Bouda U čerta, Holešov
5.6.2016, sepsal Los, komentuje: Rotkader
Bouda U čerta
Pojízdný chodník za gymnáziem
769 01 Holešov
Tel.: 725 611 644
Facebook: Bouda U čerta
Recenze z předchozích let:
2015
Mapa
Los slovos úvodňos
A toš já tu zavítál už vlóni, gdy to tu ode mně dostalo fantastických 4.25 boda, což řaďí tutok knajpu
na jedno z prvňích míst na našem webu. Proto sem si nenechál ujít první skoro letní slunéčňí paprskoidy,
a zašél si tu sednóť na chfilku, abysém provjéříl, či sa tatok knajpa zlepšíla, či zhoršíla, či
enem přešlapuje na mísťě ... jaká "chvilka" sa z teho pak vyklubala, toš to si teda počtete ...
Při výslechu Losa ohledně délky pobytu zde nám bylo sděleno, že původně jedno dvě piva, prostě
půlhodinová záležitost do nejbližšího vlaku na Bystřici, se protáhla na více než čtyřhodinový posed s odjezdem
posledním vlakem ve 23:09 hod.
Los pivos kvalitos
A toš stejnak jako vlóni a snáď aj předvlóni, tak na čepu je jedenáctkové Zubr z nedalekýho Přerova.
Ani netuším, či sa jedná o Golda anebo o Granda, ono už v tym začínám mjeť docela bordél, ale jedno je
jistý; chvílka v týhle putyce sa protáhla na několik hodín hned z několika důvodů, a vysoká kvalita
pivka je jedným z nich. Krásná sklénka s širokým hrdlem a uchem, těžká, ne dajaká skleničečka z tenkýho
kdovíestli skla odkusik z Ikeje. Pjena, ta nechťéla dolů ani po pár minutách, toš sem si vždycky
mosél trocha odsrknóť, abysem sa dostál k temu chmelovýmu moku. A chuť Zubra jest prostě famózná,
nasládlá, ale ne přeslazená, nahořklá, ale ne přehořklá. Teplota pivka pak lákala k temu lámať
rekordy v čase vypití naex, ale já si fšecko vychutnávál, páč kdoví, gdy sa dostanu k takový mňamózce.
Jak jsme se následně dozvěděli, tak návštěvníci si zde opravdu mohou vychutnat jak Zubra Gold,
tak Zubra Grand. Na čepu se tyto dvě piva pravidelně střídají, a když říkáme pravidelně, tak pravidelně,
protože místní provozovatelé se zcela přizpůsobili chutím svých zákazníků, takže např. pondělky
tu točí Gold, protože sem chodí sportovci, kteří ho mají raději, v pátky a soboty tu točí Grand,
opět kvůli pravidelným návštěvníkům, atp. Klobouk dolů, toto je opravdu výjimečné souznění
se zákazníky, a proto naprosto souhlasíme s Losovým skoro maximálním hodnocením.
4.75
Los jídlos kvalitos
A toš co hodnotiť, gdyž tu majó enem čipsy a vořechy? Ale ne, majó tu aji utopenca či klobásku,
prostě typicky hospodský pochutiny, kerým já vždycky přijdu na chuť. Dneskáj sem jim sice odolál,
ale naopak sem neodolál místní zmrzlině, kerá mi šmakovala víc než ve známé zmrzlinárně v Dobroticách.
Ale aji tak nemožu víc konkrétně uděliť hodnocéní, páč pevný stravy sem si dneskáj nedopřál.
Zdejší provozovatelé si při výrobě zmrzliny dávají velký pozor na suroviny, ze kterých je zmrzlina
vyráběna. Jak nám bylo i fyzicky dokázáno, žádné ze surovin neobsahují ani rostlinné tuky, ani
jiné náhražky. Je asi pravdou, že se tyto vysoce kvalitní suroviny musí projevit při nákupu
ve vyšší pořizovací ceně, ale pro zákazníky je cena více než srovnatelná s okolními
prodejci zmrzlin, takže je jasné, že tady se zmrzlina netočí až tak kvůli vysoké marži, ale s ohledem
na zdraví dětí, pro které je zmrzlina primárně určena. Los sice neuvedl žádné číselné
tohoto kritéria, tak za nás alespoň palec nahoru.
x.xx
Los obsluhos kvalitos
A toš totok sem ešče nezažíl. Né, že by sem nigdy nepromluvíl ani slova s obsluhó,
ale tadyk sa paní výčepní s nama dala do řeči hnedkáj při prvňím donosu pjenivého moka.
