Restaurace Tesák-Meopta, Tesák/Rajnochovice


24.7.2022, sepsal Děda Lebeda & Los


Restaurace chata Tesák Meopta
Tesák čp. 190
768 71 Rajnochovice

Tel.: 573 379 305
E-mail: restauracetesak@centrum.cz
Web: www.restauracetesak.websnadno.cz
Facebook: Tesák Chata restaurace

Recenze z předchozích let:
2021, 2020-2, 2020-1, 2019, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2010, 2009, 2008, 2006

Mapa


Los slovos úvodňos

Při našem putování po Hostýnských hřebenech často zabloudíme na Tesák… byť termín zabloudíme je možná poněkud zavádějící, jedná-li se o plánovanou trasu? Každopádně tentokrát jsem plánovaně zabloudil na Tesák a rozhodl se s partou ověřit kvalitu náhradního přístřešku pro vyhořelou Tesáckou hospodu.

A toš si nám shořela, chato tesácká. Ty, kteráž si mi v celým mým životě hrála kurevsky velkou roli, gde sem slavil a smutnil snáď ve fšech životních situacích. Ale co už, fčil už nic nenaplaču, a toš sem raději bedlivje sledovál vývoj situácie na Tesáku. Náhradní provoz v Meopťácké chatě se jevil od počátka jako zajímavá volba, přece enem tak gdysi pohostinské provoz byl, toš proč by to nemohlo fungovať aji po těch letech, že jo. No a samozřéjmje sem nemohl vynechať ani jednu příležitosť, abysem sa tady neobjevíl. A gdyž už sem nasál atmošku po třetí náfštěvje, toš si mysím, že nazrál čas, abysem seznámil i čtenářstvo o tym, zdali tu hnať svoje kroky anebo sa náhradním prostorám vyhnúť.


Los pivos kvalitos

Může se to zdát neuvěřitelné, ale vzhledem k technologické přestávce probíhající toho času u mé maličkosti jsem si pivo nedal. Proto se v tomto bodě snad poprvé v životě zdržím hlasování. Asi stárnu. (nehodnoceno)

A toš tady žádná zmjena oprotivá původnímu provozu, a to je enem dobře, zdejší jedenáctkový Zubr je vyhlášené široko daleko pro svoju hořkosladkú chuť, požívací teplotu, aji bílú nezkaženú pjenu. Opjet sem si pochutnál a tady asi není moc co dodať, prostě skvjelé. Chybí tu ovšem jakákoliv další alternatíva pro ty, keří nasládlú chuť Zubra nemajó moc v oblibje, ale holt tak už to tadyk na Tesáku chodí. Vlastně jo, alternatíva tu na vrcholu Tesák je, v nedaleké hospodě Pod Kyčeró, gde je jedenáctkové Litovél a dvanáctkovýé Zlaté Bažant, ale to je jiné příbjeh ...

4.50


Los jídlos kvalitos

Tady zase důvodem hodnocení je právě technologická přestávka, a to konkrétně v chůzi – za účelem dobytí energie – a proto mohu hodnotit. Ale možná by pro pana kuchaře bylo lepší, kdybych ty technologické přestávky měl obráceně, protože jídlo mě mírně řečeno nenadchlo. Zklamalo je asi příliš silný termín, ale čekal jsem trochu více než mi bylo předvedeno (a tím více nemyslím velikost porce). Jestli ten oběd budeme brát jako pouhé dotankování paliva na cestu, pak lze udělit snad až ty tři body, avšak nesmíte od toho čekat více. Bohužel. (3.00)

A toš ani tadyk není (a jedním dychem říkám naščéstí) žádná zmjena, stejné pan kuchař, se kterým sem sa jako skoro vždy pozdravíl a popřál krásný deň. No a pak už nám na stůl začal padať jeden chutný kúsek za druhým, od hranolkovýho hnízda hajnýho Robátka, přes sýrovej trojboj, až po každodenní nabídku kančího na různý způsoby. Ochutnali sme jeden od druhýho a ten od třetího, aby i ten čtvrté a páté pak poskytnúl svoje krmivo k testaci, a jako vždy tady, nenašli sme ani jediný problém, ani jediný náznak nekvality. Jasně, gdo má rád vznešený hauté cousine, toš ten tadyk asi bude hodnotiť jináč, ale tady jsi vole na horský chatě pro obyčejný lidi, a ne v žádným sterilní připrděným podniku s milionama ubrousků po stolech a po rozkrokách, tagže chci a mosím hodnotiť tajak to cítim. (4.50)

3.75


Los obsluhos kvalitos

Zde musím podotknout, že ač první objednávka proběhla u baru, všechny další se již konaly u stolu a obsluha byla úplně cajk, přiměřeně rychlá, vtipná i milá a ochotná. Srandičky jako u pana Volka dole na Chvalčově jsem ani neočekával, pan vrchní mluvil stručně a jasně, jídlo a pití nosil bez ztráty kytičky i počítal správně. Musím kladně ocenit, že jsem se v těchto prostorách necítil jako obtížný hmyz, jak tomu bývalo dříve v případě původní obsluhy staršího data narození. (4.50)

A toš dneska sme mjeli ščéstí, že sa nás ujal mladé pan majitél, a ne staré pán. Aji proto nám byla obsluha milá, nijak neváznoucí, a dokonca aji usmjevavá. A gdyž už došlo na starýho pána, toš to byla obsluha zamračená a co je horší, zapomínající. Ale to patří k tomuto koloritu, prostě sa tu tím človjek mosí dajak prokúsať, ale vjeřím temu, že tajak v původních prostorách, toš dajak aj tu, hodně pozitivní dojmy ze fšeho ostatního hravje přebijú případný nedostatky na poli servisu. (3.50)

