Hostinec Na Trojáku, Troják/Rajnochovice


5.3.2023, sepsal Los


Hostinec Na Trojáku
756 22 Hošťálková č. 217
Tel.: 573 391 090
Mobil: 603 147 342
E-mail: info@natrojaku.cz
Web: www.natrojaku.cz

Recenze z předchozích let:
2022, 2021-2, 2021-1, 2020-2, 2020-1, 2019, 2015, 2014, 2013, 2009-2, 2009-1

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš páč je na Tesáku hovno gde poseděť, toš sme sa připlahočili semkaj na Troják. Ale prdlajs, kecám, na Tesáku samozřéjmje je gde si vypiť, ale potym sa mosí človjek trochu projít, ináč by byl kaput už v dobje objeda. A neináč sme to udělali aji my; po vydatným občerstvéní v bufáči na cvičný sjezdovce na Tesáku sme si to štrádovali v chumelenici, fujavici a plískanici sem na Troják. Původní plán byl sice Hostýn, ale počasí fakt nepřálo, a to dokonca tak, že aji Děda Lebeda chytnúl do svojich pracek mobilní tydlyfón a zrušil účast na dnešním véletu, a taxme si zbyli s paní Losovú sami. Ale nelitovali sme, to mosím řéct hnedkaj na začátku. Tagže je polovica února 2023, neco kolem druhý odpoledne, a my otvíráme brány této hospody u cesty na vrcholu Troják...


Los pivos kvalitos

A toš zdéjší nabídka sa opjet z desítkovýho Radegastu rozrostla o polotmavú imitaci piva z Velkých Karlovíc. Dal sem tedy karlovskýmu polotmavýmu Šibalovi opjet šanci; posledně mně nijak nepřesvjédčíl, že je to dobrý pejvo, ale to už jest pár rokú dozadu, řikám si, třeba sa neco zmjenilo. Jo, zmjenilo, hovno. Pivo mi prostě nehcutná, je takový zatuchlý, jakoby sa ta pivní chuť né a né rozvinúť, nemá to prostě jiskru. Asi sa tam v Karlovicách snažijá, o tym žádná, jest cítiť, že je to pivo, že to má volty, že to má pjenu a další pivní ingrediénce, ale nemá to šmak, nemá to jiskru, nemá to prostě rozlet. Pivko jako takový bysem hodnotil i tak docela nadprůmjerně, řeknime 3,5 bodíku určitě. Následoval návrat do europivních vod v podobje desítkovýho Radegasta, ale jaxem už mjel chuť zkaženú Šibalem, toš desítka nemohla nijak toto zvrátiť, na to má moc málo aroma, je to prostě voda na kolena, dobrá do horkých letní dní na osvježéní. V zimních mjesících to není optimální pivko, tady by si to zaslúžilo vyšší voltáž. Radek jako takový taky za 3 bodíky. Ale ejhle, ešče sem zahlídnúl na pípje snáď aj dvanáctkovýho Zubra; aha, není, dobře. Posledně sem ho mjel, a ten je vynikající, škoda. No chuť mi spravil až božkovský rumík s teplým čajíkem...

3.25


Los jídlos kvalitos

A toš oprotivá dobám předcovidovým sa zdéjší jídelňák smrknul na pár pokrmú, kerý by každý turista na prstech ruk moh spočítať. A ejhle, ono to vůbec není na škodu, naopak, tímto to tu dostává takový ten správný vítr horský turistický chaty, a ne žádný rádoby zajímavý moderní vývařovny. Sem asi přesvječen, že totok opatřéní je možná enem přes zimu, a v lítě tu menu opjet nabobtná, ale uvidime, včil si tu človjek može vybrať český klasiky a dvje polívky. Ochutnali sme obje, pak smažák a dajakú smjes, no mysím, že kuchař tu néni co gdysi, nenadchlo, ale nijak neurazilo, mysím, že na horskú chatu je to víc než dobrý nadprůmjér, a už sem zažíl aj horší časy. Podle mě je dobře, že sa tu zamjeřili na ých pár pokrmú a nemosí sa tak dlúho čekať, na stole sme to fakt mjeli do deseti minut, a to hospoda zdaleka nebyla prázdná, řekl bysem že naopak sme mjeli problém najít místo. Za mě faň, kdykoli znova si to dám.