A s postupem času naša konverzácija byla plodňéjší a delší, že sme nakonec vlastňě kecali
spolem furt. A gdyž sa do debaty zapojíl aji její manžél spoluprovozovatél, toš sme tu
byli jak doma. Gdyž sa mrcnu na svoju loňskú recenzu, toš sleduju, že sa mně totok
tu stalo i vlóni, takže aji gdyž nescu udělovať maximální hodnocéní, toš fčil mosím; nemosím, chcu!
Historie Boudy U Čerta není kdovíjak dlouhá, a sahá někdy do let 2012-2013. Předtím zde bylo
feťácké doupě, kam se bál zajít snad každý, a mnozí se téhle stavbě vyhýbali obloukem i za denního
světla. Dnes je situace naprosto opačná, vítají vás zde vždy s otevřenou náručí, dokonce
tu mají i atrakce pro děti, a tak my jen doufáme, že se tady objeví i ti návštěvníci, kteří mají
z minulosti v povědomí nechvalnou pověst této boudy za předchozích provozovatelů.
5.00
Los prostřeďos kvalitos
A toš jelikóž sem tu seďél jak venku, tak uvnitřka, toš dneskáj možu ohodnotiť obje dvje prostřédí.
Venku sú pevný, dřevjený, lavky, jedna natočená kolmo k búdě, jiná natočená vodorovně k búdě,
prostě dajaký nesystém v tym je, ale mně je totok jedno. Co potěší asi okolní maminy, toš to sú houpačky
a skluzavka pro děcka. Já totok moc neocéním, páč řev děcek mně prostě v hospje dajak neštymuje, ale
naščéstí sa v dobje mojéj náfštěvy tu moc děcek neprohánělo, a toš byl relatívní klid. Venkóvní
prostřédí bylo doplněno o nezvyklú atrakciju v podobje dřevjený klece na dva papagáje. Upřímňě,
gdyby ti papagáji nebyli venku, ale byli schovaní, toš bysem si myslél, že ide o místní
malý barpult "na stojáka", cha. Uvnitřka
bylo faktycky hodňě útulně. Co si tak pamatuju, toš asi došlo k dajaký rekonstrukci či co, páč
barpult byl dneskáj natočéný kolmo po pravý ruce po příchodu do búdy, gdežto vlóni býl podél
proťéjší zdi. Ale aspoň je tu více místa, a toš bylo gde sednúť. Hajzlíky sú čisťučké, voňavé,
toš sem to tu nafštívil nemálokrát. Dokonca aji tekúcí voda, s tekutým mýdlem a papírový uťíráky,
prostě luksus. Ináč jak je viďét z fotek níže, ide o vkusnú dřevjenú hospodu, s televizó
na levý stěně, stolama kam jen oko dohlídne a s barpultem vpravo s asi štyřma barovkama. Mně sa tu líbí,
uvnitřka snáď ešče víc než venku, páč tadyk rykot děcek nehrózí.
Los má pravdu, zde oproti loňskému roku opravdu došlo k rekonstrukci, a i k přesunutí barového
pultu dle jeho popisu. Důvodem byla jednak snaha majitelů o rozšíření vnitřní kapacity, a jednak
nutnost investice do zázemí z důvodů doporučení orgánů činných v hygienické oblasti, kdy právě výše
zmíněné rozšíření nabídky o zmrzlinu nese s sebou ruku v ruce i povinnost rekonstrukce kuchyně
a rozšíření počtu umyvadel. Paní majitelka je podle všeho pedant na čistotu, každodenní úklid je
obden sptřídán s kompletním generálním úklidem, takže tato péče se prostě musí někde projevit;
minimálně v Losově spokojenosti
se tak stalo a jeho vysoce nadstandardní hodnocení prostředí můžeme jen potvrdit.
4.50
Los klientelos
A toš lidstvo tu bylo fšeho vjeku aji pohlaví. Gdyž nebudem počítať naše ztracený egzystence,
toš pár mamin venku s několika, naščéstí neřvoucíma, děcánama, potem nám známý človíček
spjechající na bystřický vlak (kurňajs, to je ten, kerým sem chťél jeť aji já, haló, susede,
nahlaste doma, že přídu pozďéjc!), potem neznámý spjechající chlap, dajaký pomladší
páreček ládující do sebe kromje pejva snáď aji kafé či co, a tak hodňě podobňě furt dokola.
Štamgast široko daleko žádné, ale pré sa tu ukazujó, toš nevim, ale na druhú stranu sem
za jejich nepřítomnosť dneskáj aji rád, páč sa obsluha vjenovala nám s o to vjetšú péčú.
Jaja, tu jest klientéla bohatá, různorodá, nenudná, a toš to sa mňe osobňě fuckticky líbí.
