Bouda U čerta, Holešov


5.6.2016, sepsal Los, komentuje: Rotkader


Bouda U čerta
Pojízdný chodník za gymnáziem
769 01 Holešov

Tel.: 725 611 644
Facebook: Bouda U čerta

Recenze z předchozích let:
2015

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš já tu zavítál už vlóni, gdy to tu ode mně dostalo fantastických 4.25 boda, což řaďí tutok knajpu na jedno z prvňích míst na našem webu. Proto sem si nenechál ujít první skoro letní slunéčňí paprskoidy, a zašél si tu sednóť na chfilku, abysém provjéříl, či sa tatok knajpa zlepšíla, či zhoršíla, či enem přešlapuje na mísťě ... jaká "chvilka" sa z teho pak vyklubala, toš to si teda počtete ...

Při výslechu Losa ohledně délky pobytu zde nám bylo sděleno, že původně jedno dvě piva, prostě půlhodinová záležitost do nejbližšího vlaku na Bystřici, se protáhla na více než čtyřhodinový posed s odjezdem posledním vlakem ve 23:09 hod.


Los pivos kvalitos

A toš stejnak jako vlóni a snáď aj předvlóni, tak na čepu je jedenáctkové Zubr z nedalekýho Přerova. Ani netuším, či sa jedná o Golda anebo o Granda, ono už v tym začínám mjeť docela bordél, ale jedno je jistý; chvílka v týhle putyce sa protáhla na několik hodín hned z několika důvodů, a vysoká kvalita pivka je jedným z nich. Krásná sklénka s širokým hrdlem a uchem, těžká, ne dajaká skleničečka z tenkýho kdovíestli skla odkusik z Ikeje. Pjena, ta nechťéla dolů ani po pár minutách, toš sem si vždycky mosél trocha odsrknóť, abysem sa dostál k temu chmelovýmu moku. A chuť Zubra jest prostě famózná, nasládlá, ale ne přeslazená, nahořklá, ale ne přehořklá. Teplota pivka pak lákala k temu lámať rekordy v čase vypití naex, ale já si fšecko vychutnávál, páč kdoví, gdy sa dostanu k takový mňamózce.

Jak jsme se následně dozvěděli, tak návštěvníci si zde opravdu mohou vychutnat jak Zubra Gold, tak Zubra Grand. Na čepu se tyto dvě piva pravidelně střídají, a když říkáme pravidelně, tak pravidelně, protože místní provozovatelé se zcela přizpůsobili chutím svých zákazníků, takže např. pondělky tu točí Gold, protože sem chodí sportovci, kteří ho mají raději, v pátky a soboty tu točí Grand, opět kvůli pravidelným návštěvníkům, atp. Klobouk dolů, toto je opravdu výjimečné souznění se zákazníky, a proto naprosto souhlasíme s Losovým skoro maximálním hodnocením.

4.75


Los jídlos kvalitos

A toš co hodnotiť, gdyž tu majó enem čipsy a vořechy? Ale ne, majó tu aji utopenca či klobásku, prostě typicky hospodský pochutiny, kerým já vždycky přijdu na chuť. Dneskáj sem jim sice odolál, ale naopak sem neodolál místní zmrzlině, kerá mi šmakovala víc než ve známé zmrzlinárně v Dobroticách. Ale aji tak nemožu víc konkrétně uděliť hodnocéní, páč pevný stravy sem si dneskáj nedopřál.

Zdejší provozovatelé si při výrobě zmrzliny dávají velký pozor na suroviny, ze kterých je zmrzlina vyráběna. Jak nám bylo i fyzicky dokázáno, žádné ze surovin neobsahují ani rostlinné tuky, ani jiné náhražky. Je asi pravdou, že se tyto vysoce kvalitní suroviny musí projevit při nákupu ve vyšší pořizovací ceně, ale pro zákazníky je cena více než srovnatelná s okolními prodejci zmrzlin, takže je jasné, že tady se zmrzlina netočí až tak kvůli vysoké marži, ale s ohledem na zdraví dětí, pro které je zmrzlina primárně určena. Los sice neuvedl žádné číselné tohoto kritéria, tak za nás alespoň palec nahoru.

x.xx


Los obsluhos kvalitos

A toš totok sem ešče nezažíl. Né, že by sem nigdy nepromluvíl ani slova s obsluhó, ale tadyk sa paní výčepní s nama dala do řeči hnedkáj při prvňím donosu pjenivého moka. A s postupem času naša konverzácija byla plodňéjší a delší, že sme nakonec vlastňě kecali spolem furt. A gdyž sa do debaty zapojíl aji její manžél spoluprovozovatél, toš sme tu byli jak doma. Gdyž sa mrcnu na svoju loňskú recenzu, toš sleduju, že sa mně totok tu stalo i vlóni, takže aji gdyž nescu udělovať maximální hodnocéní, toš fčil mosím; nemosím, chcu!

