Restaurace Retro, Holešov


26.6.2016, sepsal Los, komentuje: Rotkader


Restaurace Retro
Kateřina Goldmannová
Palackého 508/32
769 01 Holešov

Tel.: 607 808 090
E-mail: katerina.goldmannova@gmail.com
Facebook: Café Bar RETRO Holešov

Recenze z předchozích let:
2015, 2014, 2005

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš tak, dostali sme echo, že pré provoní z místňí bystřické putyky Majky už má na starósti aji holešovský dlúho zavřený podňik Retro. A co bysme to byli za porotce, gdyby sme to neprozkúmali. A toš sme vyrazili vlakem smjer Holešóv co nedjříf, páč tentok podnik jest snáď prokleté, ináč si neumím vysvjetliť, proč je to tu furt zavřený / otevřený / zavřený / otevřený ...

Podle nás má tento bar hned několik nevýhod, které jsou možná příčinou neúspěchu předchozích provozovatelů. První nevýhodou je, že není kde u této restaurace zaparkovat. Je pravdou, že znalí místních poměrů mohou parkovat nedaleko u supermarketu Albert, ale neznalého to ani nenapadne, a tak raději pokračuje v jízdě dál, tam, kde je parking před restaurací viditelný už zdáli. Druhou nevýhodou pak určitě je holešovská velká konkurence na restauračním poli, vždyť jen sto metrů odtud je restaurace Tacl, další sto dvěstě metrů U černé kaple, pak Podzámecká a Zámecká ... o Kanadě a dalších rozvozových restauracích a pizzeriích ani nemluvě.


Los pivos kvalitos

A toš co to moje oko vidí? Bernardík fšude kam sa podívu? No tak totok si nechám líbiť, oprotivá minulým letům, gdy tu vládl hnusgambáč doplňéný nudnou všudesečepující Plzní je totok pozitivní jako hrom! Takže popořadě, desítku už z principa nepiju, že jo, je to voda na kolena, ať už je značka piva jakákoliv. Dvanáctku si dám, gdyž vím, že se dlúho nezdržím a chci do sebe dostať dajaký ty volty. Takže volba byla pro dnešek víc než jasná, páč času bylo habakuk, takže sem si objednál Bernad 11 za dajakých skorotřicet vočí, ale je jasný, že přepravní náklady sú vjetší než z nedalekýho Přerova. Dobře sem udělál, čistá chuť na Holešovsko Bystřicko Zlínsko netradičního pivka byla příjemnú zmjenú a první pivson ve mňě zmizél snáď za pjet fteřín. Další kousky už sem si ale ináč vychutnávál a mosím řéct, že pivko može dělať temutok podniku enem česť.

Jak Los správně poznamenal, tak Bernard opravdu není všudypřítomné pivo ve zdejším kraji, a proto už jeho existence někde v čepované podobě je příjemné zjištění. Jak jsme se mohli sami osobně přesvědčit, tak zdejší pivo je opravdu výborné a Losovo hodnocení tímto potvrzujeme.

4.50


Los jídlos kvalitos

A toš tadyk to vlóni pjekně voňélo dajakýmasik masiskovýma dobrotama. Dneskáj sa tu už tak nevyvářá, a abysém pravdu řékl, možná je to dobře, restauraček je okolo jako sraček, a tu si človjek příde hlavňě na tekutý pokrmy. Ale aji tak tu nemosí žaludéček zostať prázdné, páč k pivu tu dajakýsik pevný základ je ve smyslu topinka, pivní pes a nakládané Hermoš. Vyzkúšali sme fšecko uvedené, a možeme potvrdiť, že nám to bodlo a po snězéní pikantního psa do nás šlo další pivko jak po másle.

Historicky nejlepší pivní pes se v nedaleké Bystřici kdysi dávno připravoval na Sokolce, ještě za dob provozování, kdy Sokolku provozovali manželé Hradilovi ze Slavkova. Od té doby jsme na podobnou dobrotu už nikdy nenarazili, stejně tak ani zde. Správný pivní pes musí mít na chlebu ostrou pomazánku, s najemno nakrájenou cibulkou, a ne jen máslo a podobné nádražky. Tady s Losovým hodnocením moc nesouhlasíme, za nás by tu jídlo nedostalo více jak 2 body, protože ani nakládaný Hermelín nebyla kdovíjaká delikatesa, a topinka s česnekem to prostě nezachrání.

3.00


Los obsluhos kvalitos

A toš paní provozovatélka osobňě kolem nás lítala, stejnak jako gdysik v Bystřici v Majkybaru. Létala kolem nás jak drak, tím nemám na mysli jako nasupjená saň či sanica, ale docela fofr mjela, páč tu byla sama samotinká. Naščéstí sme tentok hendikep moc nepostřéhli, a s přibývajícíma čárkama na lístku nám její nedochvilnosť vlastňě přišla aji vhod, páč sme sa mezitým mohli nadechnúť k dalšímu přinesenýmu pivisku. Příjemná byla, úsmjev aji několikrát naladíla, a toš tadyk moc výtek nemám.

Jak je nám známo, tak paní provozovatelka již Majky Bar v Bystřici neprovozuje, protože jí tam odešla obsluha a sama to logicky nemohla stíhat. Alespoň se může naplno věnovat zdejšímu Retro baru, což Losovo vysoké hodnocení jen potvrzuje.