Jak už jsme zmínili v sekci hodnocení piva, tak to, že zde Los nezastihl žádného štamgasta,
je spíš výjimka než pravidlo. Dokonce mají místní štamgasti své určené časy návštěv, takže
nám bylo i odvykládáno, kteří sportovci chodí kdy, kteří důchodci kdy, kteří ajznboňáci kdy, atd.
Co je ovšem zcela nezvyklé, ale o to více potěšující, tak zde nejenže přizpůsobili typ točeného
piva v souladu s preferencemi štamgastů, ale dokonce zde přizpůsobili i ne/kuřáckou stránku.
Ano, čtete správně, tato hospůdka je v určité dny večer uvnitř nekuřácká kvůli sportovcům,
naopak další den je nekuřácká odpoledne a večer se zde kouřit může. Všechny časy, kdy
je zde možno a nemožno uvnitř kouřit, jsou poctivě napsány na listu místní otevírací doby.
Opět klobouk dolů před majiteli; myslíme si, že tímto je potvrzeno maximální Losovo hodnocení v sekci
kvality obsluhy.
3.75
CELKOVÉ HODNOCENÍ
A toš kurnikšopa, totok je jasné kandydát na hospodu roka, a taky že jo, dávám maxymální možný hodnocéní,
co možu. Pjetka s hvjezdičkó to sice néní, to by tu moseli čepovať pivo zadara, aby mjeli plný
hodnocéní, ale to nic nemjéní na tym, že sem byl dneskáj unešený. Pivo Zubr já možu, jídlo je
ve formje pivních doplňků zcela dostatečný, obsluha nemá konkurenciju, od tý by sa mohli fšeci učiť,
jaké je to přístup k zákazníkovi, prostřédí čistý a útulný a klientela různorodá, občas se štamgastama,
občas bez, občas s děckama, občas bez. Jo, tadyk to možu, a vždycky, gdyž pojedu vlakem na Bystřicu,
toš rači pár spojú nestihnu, enem abysem tu mohl stráviť dajaký ten čas. Nasledanó!
Nemáme rádi takto vysoká hodnocení, přece jen se jmenujeme "pajzly", a ne "nóbl restaurace",
takže naším cílem je zaměřovat svá hodnocení na průměrně a podprůměrně fungující putyky.
Nicméně Losovu nadšení rozumíme, protože pohnutá historie této boudy zdůvodňuje jeho návštěvu
za účelem prověření současných kvalit a nekvalit, a tak se není ani čemu divit, že narozdíl
od očekávaného průšvihu ve smyslu nekvalitních služeb, když zde narazil na vysokou kvalitu de facto
všech hodnocených kritérií, tak jeho aktuální hodnocení opravdu nemůže být nižší, než je.
Gratulujeme této hospodě k tomuto výsledku, a s ohledem na hodnocení vítězů hospod roku z minulých
let potvrzujeme, že Bouda U Čerta je více než horkým kandidátem na udělení titulu "Hospoda roku 2016".
4.75
Los prognózos
A toš gdoví, co tu bude za pár roků. Proč taká depresija? No jednoduchý, okolních putyk je jak much před
dešťěm, a toš nigdy nemožete vjedíť, kam sa ten kerý náfštěvník posadí. Je fakt, že tadyk nigdy nigdo
neprohlópí, majitelé sa snažijá, seč možou, ale mosí si na to aji vydělať, což si nésem jisté,
že je zaručený. Byla by to škoda, já sa budu snažiť svojema náfštěvama je podporovať a nosiť jim tržbu, ale
bohužál peníze mám enem tak štrnáct dní po výplatě v hulínským "tošulinu", takže ze mňa si teho
moc nevemú...
Los má opět pravdu v tom, že i když se majitelé boudy snaží, seč mohou, tak místní konkurence
je početná. Nemůžeme říct, že by konkurenční putyky byly kvalitativně lepší, protože taková
nádražka na vlakovém nádraží, bistro na autobusovém nádraží, hned protější herna Master či pivnice Morávka
z nádraží směrem ke kostelu jsou opravdu čtyřkové
putyky, na které právě směřujeme naše hodnotitelské kapacity, ale co do počtu je konkurence opravdu
silná, protože jen v nebližším okolí cca 200 metrů od boudy se nachází zhruba deset hospod, pivnic a restaurací.
Díky tomu tak trochu sdílíme Losův pesimisnus ohledně budoucnosti boudy, ale tak trochu doufáme, že
dnešní Losova recenze pomůže majitelům boudy ke zviditelnění a tím i přílivu dosud váhajících návštěvníků.
Závěrem můžeme neznalým zájemcům prozradit důvod názvu této hospody "U Čerta"; majitelé mají
psa jménem Čert ...