Restaurace Rajka, Valašské Meziříčí


25.11.2015, sepsal Los


Restaurace Rajka
Boženy Němcové
751 01 Valašské Meziříčí

Tel.: 571 614 810
E-mail: jiri.ostransky@iol.cz
Web: rajka.bonver.cz

Recenze z předchozích let:
---

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš hladové su opjet neskutéčňe, a toš sa rozhlížím, gde sa nažrať. Su ve ValMezu, gde sem vyřizovál dajaký povinnósti a moc to tadyk neznám. A toš si to idu po štráse směrem od autobusovýho nádru opačným směrem než je náměstí, gde by byla vjetší možnosť najít dajakú restauračku, což sem zjistíl teda záhy, ale už sa mi nechtělo vraceť. Naščéstí sem kúskem oka zahlédnul v ulici vlevo dajaký svjetýlka, zatočíl sem a on to byl Albert. Safra. Ale moment, hnedkaj naproti němu vidím pivní značku nad dveřama, a ona to hnedkáj plnohodnotná restauračka. Hurá, idu tam, je mi jedno, jak to tam vypadá a jak tam vařijá, ale idu. Jo, menuje se to tu Rajka…


Los pivos kvalitos

A toš sem sa f klidu usadíl a uklidníl sa, že už mi bude dopřáno dačeho dobrýho. Pivní lístek sa skvjel několika různýma pivkama, jako Plzéň 12, Radegast 10 a Kozel tmavý, ale mně nejvíc zaujalo pivo BON, kerý sa vyrábí hnedkaj ve vedléjší dědině Zašová z ValMezu směrem na Rožnov p. R., a kerý tu mjeli hnedkaj ve třech provedéních – Wiessbier, tmavý ležák a svjetlý ležák. Objednál sem si teda místního svjetlýho specijála a vůbec sem nelitovál. Pjekná sklenica vysokýho typu, dole úzká nahoře dostatečně široká pro mou megahubu, to už bylo pošušňáníčko enem pro oči. Barva byla trocha zakalená, a toš sa asi jedná o zeho nefiltra či nepasterizáka, ale mně už je to jedno, poď do mně! Fajne! Moc fajne! Teplota super, pivko klúzalo do krka samo od seba, žádný myší ocásek sa nekonál. Podla pitnýho lístka se jedná o s vjetlý ležák lefiltrovaný, ale ešlivá to mjelo enem 12 stupňů anebo se jednalo o vícestupňovitý mok, to už sa na lístku nepíše. Podle chuti to ale bude ležák 12ka, páč silňéjší pivo by mjelo asi výraznější chuť; mně ovšem tato příjemná hořkost vyhovovala a ešče před objednáním jídla sem si objednál druhýho škopka.

4.50


Los jídlos kvalitos

A toš vybírál sem vybírál, naščéstí teho na lístku nebylo na 10 stránek, ale enem na dvje a toš nebylo problém ukázať prstem na bramborový knedle s uzeným masiskem. Moc dlúho sem ani nečekál, standardních 25-30 minutek a už sem dostál plné taléř. Jojo, mňam, možná zapůsobilo aji to, že sem mjel hlad už před příchodem tu, a navíc sem to podpoříl dvjema místníma pivsonama, ale zblajznul sem to za pjet minut a taléř málem ešče vylízál do sucha. A to je ta nej referenca. Netvrdíl, že tu sú dajaký mástršefové, ale kuchař tu určitě nejni špatný a toš možu doporučiť.

4.25


Los obsluhos kvalitos

A toš mladík neurčitýho vjeku, tak mezi 30 – 40, ale možná aji míň a víc asi ne-e. Zpočátku byl rychlý, teda při donosu prvního pivka a pak jídelňáku; pak jeho služby klesly na standardní šourání po hospodě, takže druhý pivko sem dostál až poté, co mi minimálně pjet minut stál prázdnej krýgl na stole a následnou dobu čepování novýho, takže zcela jistě deset minut na suchu jen to hvízdne. Ináč nebyl problém, ve srovnání s olomouckými borkyněmi z M.D. Originálu 1869 to byl lemrouš, ale s ostatníma knajpama třeba v Bystřici to zas byl nadstandard, takže asi tak.

3.25


Los prostřeďos kvalitos

A toš tadyk máme hnedkáj dvje místnosti, jedna hlavní, kerú navštívíte po příchodu, ta j kuřácká, a pak po levý straně je průchod do „čistší“, více osvjetlený místnosti nekuřácký; ta teda byla prázdná a toš fšecko se odehrávalo tam, gde sa kuřilo. Naproti vchodu je megabar aj s vchodem do kuchyně, vlevo stoly, vpravo stoly a u oken pak boxy oddělený dřevjenýma příčkama. Páč byly ale obsazený, usadíl sem sa ke stolu uprostřed místnosti blíže k nekuřácký místnosti (proto aji vím, že byla prázdná, páč sem tam ze zvjedavosti nahlížál). Ináč kouře moc cítiť nebylo, i gdyž sem viďél, že lidi v boxech kuřijó, a toš sem si mohl vychutnať svoje žrádlo na maximum. Víceméně dřevjený prostředí působilo klidným dojmem, ztmavený svjetla pak nenavozovaly atmosféru jak na nádražce, ale jako v komorní restošce. Jojo, příjemně tu bylo.

4.00


Los klientelos

A toš jaxem už psál, boxy, kam se vejde víc osob, byly obsazený, i gdyž enem třeba dvjema třema osobama, ale byly. Stoly uprostřed místnosti byly naopak prázdný, takže celkový počet náfštěvníků v dobje mojí náfštěvy tipuju na nějakých 10 – 15. Možná proto tu byl docela klid, žádný jekot kvílivý ani smích, ani pláč, prostě bylo enem vidět, že sa lidem v boxech hýbajou huby, takže nemlčeli. Prostě sem tu byl sám jak kůl f plotě, nebylo nikeho zajímavýho x-boďáka v dohledu ani doslechu, takže průmjer.

2.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Celkovje sem byl více spokojený než nespokojený. Pivko výborné, navíc na výběr bylo opravdu hodně značek i hodně typů, což z této restauračky dělá spíš minipivovar, ale je to enem ku prospjechu vjeci. Jídlo taktéž výtečné. Prostřédí klidné, komorní, dřevjené, se solidní obsluhou a klidnou klientelou, takže na rodinné posezéní asi v pohodě, na firemní posezéní taky určitě v pohodě, ale jen tak ožrat bysem sa tu nešel, a mysím, že mi za toto rozhodnutí fčilka obsluha celkem děkuje, páč účel týto restauračky je určitě inačí než tu hostiť bandu ožralců chlastajících pivo a neutrácejících více peněz za baňky a pevnou stravu. Jaxe objevím ve Valmezu, toš vím, gde sa dobře najest aji dobře napojiť a to je to hlavní…

4.00


Los prognózos

A toš co já vím? Docela pjekný interijér restauračky ej ukryt ve zcela katastrofální budobje zcela typickýho komunistickýho kostkovýho stylu, takže tady by žádné normální člověk takhle luxusní restauračku nehledál, a spíš by očekávál dajakú zaplivanú palušu nádražního typu. Takže nevim nevim, místní o týto restauračce asi vjedí, ale jestli sa tu objevujú aji dajací náfštěvníci podobně jako mně neznalí ValMezu a zabloudící z nedalekýho busnádru, toš to nevim. Takže moje předpověď je taková neutrální, prostě uvidíme…