Maxmilián U Mincovny, Kroměříž


20.8.2017, sepsal Čiva


Restaurace Maxmilian U Mincovny
Na Sladovnách 1576/1
767 01 Kroměříž

Tel.: 608 374 797
E-mail: info@restauracemaxmilian.cz
Web: www.restauracemaxmilian.cz/
Facebook: Restaurace Maxmilian U Mincovny

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

O (ne)kvalitách pivka z Černého orla jsem delší dobu slýchával leccos a podobně tomu bylo i s dalším kroměřížským pivovarem, tedy 1. Selským minipivovárkem. Až se ke mně konečně dostal před více než rokem Maxmilián – již tehdy jsem si řekl, že pokud někdy do Kromclu za pivem pojedu, právě toto pivko přímo u zdroje prostě vynechat nesmím.


Kvalita piva

Začali jsme vídeňským ležákem 12°, se kterým jsem již kdysi dávno měl tu čest, nicméně tentokrát žádná sláva, holt jsem se příliš namlsal výbornou „vídní“ u Černého orla. Ne příliš výrazné, sladší sladové, karamelkové pivko, ale stále ještě nadprůměr (3,75). Polotmavý ležák 13° na tom byl podobně, mnoha rozdílů mezi tímto kouskem a zdejší „vídní“ si vědom nejsem – je mi tak trochu záhadou, proč vaří dvě tak podobná pivka (3,75). Ale teď to přijde – fanfáry, prosím – na scéně se objevuje Skrytý Satýr ALE 12°: citrusové a tropické ovoce, vyšší říz i hořkost, nádherně svěží kousek (5 bodů). Jako poslední volíme symbolicky Západ slunce Amber ALE 16°: výrazně sladké, až marmeládové, přitom i slušně hořké a karamelové – rovněž vynikající (4,75).
Ejly jsou ve čtyřdecových degustačních skleničkách na stopce a stojí kolem 40 peněz (a víc), ležáky pak v bytelných kryglech s uchem, klasické půllitry za cca 35 peněz.

4.50


Kvalita jídla

Dali jsme si houbové rizoto s mascarpone a hoblinkami parmazánu, k tomu ještě čerstvé smažené bramborové chipsy s nějakou special majonézou, kamarád pak k pivku zvolil škvarkovou pomazánku. Zajímavé bylo, že během večera nám na stole přistála ještě jedna škvarková pomazánka, prý jako pozornost podniku. Proč ne. Je třeba dodat, že vše bylo chutné a cenově odpovídající kvalitám zdejšího podniku.

4.00


Kvalita obsluhy

Na začátku to bylo podobné jako u Černého orla – obsluha naši rozjuchanou pětici „přivítala“ poněkud rozpačitě, pak už si to ale sedlo a po zbytek večera panovala s donáškou (i odnáškou) spokojenost. Řekl bych, že je tu mírně přeobsluhováno a věnovali se nám tak během večera snad i čtyři lidé, ale asi v tom nějaký systém mají.

4.00


Kvalita prostředí

Venku je k dispozici rozlehlá a snad i zčásti zastřešená zahrádka, nicméně nás to (před deštěm) zahnalo dovniř. Takřka všude byly rezervačky, čili jsme měli štěstí, že zrovna jedna sebranka odcházela a zaujali jsme výhodnou pozici poblíž výčepu. Interiér je docela neobvyklý, připomínal ovál (do šířky) – vše je zde extrémně nablýskané, velmi prosvětlené, stoly dimenzované spíše pro vícero spolusedících. Toalety rovněž velmi kvalitní, snad jen právě ty stoly, které nejsou po obvodu zdí, ale uprostřed knajpy, jsou na sobě poněkud natěsnány.

4.50


Klientela

Absolutně plný lokál, starší i mladší, muži i ženy (naštěstí málo dětí). V hospodě to krásně žilo, přitom nikdo vyloženě nehlučil a nerušil – takhle by to mělo fungovat i jinde.

4.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Příjemné rušnější prostředí, obsluha hbitá, jen ze začátku trochu ostražitá, chutné jídlo a zejména skvělé svrchně kvašené pivo – myslím, že zde moc nemá smysl se zdržovat s ležáky (nebo jen zlehka) a je třeba se soustředit zejména na „ejlíky“.

4.30


Prognóza

Vzhledem k tomu, jak tady bylo nabito, nemám o tento podnik sebemenší obavu. Nejsem sice kroměřížských poměrů znalý, ale za mě je toto nejlepší podnik ve městě a zřejmě bude i nadále.