Dymnout se tu v dymu už docela ide ...






Restaurace "Rondo" alias "U Živných"
2013

( 2014, 2012-2, 2012-1, 2011, 2009-2, 2009-1, 2008, 2006 )


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurace penzion Rondo
Školní ulice 1553
Bystřice pod Hostýnem 768 61
tel: 573 381 869
e-mail: penzionrondo@penzionrondo.cz
web: www.penzionrondo.cz
Kontaktní osoba - Martin Živný mob: 731 625 059 
LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Do Ronda chodím často, abych si tu dal obědové meníčko, protože je to tu docela rychlé, chutné, a i můj dělnický plat stačí na to, abych zedvakrát za týden dopřál žaloudečku pochutinové potěšeníčko. Ale doba oběda a večerní zachlastání jsou dvě různý věci, a tak jsem si přehodil s kolegou noční a vyrazil nabušit žaloudeček tekutými pokrmy...  

LOS PIVOS KVALITOS
Los Tak piv je tu požehnaně, desítkový Gambáč, pak jedenáctková Plzínka a zahraniční Hoegaarden (v době zveřejnění této recenze se zde začalo točit ještě pivko z nedalekého pivovaru, jméno si nepamatuju a ani jsem ho neochutnal - pozn. Losa). Vyzkoušel jsem všecky, pěkně podle stupňovitosti a rozdíly jsou propastné.
Gambáč je ostudou českého piva, ochucená voda, navíc hnusná, sice studená, ale přesto odporná, tady bych udělil mínusové body, pokud by to šlo. Někdo je na toto pivko asi zvyknutý, ale i obyčejný Zubr strčí toto pivo do kapsy, a to se nebavím o jiných, v Bystřici točených značkách, jako jsou Svijany, Budvar apod.
Plzínka je Plzínka, ležák se správným řízem. Sice se jedná o jedenáctku, alespoň co se obsahu alkoholu týče, ale do hlavy leze skoro jako čtrnáctka, a to je fakt. Skvěle natočeno, skvělá teplota, pěna i chuť, tak tady je to zase opak předchozího, a sice plný počet bodů. Jediné mínus je cena, ale za kvalitu se holt platí ...
A byť je cena Plzínky vysoká, tak se zde nejdená o nejdražší pivko. Cenou ji s přehledem přebíjí belgické pivko Hoegaarden, točené do megasklenic s kouskem limetky. Nemám tato piva rád, všeobecně belgická piva jsou hodně aromatická, a když už ne aromatická, tak buď přeslazená anebo překyselená. Toto pivo je spíš kyselé, chuť tak do pomerančova, a to mi nesedí. Ale jako chuťovka na vyzkoušení to není zlé, určitě je to velmi netradiční pivo v těchto končinách a tak i přes můj odpor uděluji pozitivní body ...
4.00

LOS JÍDLOS KVALITOS
Los V ten večer jsem si dal pražený mandle, ale jinak vím, že jídlo je tu fantastické. A to můžu říct zcela vážně, protože jídelní lístek mám projezený odzvrchu dolů a zase zpátky, a nenarazil jsem na vyloženě nechutné jídlo.
Dokonce, protože už jsem nevěděl z keré do keré, jsem odzkoušel všecky ryby, a taky předkrmy, a i zákusky a různý specijality, od kachny počínaje, přesk stejky až po mořský příšery. Takže hodnocení jídla tadyk v tejto hospodě mi opravdu přísluší a otevřeně řečeno mně silně pozitivní hodnocení pevných pochutin velmi těší.
Jediné, co si pamatuji, je, že mi nedávno donesli medium stejk vyloženě nepokousatelný, ale i tak chuťově famózní, takže díky tomu nebude hodnocení absolutní.
4.75

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Obsluhujících se tu střídá docela dost, ale vše jsou jen a pouze ženy a slečny, osobně si nepamatuji, že by tu fungoval mužský element ve formě pingla. Jo, vlastně jo, občas sám osobně zaskočil Martin Živný ve funkci jídelního anebo pivního donašeče, ale pravidlem to určitě není, má jistě jiné starosti než skákat kolem hladovců a žíznivců.
Veskrze je obsluha na slušné úrovni, ani jedna z holčin není a nebyla vyložená lemra, ale určitě rozdíly by se našly i mezi nimi. Mezi největší pochybení pro pivaře určitě je, že se pokaždé ptají, jestli chci nebo nechci další škopek. Chjo, jsme prostě v restauračce a ne v pivnici, takže se tato otázka dá očekávat, ale spíš přes den, ale ne večer a v noci, kdy po prosezení třech hodin na jednom místě, bez jídla a jen ve společnosti krýglu, se stává tato otázka nejen zbytečnou, ale navíc otravnou.
Dále je fakt, že lidí se tu vejde opravdu hodně, a jako jeden z mála podniků tu bylo fakt narváno, takže donáška trvala občas víc než rozumnou dobu. Navíc, když po delší době obsluha dorazila a dorazila mě výše uvedenou otázkou, tak jsem pak ještě navíc čekal na škopek další žíznivý čas.
Vypít se tu dá, obsluha nijak zvlášť nevypyskuje ani se netváří nijak pohoršeně, ale opít se tu jen tak nedá, protože je donáška na hraně opitelnosti, a hlavně pak každý na každého kouká, a milion očí vražených do zátylku anebo do čela je tak nepříjemný, že hlava mě začala bolet už tady, a ne až druhý den ráno po draku...
3.00