4.00


Los obsluhos kvalitos

A toš potym, co odešla inventární starší paní, kerá tu dělala snád několik dekád, sa tu zjevíl mladý vysoký klučina, kerýho sem už určitě v minulosti v dajakých podhostýnských poostinstvích zažíl, enem si nemožu spomnět, gde. Ale to není nic proti ničmeu, hlavní je, že si ho nepamatuju z nijakých negativních zkušeností, tagže to je určitě pozitivum. Lítal kolem fšech s nadšením, asi ho to po tých letech ešče stále baví, a tento přístup je naprosto skvjelý. V obsluze ho doplňuje středněvjeká blondýnka, kerá následně aji kasírovala. Mysím, že tady sa u obsluhy namajó zač stydět a díky temu sa ten velký obslužný prostor dá klidně zvládnúť a lidi moc nečekaj.

4.50


Los prostřeďos kvalitos

A toš já si vždycky chcu sednóť do hlavní hospodský místnosti, ta na mně vždy dychne svojim retro kouzlem a omalovánky na hlavní stěně toto enem skvjele dokreslují. Bohužel dnes neplápolál v krbu oheň, aj gdyž venku bylo hodně pod nulou, a to byla velká škoda, moseli sme sa spíš zahřívať Božkovem než teplem z dřeva. Navíc od okna táhlo, přece enem ony prastaré okenice nemají žádnú izolační vlastnosť, a tak po čase sem si na sebe hodíl aj bundu. Líbí sa ně, jak je furt obsazené štamgastské stůl, a to neenem náhodilýma turistama, ale asi stálýma pivařama z okolních ubikací a chat. Toto samo o sobje svjedčí o oblíbenosti a kvalitě tohoto místa, páč pokáď by to tu stálo zaprd, toš si chataři nakúpí dom lahváče a tu sa neukážú. V chodbje smjerem na hajzlíky taky bylo obsazíno, povjetšinou teda lyžařama, ale ono je to jedno, důležitý bylo, že to tu žilo, že to tu nebylo mrtvý a tichý, a v tomto šrumotu já sedávám moc rád.

4.00


Los klientelos kvalitos

A toš při příchodu sa tu střídaly asi turnusy lyžařů z jídla a na jídlo, a toš sme mjeli fakt kliku, že sa nám podařilo chytnúť stůl v hlavní místnosti. Kromje pár týpků u stolu u výčepu sa tu pak lidi docela střídali, najest, zapiť a fuč, ale vlastně tato fluktuace byla skvjelá v možnosti poznávať ty blázny, keří sa aj dneska vydali do tý fujavice. Tato smjeska všech pohlaví i vjekových kategorií mně nenechává na pochybách, že by to tu něgdy zůstalo opuštěno, a tak budiž jim tých párch chyb odpuštěno a jásejme, jakú že pajzu to v tých Hostýnkách máme, a navštěvujme ji s radostí, naštěvujme ji s hrdostí a hlavně ji navštěvujme aji nadále.

4.25


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Krásný na tom je to, že tady majó otevřený furt, jakýkoliv deň, jakúkoliv hodinu (no, není to nonstopáč, tagže to berte spíš obrazně). Stalo sa mi mockráť, že gdyž sem tu projížďél třeba služebně přes týden už i za tmy, a viděl sem několik tých hlav štamgastů u výčepu, toš sem mejl stochutí zastaviť, staviť sa tam a nasáť atmošku přímo na místě. Nestalo sa tak, páč povinnosti byly důležiťéjší, ale o to víc sa pak těším na plánovanú víkendovú náfštěvu tohoto horskýho pivního svatostánku. Aj gdyž mi dnes pivko vůbec nešmakovalo, tak z mnoha inačích náfštěv vím, že trubky majó čistý a chuť piva v lítě vynikne víc než fčil v mínus jánevímkolika. Obmjena obsluhy z ženského na mužský rod zdejšímu servisu taky enem prospjela. Škoda neplápolajúcího ohně v krbu, ale to je iba detail urýpaného škarohlída, na kerýho si tady fakt hráť nechcu. Tagže celkový hodnocéní? Enem samá pozitíva a socijální jistoty, já tu pudu gdykoliv s kýmkoliv a na co nejdelší možnú dobu, tagže z toho si vezmite každý to, co si z teho vyčtete, za mně opjet palec hore.

4.25


Los prognózos

A toš svoju prognózu sem už vlastně uvedl výš v hodnocéní klientely, a toš to tu nechcu znova moc rozmazávať. Holadnský nebo belgicky či jaký majitél zdejší rekreační areál nenechál padnúť ani před covidem, ani za covidu, tak je jasný, že fčil, gdy sa covid stal bježným typem nemoci podobně jako chřipka, toš fčil sa može turistický ruch na Trojáku rozvinúť na maksimum, samozřéjmje včetně hojných náfštěv v místní putyce u cesty. Už sa těším na jarně letní mjesíce, gdy sa tu dá posedět aji venku a obdivovať krásy přírody skrzevá pivní sklo.