jestli ne nejdůležitější součástí našich recenzí,
a proto změna z Losova neoblíbeného Radegastu na Losovu relativně oblíbenou Holbu znamená, že se
hodnocení vyšplhalo do výšin. Osobně si myslím, že 99% návštěvníkům téhle horské hospody bylo úplně
jedno, co se zde točilo za značku, a co se zde točí dnes. Na druhou stranu, oproti předchozímu
majiteli, je zde výběr rozšířen o další voltáže, plzeňský lahváč nevyjímaje. V tomto smyslu
určitě změna provozovatele prospěla, člověk si může vybrat, zdali se jen osvěží desítkou, čehož
využijí hlavně cyklisti, příp. řidiči, kteří si dají malé, nebo jedenáctkou na chuť, anebo
plnotučným kouskem. Myslím si, že tato rozmanitost musí uspokojit každého. No, a ta Losem zmíněná cena?
Ano, to je teda pecka, skoro 10 kaček vyšší než na nedalekém Tesáku, to je opravdu významný rozdíl.
Nicméně ti, kteří zde jdou, jedou, či jinak se dopraví, tak na korunu nehledí, spíš si za své
penízky vychutnají zdejší výtečnou nabídku. Tady chválím.
4.25
Los jídlos kvalitos
A toš na jídlo teho bylo hafo, aspoň co sme viděli, že si lidi naobjednávali. Několik druhú polívek
a hromady hlavních porcí, od smažáku po křidýlka a spústu dalšího. My sme s ohledem na čas nemjeli
odvahu na jídlo čekať, ale jaxem registrovál, toš v kuchyni byli asi machři, páč lidem sa dostávalo
jídlo na stůl docela rychle v řádech minut, tagže nakonec sme aj litováli, že sme sa nenakrmili,
ale co už. V každým případku to moselo byť aj chutné, páč nejednúc sem zaznamenál hosty,
keří odnášející obsluze děkovali za velmi chutný pokrm. Tagže aj gdyž dneskaj jídlo
nehodnotím, tak vjeřím, že sa tu človjek nají za chvílu a kvalitně.
Druhou změnou je pak obsah jídelního lístku. Dříve jste si tu mohli dát nějakou tu polévku, která zrovna
byla skladem a byla podávána, a pak pár smažených jídel a pochutiny typu obložené topinky apod.
Dnes je vše jinak, jídelní lístek se skví hned pěti šesti různými polévkami, a na hlavní chod
si můžete vybrat z velmi široké nabídky. Ano, smažák zůstal, ale jsou zde křidýlka, vepřo-knedlo,
kuřecí, vepřové, rýže, brambory vařené, hranolky, kaše. Dříve se sem chodilo hlavně na pivo
a štamprdle, a na jídlo se chodívalo dozadu do hotelu, aktuálně se zdejší nabídka hotelu minimálně
vyrovnala ... prostě a dobře se z téhle horské turistické hospody stala horská turistická restaurace.
A podle ohlasu okolostolujících bylo jídlo výtečné, a to i přesto, že kuchaři dnes museli vyprodukovat
desítky a desítky jídel za hodinu. I když jsme nic neměli, tak se těším napříště, že něco zakusím.
x.xx
Los obsluhos kvalitos
A toš totální netíhačka. Paní za výčepem jednak čepovala pivo, kofolu, rozdávala čipsy a inačí
nealko z ledničky, ale taky kasírovala a zadávala objednávky do obrazovky. Mjela k dispozici
samozřejmje lidi v kuchyni a dajaký mladíky jako brigádníky pro roznos jídel, ale aj tak
za pultem těžce nestíhala, lidi sa různě na ňu hrnuli zleva zprava, toto kasírovať, totok objednať,
tady tento džus do skladu a tak dále. No čekačka ve frontě na jedno pivko v řádech pjeti deseti minut
nebyla žádná výnimka, a to si ešče myslím, že gdybysme seděli a čekali na pivo u stolu,
tak sa načekáme ešče dýl. No nevim, asi by to chtělo dva lidi u pultu, jeden pitivo, druhý
objednávky a kasa. Na druhú stranu aj totok vypjétí zvládala s klidem, žádný stres,
ješče pjekně odpovídala na pozdravy a zároveň děkovala za peníze, no profík.
Na postu hlavní číšnice se nezměnilo lautr nic, tato paní tady obsluhovala nejen za minulých
majitelů, ale snad i za minulého režimu. Byla milá, a ano, dnes nestíhala, ale nebylo to kvůli
její neschopnosti, ale prostě ty davy a davy návštěvníků by nezvládl nikdo. Hlavní změnou
v obsluze byl její počet; v kuchyni se otáčelo hned několik kuchařů, a najatí študáci brigádníci
pobíhali mezi stoly uvnitř i venku s jídlem, pitivem a posbírat prázdné talíře. Myslím si,
že pokud je tu standardní návštěvnost v podobě několika lidí, tak to tu musí zvládat levou zadní.
3.50
Los prostřeďos kvalitos
A toš z okolopovalujících sa fotek je možný nahlídnúť jak do interiéra, tak do exteriéra
putyky, a ono to vlastně aj vystihuje celú atmošku. Ešče venku sú dvje lavky vlevo od vchoda a vpravo
taky dvje lavky, a zbytek venkovního posezéní je pak napravo v takový zahrádce, a hnedkaj za tím
sú dajaký vrzavý dětský houpačky a kolotoč. Jak sa vydáte dovniřka, tak jak projdete dvojitýma dveřama,
ocitnete sa v malý místnosti, gde vpravo sú dva stoly a před vama výčepní a výdejní pult, lednica
a dajaký police s čipsama, vořechama, tatrankama a podobnýma jednohubkama. Přímo proti vám je pak
vchod na dlůhú chodbu, gde dál sú další stolky v takovým proskleným teráriu a úplně vzádu sú pak
hajzlíky. Pokáď se vydáte ale levýma dveřma, objevíte se v hlavní místnosti týhle hospody, se spoustou
stolů a židlí pro nemálo náfštěvníků. Této místnosti pak kralují kamna u pravé zdi a pak spousta oken
na zdi naproti a vlevo, takže tu je docela svjetlo aj bez zapnutých svjetel. Já mám posezéní v týto
místnosti moc rád, evokuje to časy dávno minulé, a prostředí správné čtyřkové paluše mám daleko rači
než vypičinčovaný interyjéry moderních restauraček. Dnes tu ofšem bylo plno, a taxme si dali pár
Holbáckých zákusků na zahrádce u houpaček.
