Restaurace Tesák, Tesák/Rajnochovice


19.7.2020, sepsal Los


Restaurace "Tesák"
Tesák 206
768 71 Rajnochovice

Tel.: 573 379 305
E-mail: restauracetesak@centrum.cz
Web: www.restauracetesak.websnadno.cz

Recenze z předchozích let:
2019, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006

Mapa


Los slovos úvodňos

A toš už je temu opjet mnoho mjesíců, co sem mjel naposledy možnosť okusiť krásy Hostýnských hajů a lesů, a gdy sem mejl aj možnosť si poseděť na Tesáku té nejvíce retro horské chatě na svjetě. Proto hnedkaj při první možný příležitosti po znovuotevření hospod po koronaviru sem neváhál a zamířil si to sem, abysem sa přesvjedčíl, že tato hospoda uzavírku f pohodě přežila, a jak si na tym teda fčil stojí. A že sem opjet neudělal chybu, to je jasné snáď každýmu na první pohled...


Los pivos kvalitos

A toš stálice na pivním trhu nejstálejší, pivo značky Zubr v jedenáctkovém podání, konkrétně zvoucí se Grand, to je jediný točený pivní mok, který tu najdete, ale na druhú stranu, jinačí ani hledať nemosíte, protože tento se vám odvděčí enem tú nejlahodňéjší chutí i pohledem. Dneskaj sem dostal pivo ve vysoké sklénce z tenkýho skla, myslím ale, že dříve tu bývaly k dispozici aj plnohodnotný krýgle s uchem; možná sem enem nemjel to štěští. Ale co, na funkci to nemá vliv, a možu potvrdiť, že nemjelo. Těšíl sem sa na to, jaxi spravím chuť po nicmoc pivu značky Šibal, kerý sem ten samý den dopoledne lámal na nedalým Trojáku, a těšíl sem sa dobře. Příjemná nasládlá chuť, chladivý dozvuk v útrobách, to fše mi najednou vlilo krev do žil, a já si to tady začal opjet užívať.

4.50


Los jídlos kvalitos

A toš špekáčky, kerý sme si po cestě udělali a zbaštili, ty nemohly zasytiť natolik, abysme nebyli hladní. Proto okammžitě na stole přistavší jídelní lístek potěšil a byť sme mjeli vybráno dopředu, toš sme do něj tajmně koukali, aby to nevypadalo blbje. Nakonec sme si objednali již předem vybrané pokrmy typu smaženého sýrového trojboje s hranolkama, a kančí se šípkovou. Smažené sýrové speciality opjet nezklamaly, takovú porcu pokáď človjek sní celú, toš nemosí do druhýho dňa nic na zub už shánět. Proto sme se pjekně mezi sebú rozdělili a já ochutnál od každýho ze třech druhú sýra kóšček. Škoda enem, že jedním z nich nebyl hermelín, ten mám ve smaženém podání moc rád, namísto něho tam bylo něco jiného, byť dobrého. Divočina se šípkovou omáčkou je zdejší klasika, maso bylo super udělané, úplně se rozpadalo a omáčce nebylo taky moc co vytknout. Je fakt, že bysem si dal aj jiné než enem houskové knedlík, ale je fakt, že sem se při objednávce neptal.

4.00


Los obsluhos kvalitos

A toš tady sa hejbalo hned několik číšníků a číšnic, povjetšinou tedy postaršího vjeku. Nevim, jak mjeli stoly rozdělené, ale postupně se u nás vystřídali snáď všichni. Ale to zase nebylo až tak na škodu, protože hospoda byla narvaná až k prasknutí, tagže gdo mjel ruky nohy, toš sa snažíl seč mu sily stačily k temu, aby sa ujal obsluhy ať už u jakéhokoliv stolu. Na žádné řečičky nebyl čas, tagže byť nás sám pan majitél poznál, gdo sme, toš enem pozdravíl, a bryskně šel vyřizovať naši objednávku za výčep a do kuchyně. Jaxe pak blížil náš čas odchodu na autobus, toš sme začínali byť víc a více nervózní, páč nás nigdo nešel zkasírovať, tagže při objednávce kapůrkové štamrdle sme si řekli o účet raději rovnou, než si pak vystáť frontu u pultu, a gdoví, jak bysme to pak stíhali. No prostě a dobře, obsluha zde opjet nestíhala, ale to je známka teho, že je tu frmol, a ne že by snáď byli úplně neschopní.

3.25


Los prostřeďos kvalitos

A toš počet vlaječek visících pod stropem se pomalu ale jistě zmenšuje, už visí jen nad jednou částí hospody, u zadní zdi ani u jedné řady oken už pod stropem není možné nalézt nic (je vidět na druhé fotce níže). Pořád jich je ale ještě dost na to, aby dotvářely místní úžasnou retro atmosféru. Záchody jsou v posledních letech už docela hygienické, což je určitě dobré znamení, a hlavní prostor jídelny je pořád provoněn těmi desítkami let existence. Prostředí jako takové se popsat nedá, ta atmosféra tady se prostě musí zažít, snad pro neznalé (je vůbec někdo takový?) napoví pár přiložených fotografií. Pro mě je tato chata legenda a já nemůžu dát prostředí jiné než plné hodnocení.

5.00


Los klientelos kvalitos

A toš tady na stálé známé tváře prostě nigdy nemožete naraziť, páč tady sa vyskytujú enem průchozí turisti. Gdysi tu bývala jedna známá tvář v podobje pobudy, kerý pracovál jako hlídač části vybydleného areálu na Vičanovje, ale toto individuum se bohužel vloni odebralo na pravdu bóží, a tak ani jeho už tady není možno vídat. Určitá anonymita je samozřéjmje fajn, ale pro nás pravidelné náfštěvníky by nebylo občas špatné tady naraziť na někeho známého. I gdyž, v minulosti se nám to podařilo, jednúc nebo dvakráť sme tu potkali pana Zdeňka, což je aktuální správce vedlejší ubytovací chaty, a pak jednúc taky pana Karla z Horního Újezda (o němž shodú okolností píšu v knížce v Příbjehu předvánočního veselí). Dnes ale nigdo známý, toš teda dávám lehký naprůmjer.

3.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Gdyž se mně gdokoliv gdykoliv zeptá, kerá že je moja nejoblíbeňéší hospoda, toš okamžitá odpovjeď byla, je a asi nafurt bude, že tady, na Tesáku. Určitě existujú aj lepší hospody, s lepším pivem, chutňéjším jídlem, rychlejší obsluhou i známou klientelou; ale tu atmosféru, kerá je tady, tu nemá žádná. A to je to, co o tom fšem rozhoduje. Ano, hodnotím objektivně, žádný plný počet bodů celkovje nečekejte, ale ve skutečnosti je pro mě osobně tady plný počet bodů aj málo...

4.00


Los prognózos

A toš Covid to tu přežilo, toš už to přežije fšecko. Turistú je na Tesáku rok od roku víc, tagže klientela bude enem narůstat, a tak sa o budúcnosť nebojím. Bál bysem se zmjen v interyjéru, pokáď by to tu po postarším majitelovi převzál něgdo jiný, cizí. Ale s ohledem na to, že tu už pomalu ale jistě začíná úřadovať aj syn od stávajícího majitela, kerý nehodlá nic zásadního mjeniť, toš díky temu možu byť v klidu, že tu snd aj za pá desítek rokú budu mocť chodiť se svojema praděckama...