Historie Boudy U Čerta není kdovíjak dlouhá, a sahá někdy do let 2012-2013. Předtím zde bylo feťácké doupě, kam se bál zajít snad každý, a mnozí se téhle stavbě vyhýbali obloukem i za denního světla. Dnes je situace naprosto opačná, vítají vás zde vždy s otevřenou náručí, dokonce tu mají i atrakce pro děti, a tak my jen doufáme, že se tady objeví i ti návštěvníci, kteří mají z minulosti v povědomí nechvalnou pověst této boudy za předchozích provozovatelů.

5.00


Los prostřeďos kvalitos

A toš jelikóž sem tu seďél jak venku, tak uvnitřka, toš dneskáj možu ohodnotiť obje dvje prostřédí. Venku sú pevný, dřevjený, lavky, jedna natočená kolmo k búdě, jiná natočená vodorovně k búdě, prostě dajaký nesystém v tym je, ale mně je totok jedno. Co potěší asi okolní maminy, toš to sú houpačky a skluzavka pro děcka. Já totok moc neocéním, páč řev děcek mně prostě v hospje dajak neštymuje, ale naščéstí sa v dobje mojéj náfštěvy tu moc děcek neprohánělo, a toš byl relatívní klid. Venkóvní prostřédí bylo doplněno o nezvyklú atrakciju v podobje dřevjený klece na dva papagáje. Upřímňě, gdyby ti papagáji nebyli venku, ale byli schovaní, toš bysem si myslél, že ide o místní malý barpult "na stojáka", cha. Uvnitřka bylo faktycky hodňě útulně. Co si tak pamatuju, toš asi došlo k dajaký rekonstrukci či co, páč barpult byl dneskáj natočéný kolmo po pravý ruce po příchodu do búdy, gdežto vlóni býl podél proťéjší zdi. Ale aspoň je tu více místa, a toš bylo gde sednúť. Hajzlíky sú čisťučké, voňavé, toš sem to tu nafštívil nemálokrát. Dokonca aji tekúcí voda, s tekutým mýdlem a papírový uťíráky, prostě luksus. Ináč jak je viďét z fotek níže, ide o vkusnú dřevjenú hospodu, s televizó na levý stěně, stolama kam jen oko dohlídne a s barpultem vpravo s asi štyřma barovkama. Mně sa tu líbí, uvnitřka snáď ešče víc než venku, páč tadyk rykot děcek nehrózí.

Los má pravdu, zde oproti loňskému roku opravdu došlo k rekonstrukci, a i k přesunutí barového pultu dle jeho popisu. Důvodem byla jednak snaha majitelů o rozšíření vnitřní kapacity, a jednak nutnost investice do zázemí z důvodů doporučení orgánů činných v hygienické oblasti, kdy právě výše zmíněné rozšíření nabídky o zmrzlinu nese s sebou ruku v ruce i povinnost rekonstrukce kuchyně a rozšíření počtu umyvadel. Paní majitelka je podle všeho pedant na čistotu, každodenní úklid je obden sptřídán s kompletním generálním úklidem, takže tato péče se prostě musí někde projevit; minimálně v Losově spokojenosti se tak stalo a jeho vysoce nadstandardní hodnocení prostředí můžeme jen potvrdit.

4.50


Los klientelos

A toš lidstvo tu bylo fšeho vjeku aji pohlaví. Gdyž nebudem počítať naše ztracený egzystence, toš pár mamin venku s několika, naščéstí neřvoucíma, děcánama, potem nám známý človíček spjechající na bystřický vlak (kurňajs, to je ten, kerým sem chťél jeť aji já, haló, susede, nahlaste doma, že přídu pozďéjc!), potem neznámý spjechající chlap, dajaký pomladší páreček ládující do sebe kromje pejva snáď aji kafé či co, a tak hodňě podobňě furt dokola. Štamgast široko daleko žádné, ale pré sa tu ukazujó, toš nevim, ale na druhú stranu sem za jejich nepřítomnosť dneskáj aji rád, páč sa obsluha vjenovala nám s o to vjetšú péčú. Jaja, tu jest klientéla bohatá, různorodá, nenudná, a toš to sa mňe osobňě fuckticky líbí.

