Zahájené, Bystřice p. H.


13.3.2016, sepsal Los


Restaurace Zahájené
Sportovní 340
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: 573 380 592


Recenze z předchozích let:
2014, 2013, 2010-2, 2010-1, 2009-2, 2009-1, 2007, 2006, 2004, 2003

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš totok byla moja domovská knajpa, teda tak do doby roku 2008-2009, gdy semm sa přesťahovál na druhý konec Bystřice a tak už tato pajza začala byť pro mně fakticky daleko. Ale protože mám dajaký známý z Chlaščova, tak sa občas na Zahájce scházáme, jak sa říká, na půli cesty. A stejně tak temu bylo aji tentokrát, gdy sme sa na přelomu roka sešli tu oslaviť končící starý a začínající nový rok. Nostalgija je nostalgija, toš dúfám, že nebude mjeť až takový vliv na moje hodnocéní; a aj gdyby mjela, toš nikemu přeca nebráním, aby si napsál svoje hodnocenéní sám a poslal nám ho sem na naše srnky ...


Los pivos kvalitos

A toš jedenáctkovej Zubr svjetlý a pak mysim Holba jedenáct polotmavá. Vyzkúšál sem obje dvje, abysem dostál objektivitě v rámci dnešňího hodnocéní. Holba byla nasládlá, asi tmavý barvivo zapracoválo, ale mně to nevadilo, přece enem sem odkojenej na nasládlým Zubrovi, toš mi tato chuť pásnula jedna báseň. Holba byla doneséná v holbáckým krýglu s uchem, pjekně těžkým, prostě typickým hospodským a to mňe taky potěšílo. Pjena nebyla až tak sněhobílá, ale asi to tak mjelo byť, protože co nedohnala bjeloba, to hodnala její výdrž, to znamená, že pjena vydržela na povrchu po celú dobu pití tehotok škopka (čili obje dvje vteřiny :-). Následný Zubr (a fčil nevím, ešlivá Gold anebo Grand) byl nadstandardní Zubr natočéný pro zmjenu do tenký vysoký sklénky s tenkým sklem, což mně moc nevyhovuje a připadá mi to, jako bysem chlastál dajaký radler. Nicméně sklénka nemjela žádný vliv na funkci (ani rostlináře), tzn. na skvjelú chuť, a já enem litovál, že bydlím už přes celú Bystřicu tak daleko, že sem nemožu chodiť častějc ...

4.50


Los jídlos kvalitos

A toš tu sme si nedali nic, jako obvykle. Sice sa to tu zove "restaurace", ale jde o čistokrevnou hospodu alias pivnici, gde sa pije, chlašče, kuří a ožírá. Dajaký žrádla sa tu určitě objednat dajó, přinejmenším pré sa dá dostať pizza, ale gdoví, esli ta sa tu peče anebo sa dovážá z blízkého Pizzabaru Angelo. Nicméně mně to tak vyhovuje, gdyž sa budu chtět nažrat, tak buď doma, anebo v nedalekým zmíněným Angelu či stejně blízkým Rondu, tu je to nalívárna par exellence ...

x.xx


Los obsluhos kvalitos

A toš dajaká mladica tu skákala kol a kolem a docela jí to šlo od ruky. Je sice fakt, že na báru mjela dajaký známosti, se kerýma hovořila mnohdy dýl, než by zhýčkané host snésl, ale my sme typičtí hospodští povaleči, a toš nám to ani tak nepřišlo, protože ona přišla vždycky zafčas a s ní přišlo i pivo, kerý nám přišlo vhod ...

3.50


Los prostřeďos kvalitos

A toš škoda enem, že sme nemjéli se sebú žádný fotografický aparát (a tyma chytrýma tydlyfónama prostě nedisponujeme vzhledem k našim těžce podprůmjerným platům), páč aktuální fotky Zahájky nigde neexistujú, a to je rozhodně škoda. Vnitřek je jedna velikánská místnosť, gde je (pokáď to vemem smjerem od vchodu) po celý pravý stěně megabar se spústú barovek z místňí židloidní fabriky, hnedkáj u vchodu je stůl karamból, kerý bývá často obsazený místníma štamgastama, a pak různě rozházený čistě těžkodřevjený stoly s těžkoidníma židlama, kerý už z místní fakriky nésó... Strop je megavysoký a jakýsi "špinavý"; asi schválně, snáď dajaký dyzajnový pokus či co, ale mně se to prostě nelíbí; naščéstí sa pod stropem nacházá dakolik dřevjených trámů, kerý trocha zachraňují celkový dojem, vjem (a průjem) ...

3.75


Los klientelos

A toš tu je to furt stejný, stejně kvalitně obsazený. Místních štamgastů je tu tolik, že by sa snáď ani na prstech dvóch ruk nedali spočítať, a to je neco, čím zcela určitě nedisponuje žádná z místních, ani širokookolních putyk. Hluk z jejich hovorů, kouř z jejich hulení a cinkání sklének z jejich chlastání je nezapomenutelným zážitkem, kvůluvá kerýmu sem tu vždycky rád chodíl a chodiť budu ...

4.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Jedním slovem možu doporučiť. Pokáď máte enem žízeň a nechcete do sebe tlačiť pevnú stravu, tak je tento podnik pro vás naprosto ideální, jak co do kvality piva, tak do kvality klientů. Pokáď si k temu přidáte aji docela fajne prostřédí a netrváte na osobním číšníkovi, kerý by u vás stál a čekál na vaše pokyny, toš vy si to tu užijete na maximum. Tym, kerým vadí cigaretový kúř, tak majó smolu v hlavní místnosti, ale na druhú stranu majó k dispozici přeluxusně zařízené vedléjší megasalonek s megastolem a křeslama, kerý ovšem nám přidá jakýsik sterilní a neosobní, a proto sme ho enem shlédnuli ze zvjedavosti, ale neráčili tam stráviť ani minutku; pro ty, kerým kúř nevadí, toš si fše výše popsané užijú na maximum, a já nemožu hodnotiť ináč než naprůmjerně ...

4.25


Los prognózos

A toš pokáď to tu bude šéfovať provozovatel Jaza stejným způsobem ve smyslu investic do interyjéra, pořádání akcí, ať už letních zábav či nafukovacích hradů, a zimních oslav uvnitř, pokáď bude pivo stále čistý a chutný a servírky usmjevavý a rychlý, toš strach nemám, páč i gdyž je okolní konkurence určitě početná, tak zdéjší prostřédí vám učaruje a díky temu to tu bude žiť ... a to je dobře ...