LOS PROSTŘEĎOS
Los Tamní místnosti je potřeba rozdělit do čtyř různých kategorií:
Hned po příchodu uvidíte vlevo bar pult s pár barovkama z místní židloidní fabriky a napravo pak několik stolečků v takzvané nekuřácké části. Tady mě nejvíc vadí to, že zvenku je do této místnosti vidět jako do výlohy, a to i když se stáhnou žaluzie, protože ne všechny fungují, a obcházet oskolní stoly, aby si stáhnuly žaluzie ony, to se mi fakt nechtělo. Takže sedět tu je buď pro ty, kteří chtějí být viděni, že tu jsou, anebo pro ty, kteří už jsou profláklí, a je jim to jedno.
Když projdete kolem baru a sejdete tři čtyři schůdky (počet se mění podle množství alkoholu krvi), dostanete se do velké kuřácké části, kterámá své výhody i nevýhody. Výhodou je ožnost kouření pro kuřáky, nevýhodou pak je, že se tu kuří i v dobách oběda, a tak smrdíte kouřem už i v době po obědě, a to je fakt hnus. Spousta doplňků z cest po světě dovezených místním majitelem, v čele s dýzlovou motorkou, je příjemných, a praskající krb za rohem jen dotváří tu správnou komorí atmosféru. Já se tu cítím fakt dobře, až na to, že u krbu je moc horko, takže se množství vhodných stolů díky tomu rapidně snižuje.
Třetím prostorem je letní zahrádka, famózně naaranžovaná a z velké části i zastřešená, takže se tu dá sedět i za větru deště, anebo v totálních pařácích. Teď v zimě je to tu zavřený, takže v tuto chvíli hodnotit nebudu.
Posledním, a docela velkým, prostorem je sál umístěný v zadním traktu pod pokoji. Tam jsem se byl jen jednou podívat a je tam vše - bar, obrovský stůl, milion židliček, projektor, plátno, kázo ... fuj ble, prostě pro pracovní účely...
Hodnocení je tedy takové jaké je, v létě díky zahrádce si klidně připočítejte bod i víc...
3.50

LOS KLIENTELOS
Los Podobně jako jsou rozdílná posezení v jednotlivých prostorách tohoto penzijóna, tak rozdílné je tu aji osazenstvo.
V době oběda se tu vyskytují místní podnikatelé u "svého" stolu napravo pod schody. Zbytek lidí jsou něco jako já, takže lidi jdoucí na meníčko, a to od dělníků, přes téhápéčka, až po vedoucí pracovníky a drobné živnostníky.
Večer je tu taky rozdílno. Od mamin, jdoucích si odpočinout od malých děcek, přes rodinky, jdoucí slavit narozeniny, svátky a jiná jubilea, po týpky, jdoucí si fakt dát po dobré či nezvyklé pivko, anebo něco tvrdšího.
A mně to vyhovuje, tento místní klientský mižmaž je docela zajímavý, a protože se pořád obměňuje, tak je občas i zajímavé zvednout oči od krýglu a přeletět místní osazenstvo, a to jak střízlivýma, tak potom i podroušenýma očima. Jo, fajne!
4.50

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Jedná se o restauraci? Ano. Jedná se o penzion? Ano. Jde o hospodu? Ne. Jde o pivnici, nálevnu, či pajzl? Ne. A já, jakožto uznávatel největších knajp a pajzlů, musím, byť nerad, udělit pozitivní hodnocení. Proč? Protože piv na výběr jsou čtyři rozdílné značky, rozdílných chutí i stupňovitosti. Protože obsluha byť trochu nestíhá, tak někdy to není od věci se prostě jeden večer nezbourat. Protože klientely je tu spousta, velmi různorodé, stejné jako piva. No a protože si můžete sednout do různých prostředí dle vlastního uvážení či preferencí. Jo, tady to můžu, ale na čistou chlastačku to tu prostě není, a tak byť je hodnocení vysoké, vyšší dát prostě nemůžu a ani nechci! 4.00

LOS PROGNÓZOS
Los Už to bylo někde zmíněno, že se jedná o jediné ubytovací kapacity v BpH, takže příliv občasných klientů určitě zajistí tomuto penzionu, a tím i restauraci, nesmrtelnost. Ale nesmí se na to hřešit, kuchyně se nesmí zkazit, je třeba se neustále snažit. A tady se tak zatím děje, takže se v klidu můžete těšit i na recenzi 2023, či 2033 a dále ...