Jak už jsme zmínili v sekci hodnocení piva, tak to, že zde Los nezastihl žádného štamgasta, je spíš výjimka než pravidlo. Dokonce mají místní štamgasti své určené časy návštěv, takže nám bylo i odvykládáno, kteří sportovci chodí kdy, kteří důchodci kdy, kteří ajznboňáci kdy, atd. Co je ovšem zcela nezvyklé, ale o to více potěšující, tak zde nejenže přizpůsobili typ točeného piva v souladu s preferencemi štamgastů, ale dokonce zde přizpůsobili i ne/kuřáckou stránku. Ano, čtete správně, tato hospůdka je v určité dny večer uvnitř nekuřácká kvůli sportovcům, naopak další den je nekuřácká odpoledne a večer se zde kouřit může. Všechny časy, kdy je zde možno a nemožno uvnitř kouřit, jsou poctivě napsány na listu místní otevírací doby. Opět klobouk dolů před majiteli; myslíme si, že tímto je potvrzeno maximální Losovo hodnocení v sekci kvality obsluhy.

3.75


CELKOVÉ HODNOCENÍ

A toš kurnikšopa, totok je jasné kandydát na hospodu roka, a taky že jo, dávám maxymální možný hodnocéní, co možu. Pjetka s hvjezdičkó to sice néní, to by tu moseli čepovať pivo zadara, aby mjeli plný hodnocéní, ale to nic nemjéní na tym, že sem byl dneskáj unešený. Pivo Zubr já možu, jídlo je ve formje pivních doplňků zcela dostatečný, obsluha nemá konkurenciju, od tý by sa mohli fšeci učiť, jaké je to přístup k zákazníkovi, prostřédí čistý a útulný a klientela různorodá, občas se štamgastama, občas bez, občas s děckama, občas bez. Jo, tadyk to možu, a vždycky, gdyž pojedu vlakem na Bystřicu, toš rači pár spojú nestihnu, enem abysem tu mohl stráviť dajaký ten čas. Nasledanó!

Nemáme rádi takto vysoká hodnocení, přece jen se jmenujeme "pajzly", a ne "nóbl restaurace", takže naším cílem je zaměřovat svá hodnocení na průměrně a podprůměrně fungující putyky. Nicméně Losovu nadšení rozumíme, protože pohnutá historie této boudy zdůvodňuje jeho návštěvu za účelem prověření současných kvalit a nekvalit, a tak se není ani čemu divit, že narozdíl od očekávaného průšvihu ve smyslu nekvalitních služeb, když zde narazil na vysokou kvalitu de facto všech hodnocených kritérií, tak jeho aktuální hodnocení opravdu nemůže být nižší, než je. Gratulujeme této hospodě k tomuto výsledku, a s ohledem na hodnocení vítězů hospod roku z minulých let potvrzujeme, že Bouda U Čerta je více než horkým kandidátem na udělení titulu "Hospoda roku 2016".

4.75


Los prognózos

A toš gdoví, co tu bude za pár roků. Proč taká depresija? No jednoduchý, okolních putyk je jak much před dešťěm, a toš nigdy nemožete vjedíť, kam sa ten kerý náfštěvník posadí. Je fakt, že tadyk nigdy nigdo neprohlópí, majitelé sa snažijá, seč možou, ale mosí si na to aji vydělať, což si nésem jisté, že je zaručený. Byla by to škoda, já sa budu snažiť svojema náfštěvama je podporovať a nosiť jim tržbu, ale bohužál peníze mám enem tak štrnáct dní po výplatě v hulínským "tošulinu", takže ze mňa si teho moc nevemú...

Los má opět pravdu v tom, že i když se majitelé boudy snaží, seč mohou, tak místní konkurence je početná. Nemůžeme říct, že by konkurenční putyky byly kvalitativně lepší, protože taková nádražka na vlakovém nádraží, bistro na autobusovém nádraží, hned protější herna Master či pivnice Morávka z nádraží směrem ke kostelu jsou opravdu čtyřkové putyky, na které právě směřujeme naše hodnotitelské kapacity, ale co do počtu je konkurence opravdu silná, protože jen v nebližším okolí cca 200 metrů od boudy se nachází zhruba deset hospod, pivnic a restaurací. Díky tomu tak trochu sdílíme Losův pesimisnus ohledně budoucnosti boudy, ale tak trochu doufáme, že dnešní Losova recenze pomůže majitelům boudy ke zviditelnění a tím i přílivu dosud váhajících návštěvníků. Závěrem můžeme neznalým zájemcům prozradit důvod názvu této hospody "U Čerta"; majitelé mají psa jménem Čert ...