Hostinec U Kocoura, Praha
19.2.2017, sepsal Kuna
Hostinec U Kocoura
Nerudova 2
118 00 Praha - Malá Strana
Tel.: 257 530 107
Facebook: Hostinec U Kocoura
Recenze z předchozích let:
---
Mapa
Úvodní slovo
Každý správný Čech by měl sem tam vyjet za památkami - rozšíření kulturních obzorů, posílení pocitu
sounáležitosti s předchozími generacemi a tak. Takže nakonec na ten Pražský hrad jistě vyrazíte.
Přístupů je několik a jeden z nich z nich je lezecky vcelku nenáročný výstup Nerudovou ulicí.
To je doslova koncentrát kouzla staré městské zástavby Lichnštejnský palác, palác Kinských,
staré měšťanské domy se znameními ...
Úplně na začátku stojí dům č. 2 původně U černého orla, nyní U kocoura, typický zástupce místní
architektury - gotický, renesančně přestavěný, barokně upravený, doplněný o klasicistní fasádu.
V přízemí domu je stejnojmenná knajpa, která odolává moderním trendům v gastronomii i pokušením
turistického průmyslu. Je nasnadě, že pokud jdete Nerudovkou tak tady má váš výlet začít, nebo skončit,
podle toho jestli to berete nahoru nebo dolů.
Kvalita piva
Nabízí se dobře známá produkce velkých pivovarů. Plzeň (40), černý Kozel (40) a nás moravské patrioty potěší ryze hořký Radegast 12 (30). Oba ležáky byly správně ošetřené, možná trochu přechlazené, ale spíš moje vnímání teploty ovlivnilo venkovních -10 celsiů. Výtoč je značný, pivnice by možná měla zkusit i nějaký exkluzivnější mok, mívali kdysi výborného kvasnicového Lobkowitze, ale co bylo, to bylo.
4.00
Kvalita jídla
Jídelák, jehož provedení by pohoršilo nejednoho grafika, je velmi konzervativní. Pivní dobroty jako utopenci,
hermelín, klobása, jednoduché obložené talíře a mísy (i teplé pro víc lidí), z hlavních řízek, smažák,
uzené se zelím, guláš ... Zkušební guláš dopadl dobře - porce standardní, provedení standardní, měkké
libové maso, hutně chutnající šťáva, ostrý tak akorát, knedlíky asi z výrobny. Stál 130, za guláš s
bramboráčky si účtují 170, za hermelín či utopence 70, ostatní ceny v tomhle rámci.
Hodnocení: 3 (pokud to budeme hodnotit v globálním měřítku), 4 (pokud to budeme hodnotit v kontextu).
3.50
Kvalita obsluhy
Obsluha naprosto v pohodě. Jsou sympatičtí,vstřícně pomáhají hostům najít místa, přiměřeně se dávají do řeči, občas zavtipkují, zkrátka dávají najevo, že mají své hosty rádi. A v neposlední řadě včas nosí dostatek piva.
5.00
Kvalita prostředí
Společně se sympatickou obsluhou a strategickým umístěním je vzhled trumfem tohoto podniku. Kouzlo staré Prahy, ulice osvětlená skutečnými plynovými lampami, starý dům na rohu. Při vstupu srdce každého milovníka pajzlů zaplesá. Dům má přes metr silné zdi, klenuté stropy, znalci jistě ocení kamenné středověké ostění v průchodu mezi místnostmi. A do těchto skvělých prostor je umístěna knajpa v tom nejlepším slova smyslu. Bytelné stoly a lavice nesoucí známky pobytu generací pivařů, sbírka vlaječek sportovních klubů, lustry z černého železa poněkud nestylově osazené spořivkami. Pohledný výčep s kohouty, výběr tvrdého alkoholu, kde nechybí tuzemák, griotka a jen láhev tulamorky naznačuje, že je přece jen dvacáté první století. I ta věčně puštěná televize je poctivá CRT. Samozřejmě se kouří a všechno má správnou patinu. Klidně byste mohli sedět v nějaké vísce “U hřiště” nebo tak něco. Ale je čisto včetně WC.
5.00
Klientela
Setkávají se tady procházející turisté a lokální štamgasti. Takže uslyšíte jazyky z půlky Evropy, u stolu jsem seděl se dvěma chlapíky z Říma, vedle byl tucet německy mluvících hostů a současně uvidíte jak se výčepák vítá se známými hosty, kteří přichází spíše navečer, až proudy turistů odplynou. Podnik je dost exponovaný a místo ne vždy bývá k mání, hodně jsou k vidění rezervačky.
4.00
CELKOVÉ HODNOCENÍ
Skvělý cíl, východisko či mezipřistání při toulkách Starým městem. Věru nejde o zážitkovou gastronomii či pivní speciály, ale to je dostatečně jasné hned při otevření dveří.
4.50
Prognóza
Kocour je jedním z pevných bodů dnešního nestálého světa. Vlny změn se o něj tříští a není žádná známka toho, že by se snad mělo něco změnit. A najít jejich webovou stránku nebylo až tak snadné.