4.00


Los prostřeďos kvalitos

Jedná se o prostory provizorní, a tak je na ně potřeba nahlížet. Dřívější nezaměnitelný genius loci je tatam a nám nezbývá, než býti šťastni že si to místo ještě dokážeme vybavit ve svých vzpomínkách. Provizorní prostory nejsou jako klasická hospoda, jedná se o starou turistickou chatu – ale kdo hledá na horách architektonické skvosty, ať si zajde na Pustevny. V hospodě bylo čisto, na toaletách v rámci možností taktéž, není to tam krásné, ale neprší tam a nefouká, na turisty v zablácených pohorkách a soudě dle přítomnosti jakýchsi pastelek u stolečku ani na malé děti, a v konečném důsledku dle osobní zkušenosti ani na psy se tam nedívají přes prsty. (3.50)

A toš já nevím jak ostatním, ale mně sa tu líbilo moc. Starý barák ve kterým sú starý prostory, krásně zrekonstruovaný, aspoň co sa rychlých možností týče, útulný to tu je, je tu teplo, venkovní posezení je nerušivý a nerušený okolníma ruchama, za mě prostě vynikající výsledek, na to teda, že by mjelo jít enem o dočasný provoz. I gdyž, dočasný, podle stavu veřejnýho účtu na znovu vybudování původní chaty, to vypadá na nějaký ten rok, dogdy sa budeme stravovať tu, ale upřímně řikám už fčil, jak to tu v meopťácký chatě zanikne, toš to bude taky velká škoda. PS: přiznám sa, že sem sa naproti zákazu na schodech u hajzlíků vydal aj do 1. nepoužívanýho patra, gde sem nasál atmošku, a odkáď vám přinášám pár fotek níže, toš posuďte sami, zas tak špatný ten stav interyjéra není; jasně, vybydlený to asi je, ale myslel sem, že tam nandu spoušť a fallout, ale ení to tak hrozný. (4.00)

3.75


Los klientelos kvalitos

Jednalo se vesměs pouze o výletníky – páry či větší skupiny – s dětmi i psy – nečekejte zde vzhledem ke vzdálenosti od měst a vesnic přítomnost pětiboďáků ani frikulínů. Myslím že s ohledem na v ten den probíhající cyklistickou soutěž bylo zde možno zahlédnout i nějaké ty organizátory či hasiče, avšak nikdo z celé společnosti ať už vevnitř hospody či venku na zahrádce – nebudil ve mně žádné emoce. (3.00)

A toš furt to samý tady, a to je moc dobře, sem dajaký mjestský typ zlatomládežníka anebo snoba moc napáchne, a tak sa tu rádi zařadíte mezi ty davy pěšo i kolo turistů. Na štamgasty tu zapomeňte, ale ona ta promjenlivosť klientely určitě má něco do sebe. Navíc sa tu nigdo moc nezdržuje, prostě jídlo pivo a fuč, což zajiščuje plynulou průchodnosť dostatku místa de facto po celý deň. (4.00)

3.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Přesto že jsem si místo piva dal kafe, že jídlo nebylo žádným goumetským zážitkem, a náhradní prostory hospody nedisponují původní atmosférou – musím říci že si podnik zaslouží nadprůměrné hodnocení, že jsem rád že existuje a dále viz dále ... (3.50)

Mno, osobně si myslím, že provoz v chatě Meopta je na podobné, ne-li stejné, úrovni jako v původní chatě Tesák. Interiér je příjemně zrekonstruovaný, jasně, chybí vlaječky, ale ty mě osobně v těchto prostorách jaksi nechyběly. Venkovní posezení pod stromy je taky příjemné a celkový dojem z této budovy je pro mě pozitivní. No a když si k tomu připočtete, že de facto vše ostatní je stejné - pivo, jídlo, obsluha i klientela, tak nemůžu hodnotit hůř než tak činím. Bravo, jde o důstojného nástupce, pokračovatele, možná jen dočasného hráče na místním pivním poli, ale o to více jej možná bude v budoucnu škoda. (4.00)

3.75


Los prognózos

Doufám že hospoda bude obnovena (byť jsem trochu na rozpacích ohledně nářků nad ztraceným „pokladem“ a veřejnými sbírkami na jeho obnovu – přece jen se nejedná o Národní divadlo – je to hospoda – podnikatelský záměr soukromého subjektu) – ale nebudu se tu pouštět do něčeho o čem vlastně nic moc nevím a sbírka je dobrovolná, takže kdo chce ať si přispěje komu a na co chce – těším se že v ideálním případě bude dle plánů na místě staré hospody postavena nová, modernější. A třeba v té nové hospodě zavedou i nový jídelníček, kde nebude z nouze ctností smažené sýrové trio coby největší majstrštyk pana kuchaře… Pivo měli na Tesáku vždycky dobré, tak tam už jen udržet hladinu … úroveň … a ti turisté, ti budou hladoví a žízniví chodit stále. Držím palce.

A toš jak už sem několikrát nastíníl, toš by to tu mjelo fungovať právje enem po tu dobu, co sa postaví nová chata Tesák na původním půdorysu. Ale protože je tento dočasný podnik na vysoké úrovni, toš vjeřím, že sa tu počas této nejisté existence tady budu mocť ešče párkrát podívať, nafotiť jak na digitální film, tak do pamjeti, zdejší zážitky a prostředí, abysem zase po 5, 10, 15, 20 a více letech mohl referovať, že to tu gdysi fungovalo, takto a onka to tu vypadalo, a takto a onako se tu žilo, jedlo a pilo...