4.25


Los prostřeďos kvalitos

A toš mosím zopakovať svoje slová z loňska; jedná sa úzkú nudlu, nicméně příjemňě vybavenú dřevjenýma stolama aji těžkýma dřevjenýma židlama. Nezbytná televíza byla naščéstí vypnutá, stejně tak džůboks krčící sa u vchodu na hajzlíky. Docela příjemná je aji zahrádka nacházející sa za hospodú, gde není slyšeť provoz z hlavní silnice. Zahrádka je ofšem ohrazená ze fšech stran vysokým plotem a je docela malinkatá, takže náfštěvníci trpící klaustrofóbijú by mohli mjeť problém. Přítomen je na zahrádce aji velkogrilovací plac, takže se něgdy přes léto budeme těšiť na dajaký grilovaný pochutiny.

Výhodou pronajímatelů tohoto podniku určitě je, že je to tu plně vybaveno, to znamená, že není nutné jak do interiéru, tak ani do exteriéru jakkoliv zasahovat. Na druhou stranu by to stejně asi nebylo možné, protože nájem je zde docela vysoký a marže na prodeji piva je všeobecně malá, proto by ani na úpravy nezbylo peněz. Proto se prostředí prostě nemění, což je určitě ale i dobře, protože jde o velmi vkusně zařízenou hospůdku a tak se s Losovým nadprůměrným hodnocení ztotožňujeme.

4.00


Los klientelos

A toš moc nás tu nebylo, to mosém řéct, myslél sem si naivňě, že tu budeme moseť dať rezervačku, ale naščéstí tu bylo hnedkáj ňěkolik stolů prázdnéch. No jo, přece enem sme došli docela zafčasu. Kolem nás pak seděli různý lidi, hlavně teda mladšího vjeku a obou pohlaví. Na zahrádce sem viďél dajakýsik lidi aji se psem, takže tu jest zvířatom vstup povolený. Ináč na baru seděli dajací týpci, keří řešili se servírkú určitě ty nejdůležíťéjší vjeci na svjetě, ale to k temu jistě patří, a mně sa totok líbilo daleko víc, než gdyby byl bar pustoprázdný (ale zaséj nevím, jak sa na to tvářila servírka/provozní, ale určitě jest to její súčásť práce). Jo, f pohodě, nigdo neotravovál, nigdo nebýl příliš hlučné, prostě solidní hospodská atmoška.

Byli jsme zde celkem třikrát, takže narozdíl od Losa můžeme klientelu posoudit objektivněji, a ne pouze z jedné návštěvy. Abychom pravdu řekli, tak klientela je hodně rozličná podle denní doby, kdy hospůdku navštívíte. Takže dopoledne a brzké odpoledne jsou tu i maminy s dětmi, pak se sem nahrnou lidi z práce a večer už je to podobné dle Losova popisu. A tuto denní fluktuaci klientely velmi kvitujeme, protože je vidět, že se zde neštítí zajít i rodiče s těmi nejmenšími. Dalším pozitivem je určitě povolení přivést si na zahrádku psa, protože toto určitě není samozřejmost, a tak je při výčtu klientely zahrnuta i skupina milovníků zvířat, čímž se jistě zvyšují i příjmy pronajímatelky. Za nás by bylo hodnocení klientely určitě 4.50.

3.75


CELKOVÉ HODNOCENÍ

No ja, sem rád, že tentok podnik zaséj žije, páč tu sem chodíl ešče za dob, gdy to tu Tom Němec jakožto majitél budovy provozovál sám. Při provozování předchozíma lidma sem tu enem jedenkrát, a to fakticky enem čistě na čumendu při přestávce na odjezd vlaka. I tentokrát sem šel tu na čumendu, minul sem bez pofšimnútí aji mýho oblíbenýho Čerta u vlaknádru, ale jedným dychom mosém řéct, že sem nelitovál. Pivo super, pochutiny ve stylu mojí oblíbený hospodský klasiky, byť nic moc, servírka usmjevavá a rychlá, klientela neprudící a prostřédí byť furt stéjný, toš furt pjékný. A toš možu doporučiť. Na závjer bysem chťél poděkovať paní provozovatélce za zaslání fšech fotek, kerý sú súčásťú týdle recenze!

Když tak nad tím přemýšlíme, jak nejlépe a nejtrefněji nastínit atmosféru tohoto podniku, tak nás napadá, že je to zde ideální pro ty, kteří chtějí jít jen "na pivo", ale zároveň se necítí vtrhnout do obyčejné hospody čtvrté cenové skupiny; zde se opravdu spíše jedná o pivnici, nicméně prostředí odpovídá plnohodnotné restauraci, a tak bychom se zde nestyděli vkročit i v saku.

4.00


Los prognózos

A toš prognózu možu dať enem tu stéjnú jako vlóni, to znamená jedno: pokáď pudu kolém pješky, toš sa zastavím rád; pokáď ofšem budu autem, toš si náfštěvu rači rozmyslím, páč není gde zaparkovať. Na druhú stranu je zaséj příjemný zjiščéní, že si to tu fčil moc na restauračku nehraje, a tak gdo sem ide, toš ide na pivo či iné alkonápoj, a pak logycky autem dojeť nemože. Proto gdyž sa to tu bude držeť v kolejách baru - cafeterie - hospody, tak temu životnosť dávám, pokáď se to tu bude chtíť zvrhnóť na restauračku, toš to bude opjet po smrti, stejnak jako u přodchózích pronajímatelů. A toš asi tak!

My se jen můžeme modlit, aby to tu chvilku fungovalo pod jedním vedením, protože časté výměny pronajímatelů každému podnikání škodí. Pokud se současná pronajímatelka nevrhne na čistokrevnou restaurační dráhu, možná to tady bude mít budoucnost, v opačném případě ji převálcuje konkurence, která má buď parking přímo před budovou, anebo vlastní rozvoz (a jak z Holešova víme, tak spousta jich zvládá obojí). My se tu rádi ukážeme i v budoucnu, byť nám to z časových a vzdálenostních důvodů není a nebude umožněno moc často. Hodně štěstí!