zkurvený zákulisní machinace ...






"U nádraží"

2013

( 2014, 2008, 2005, 2003, 2002 )


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
KONTAKT:
Restaurace U nádraží
Nádražní 417
768 61 Bystřice p. H.

ÚVODNÍ SLOVO
Čiva O tom, že by v bystřické nádražce měli čepovat Svijany, jsem věděl již při své předchozí návštěvě BpH, leč tehdy se na tento podnik, kulantně řečeno, nedostalo. Nejen proto tedy vedly mé kroky hned po vylodění se v centu obce sem – zdejší nádražka totiž potřebovala recenzi jako sůl, neboť zde úřadoval naposled Candát, a to již před pěti lety. S příchodem ke knajpě se mě však zmocnil obrovský smutek, jelikož na tabuli bylo křídou uvedeno pět druhů piva – Svijany však žádné…  

KVALITA PIVA
Čiva Jak jsem již byl avizoval, chuť na Svijany jsem si musel nechat zajít, a zvolil jsem tak relativní novinku z produkce pivovaru Gambrihnus, a to nepasterizovanou desítku za 21 českých. Rozhodně neurazila, ale ani ničím nenadchla. Vše takové průměrné, od chuti přes teplotu až po pěnu. Další volbou pak byla jedenáctka za 23 peněz, opět Géčko, a tady už to bylo horší. Přechlazené, bez chuti, pěna rychle mizející. Dále je možno koupit ještě Plzeň za 27, černý Kozel za 22, Kozel 10° světlý za 21 a pak je možné koupit ještě něco, ale…o tom později. 2.50

KVALITA JÍDLA
Čiva   x.xx

KVALITA OBSLUHY
Čiva Mladá, usměvavá, šikovná slečna, co se týká dovednosti čepovat pivo, tak se docela snažila a vzhledem k tomu, s jakým materiálem (Kozel, Géčko) musí pracovat, tak bych se ji nebál hodnotit i mírně nadprůměrně. Zcela zásadní chybu však spatřuji v přítomnosti jejího frajera (rozuměj postaršího šuliňáka) na barové stoličce a s tím související častou servírčinu přítomnost v okolí oné stoličky – tedy na druhé straně barikády. Něco jiného je, kdyby byla nádražka proslulá tím, že zde v jednom kuse lítají vzduchem židle a popelníky a slečna servírka by zde vyžadovala osobního strážce. To se tady ale rozhodně nedělo, a tak tu klučina nebyl ničím než rušivým elementem – jak pro obsluhu, tak pro zákazníky. Jako perličku pak uvádím, že jsem se při odchodu osmělil k dotazu, zda zde někdy ještě mívají Svijany. Slečna servírka se podívala nejdříve nechápavě, když ale seznala, že to myslím vážně, usmála se a pravila, že Svijany tu mají pořád – tedy i dnes (onoho dne). Na můj dotaz, proč tedy nejsou vyvedeny křídou venku na tabuli, odpověděla, že si to tak přeje „plzeňský pivovar“, který má ve zdejší nádražce co do výtoče značnou majoritu. Popravdě – nerozumím tomu ještě dnes a ani si nejsem jist, do jaké kolonky informace takového druhu vlastně patří, ale obrovské vnitřní nutkání se s touto podlostí svěřit laskavému čtenáři muselo být ukojeno. 3.00

KVALITA PROSTŘEDÍ
Čiva Prostředí se dle mého za těch cca 8 let, co jsem tu nebyl, nezměnilo – velké, dřevěné stoly, tam dřevěné židle, jinde zase lavice, uprostřed kulec. V jistých částech hospody je retro výzdoba relativně vtipná, např. co se týká novinových článků z doby před rokem 89, některé retro prvky – jako třeba hnusný, prošmatlaný tepich – bych nejradši okamžitě zapálil. Celkově to tady jede spíše ze setrvačnosti, investice nikde žádné (nevidět). 3.00

KLIENTELA
Čiva Pár samostatně sedících postarších typů unavených životem dýmících si tu svou stařenu, u baru něco mladšího a venku ještě mladšího, avšak již v opatrování svých rodičů, kteří spolu s dalšími rodiči neustále vířili vzduch vcházením a vycházením ze zahrádky do lokálu a zpět s tím, že chtějí ještě jednu malinovku, malý pivo atd. atp. Škoda, že zahrádka je bez obsluhy, jelikož by aspoň ona obsluha neměla čas miliskovat se u baru a k tomu by ještě rodiče s dětma neotravovali uvnitř. 2.50

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Čiva Jak to tak vidím, při srovnání s pět let starým počinem Candátovým zůstává hospoda na svém, což ale na druhou stranu znamená, že stagnuje a nesnaží se se sebou něco dělat. Pivko „neslané, nemastné“, prostředí značně ošoupané, klientela převážně rušivá, slečna servírka příjemná, ale často zbytečně zaneprázdněná a zejména skrytá přítomnost Svijan, za kterými jsem zde vážil cestu přes půl obce – to vše ve mně zanechává prazvláštní (a ne moc příjemný) pocit. 2.75

PROGNÓZA
Čiva Jak již psal Candát, hospoda u nádraží vždy nějakou klientelu mít bude, i kdyby sem přestaly jezdit vlaky. I tato skutečnost zřejmě hospodu implicitně vede k tomu, že vlastně stačí vozit sem pivko a ostatní „nějak bude“.