Tak jak bylo vše výše uvedené změněno, tak prostředí naštěstí, opakuji naštěstí, nedoznalo
změny žádné. Takže pořád jde o útulnou turistickou nálevnu, s dřevěnými stoly a židlemi,
v hlavní místnosti pořád trůní kamna, okna přes celé dvě stěny pořád pouštějí trochu světla
přes zašlé závěsy, a vstupní místnost s výčepem se pořád honosí stolem pro štamgasty.
Já se tady cítím velmi příjemně, bezpečně, komfortně, takže pokud interiér takto zůstane, bude to jen dobře.
4.50
Los klientelos kvalitos
A toš ty volé, co to tadyk dneskaj je? Dajaký sraz turistů a rodinek z celý republiky nebo co?
Takhle narváno tadyk snáď ešče nemjeli, a enem tak nebudó. Prostě poslední teplý počasí tohoto roka
vyhnalo ven snáď úplně každýho, a bylo to tu viděť. Uvnitřka u pultu fronta jak na maso, tagže sme si
moseli pivko pjekně vystát, hlavní místnosť narvaná, sedělo se snáď aj na zemi, dokonce byla poprvý
za mé náfštěvy aj ta druhá místnosť s dveřama vedle kamen, pak lidi seděli aj nachodbje smjerem
k hajzlíkom, no prostě děs. A venku? Venku sme hledali hledali až sme konečně našli aj dvje volný
místa pro nás a mohli sme si sednúť. No teda, tolika lidu, tak nevím, estli je to plus nebo mínus,
pro nás spíš to druhý, a už sa těším, až sa tu objevíme něgdy v plískanici přes týden a budeme
tvořiť klientelu enem my (což ale naopak neocení provozovatel, prázdnou hospodu by asi nechtěl nigdo).
Myslím, že Los to popsal docela přesně. Dnešní návštěvnost snad lámala veškeré možné i nemožné rekordy.
Možná se tu tolik lidí vyskytuje o víkendech za pěkného počasí běžně, ale pro nás to byla úplná
novinka. My s Losem jsme zvyklí na to posedět si v této hospůdce za účasti dvou maximálně tří dalších
turistických ztroskotanců, ale dnes nám to prostě vyrazilo dech. Mým odhadem se zde najednou
občerstvovalo dobrých sto lidí, a to nepočítám ty, kteří jen přišli na tatranku a hned zmizeli.
Ne, takové davy nemusím, proto s Losovým nízkým hodnocením souhlasím, dnes se to prostě co do
klientely nepovedlo.
2.50
CELKOVÉ HODNOCENÍ
Dnešní zastávka Na Trojáku se nepovedla. Ano, počasí luxusní, změna značky piva velmi potěšila,
ale to bylo tak vše. Lidí jako sraček, na pivo dlouhá fronta, na jídlo jsme raději neměli
ani odvahu čekať, nebylo gde sednúť, děcka řvaly, húpačky kvílely, súkromí človjek dneskaj
nemjél žádný. Na druhú stranu tato meganáfštěvnost svjedčí o tym, že tato hospoda je velmi
oblíbená a velmi nafštěvovaná, což jest známka zde poskytovaných kvalit. Podobně jako hospoda
Na Tesáku, tak aj tato jest u mňa oblíbenú zastávkú gdykoliv, ale propříště si rači napřed podle
množství náfštěvníků rozmyslím, zdali sa tu zastaviť anebo to nechat něgdy napříště.
Změna provozovatele tomu tady určitě prospěla. Chutné pivko, to je základ. K tomu obrovský
výběr chutných jídel, to sm určitě láká a bude lákat davy, podobně jako na nedalekém Tesáku.
Původní provedení interiéru a exteriéru navozuje jednak nostalgii, a jednak působí komorně,
uklidňujícím dojmem, a milá, byť dnes nestíhající, obsluha v podobě paní 50+, která
je zde už inventářem, taky potěší. Za mě jednoznačný tip na zastávku při procházení či
projíždění přes Troják, ale jakmile přes okno uvidíte narváno, tak si to buď rozmyslete,
anebo se obrňte trpělivostí.
3.75
Los prognózos
A toš z výše uvedenýho jest jasné, že klientela se na Trojáku neenemže neztrácí, ale naopak
jí rok od roku přibývá. V lítě tůristi a rodinky s děckama, v zimje lyžaři. A to je vlastně
dobře, páč díky nim sa zajistí, že to tu bude fungovať ešče hodně hodně dlúho.
Nový majitel se bude snažit, aby mu to zde prosperovalo, takže o budoucnost se nebojím.
Jediného, co se bojím, aby nedošlo k razantním změnám interiéru, k nějaké megarekonstrukci,
která by pohřbila stávající příjemné prostředí, a neudělala z toho paskvil tak, jako se to
povedlo novým majitelům nedalekého bývalého motorestu Zátopek alias ponovu hotel Hora; to
bych se pak asi nechodil. Takhle ale kdykoliv!